fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z dorsza z morskim spaghetti

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c64665d85-4e06-488a-9120-5bcf4942795c
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa z dorsza z morskim spaghetti

Przygotowanie

  • Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą
  • Rybę kroimy w kostkę
  • Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy resztę warzyw
  • Wlewamy wino
  • Podsmażamy 5 min
  • Dodajemy mleko kokosowe
  • Zalewamy zimną wodą, żeby poziom płynu był o 2 cm wyższy niż wsad i dodajemy pokrojoną rybę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Dodajemy makaron z alg morskich
  • Gotujemy 15 min
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku 

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Zupę można przyrządzić z dowolnego rodzaju ryb.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ paczki morskiego spaghetti Himanthalia elongata (25 g)
  • 100 g fileta z dorsza
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 25 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g dyni Hokkaido
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…

WIĘCEJ >

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2…

WIĘCEJ >