Zupa z dorsza z morskim spaghetti
Zupa z dorsza z morskim spaghetti
Przygotowanie
- Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą
- Rybę kroimy w kostkę
- Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy resztę warzyw
- Wlewamy wino
- Podsmażamy 5 min
- Dodajemy mleko kokosowe
- Zalewamy zimną wodą, żeby poziom płynu był o 2 cm wyższy niż wsad i dodajemy pokrojoną rybę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy liście i ziele angielskie
- Dodajemy makaron z alg morskich
- Gotujemy 15 min
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Woda (250 ml)
- Dorsz atlantycki (świeży) (100 g)
- Dynia Hokkaido (świeża) (100 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Spaghetti morskie (Himanthalia elongata) (25 g)
- Wino białe wytrawne (25 ml)
- Marchew (świeża) (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie z „mlekiem bananowym”
Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem
WIĘCEJ >Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym
Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 20 minut Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski Cebulę i czosnek…
WIĘCEJ >Słoneczne jogurtowe smoothie
Mango i melona obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w jednym pojemniku. Wyciskamy tam sok z limonki i dodajemy jogurt. Blendujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.
WIĘCEJ >Jajecznica z brokułem i grzybami
W garnku gotujemy brokuły we wrzącej wodzie bez przykrycia – ok. 10 minut. W tym samym czasie na rozgrzaną patelnię dodajemy tłuszcz i pokrojone na drobne kawałki pieczarki Wbijamy jajka i mieszamy do uzyskania lekkiego…
WIĘCEJ >