fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa ogórkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caf7ad9c0-c78f-451c-b276-bd21e9fcb4c2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa ogórkowa

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Do garnka wlewamy bulion, dodajemy starte warzywa, ziemniaki, por oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok. 30 minut (do miękkości wszystkich warzyw)
  • Ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy ogórki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Następnie przenosimy ogórki do garnka, dodajemy sos sojowy i mieszamy
  • Do miski (lub szklanki) wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę i mieszamy, a następnie przelewamy do zupy i dokładnie mieszamy
  • Zupę podajemy z posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion kostny (1500 ml)
  • Ogórek kiszony (400 g)
  • Ziemniak (400 g)
  • Marchew (300 g)
  • Por (100 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos sojowy (15 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Koper (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z dyni z dodatkiem jabłka

Dynię obieramy i kroimy w kostkę (wnętrze wydrążamy) Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Zupa chrzanowa

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >

Zupa z cukinii

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w półksiężyce Cukinię kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z porem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy cukinię…

WIĘCEJ >

Zupa chrzanowa (wegańska / wegetariańska)

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >