Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Do garnka wlewamy bulion, dodajemy starte warzywa, ziemniaki, por oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok. 30 minut (do miękkości wszystkich warzyw)
- Ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy ogórki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Następnie przenosimy ogórki do garnka, dodajemy sos sojowy i mieszamy
- Do miski (lub szklanki) wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę i mieszamy, a następnie przelewamy do zupy i dokładnie mieszamy
- Zupę podajemy z posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Bulion kostny (1500 ml)
- Ogórek kiszony (400 g)
- Ziemniak (400 g)
- Marchew (300 g)
- Por (100 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sos sojowy (15 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Koper (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Zupa z „gołąbkami”
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy Kapustę drobno siekamy w paski, dodajemy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Wiosenna zupa z pokrzywy
Młode pędy pokrzywy dokładnie płuczemy, usuwamy nadmiar wody Za pomocą nożyczek odcinamy liście wraz miękkimi częściami pokrzywy, twarde kawałki łodygi odrzucamy Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się rosołu Dodajemy suszone grzyby rozdrabniając je w rękach Gotujemy…
WIĘCEJ >Zupa z bakłażana
Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy Następnie wszystko razem blendujemy Zblendowaną już zupę gotujemy…
WIĘCEJ >Prosta zupa cukiniowa
Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).
WIĘCEJ >