fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa ogórkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caf7ad9c0-c78f-451c-b276-bd21e9fcb4c2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa ogórkowa

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Do garnka wlewamy bulion, dodajemy starte warzywa, ziemniaki, por oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok. 30 minut (do miękkości wszystkich warzyw)
  • Ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy ogórki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Następnie przenosimy ogórki do garnka, dodajemy sos sojowy i mieszamy
  • Do miski (lub szklanki) wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę i mieszamy, a następnie przelewamy do zupy i dokładnie mieszamy
  • Zupę podajemy z posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion kostny (1500 ml)
  • Ogórek kiszony (400 g)
  • Ziemniak (400 g)
  • Marchew (300 g)
  • Por (100 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos sojowy (15 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Koper (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zupa z „gołąbkami”

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy Kapustę drobno siekamy w paski, dodajemy do wrzącej wody i gotujemy przez (…)

WIĘCEJ >

Wiosenna zupa z pokrzywy

Młode pędy pokrzywy dokładnie płuczemy, usuwamy nadmiar wody Za pomocą nożyczek odcinamy liście wraz miękkimi częściami pokrzywy, twarde kawałki łodygi (…)

WIĘCEJ >

Zupa z bakłażana

Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w (…)

WIĘCEJ >

Prosta zupa cukiniowa

Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub (…)

WIĘCEJ >

Zupa z dorsza z morskim spaghetti

Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i (…)

WIĘCEJ >