fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa ogórkowa

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-57
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa ogórkowa

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Do garnka wlewamy bulion, dodajemy starte warzywa, ziemniaki, por oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok. 30 minut (do miękkości wszystkich warzyw)
  • Ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy ogórki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Następnie przenosimy ogórki do garnka, dodajemy sos sojowy i mieszamy
  • Do miski (lub szklanki) wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę i mieszamy, a następnie przelewamy do zupy i dokładnie mieszamy
  • Zupę podajemy z posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion kostny (1500 ml)
  • Ogórek kiszony (400 g)
  • Ziemniak (400 g)
  • Marchew (300 g)
  • Por (100 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos sojowy (15 g)
  • Mąka pszenna (12 g)
  • Koper (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Curry z ziemniaków i kalafiora

Cebulę obieramy i drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Pomidory kroimy w większą kostkę Kalafior dzielimy na różyczki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Filety drobiowe z pieczarkami

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w poprzek włókien Z pieczarek odcinamy nóżki (nóżki wyrzucamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i połowę oliwy) Wrzucamy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Następnie…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert na miksie sałat z gruszkami i nerkowcami

Sałatę rzymską umyć, otrząsnąć z wody i ułożyć na talerzu Dodać rukolę Radicchio porwać na małe kawałki i położyć na sałatach Cykorię porozdzielać na osobne liście i ułożyć na talerzu Gruszkę pokroić w plasterki Winogrono…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >