Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Do garnka wlewamy bulion, dodajemy starte warzywa, ziemniaki, por oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok. 30 minut (do miękkości wszystkich warzyw)
- Ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy ogórki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Następnie przenosimy ogórki do garnka, dodajemy sos sojowy i mieszamy
- Do miski (lub szklanki) wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę i mieszamy, a następnie przelewamy do zupy i dokładnie mieszamy
- Zupę podajemy z posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Bulion kostny (1500 ml)
- Ogórek kiszony (400 g)
- Ziemniak (400 g)
- Marchew (300 g)
- Por (100 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sos sojowy (15 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Koper (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.