Zupa z bakłażana
Zupa z bakłażana
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody
- Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy
- Następnie wszystko razem blendujemy
- Zblendowaną już zupę gotujemy jeszcze przez chwilę
- Podajemy
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Przygotuj inne danie z bakłażanem, które znajdziesz w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 1 bakłażan (240 g)
- 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
- Pieprz czarny (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem szparagowy (wegański / wegetariański)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi
Gołąbki Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą Parzyć około godzinę Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście Cebulę obieramy i kroimy w kostkę 2 gruszki przekrawamy, usuwamy…
WIĘCEJ >Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą
Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…
WIĘCEJ >Zupa krem z topinamburu
Z warzyw i przypraw ugotować bulion warzywny. Do wywaru dodać pokrojonego pora i drobno pokrojony (wcześniej obrany) topinambur. Gotować około 20 minut. Zmiksować.
WIĘCEJ >