Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)
Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min
- Przecedzamy wywar
- Do gotowego wywaru dodajemy szparagi
- Wyciskamy sok z cytryny
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę, po czym dodajemy do zupy
- Dodajemy szparagi
- Gotujemy 10 min
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Wyłączamy gaz i dodajemy posiekaną kolendrę i szczypiorek
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Możesz także przyrządzić tę zupę w wersji wegetariańskiej (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
- 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
- ½ pęczka szparagów (190 g)
- ½ cebuli (50 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 2 gałązki kolendry (2 g)
- 2 gałązki szczypiorku (2 g)
- 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bananowe kasztanki
Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
WIĘCEJ >Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki
Kapustę pekińską siekamy dość drobno. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki,…
WIĘCEJ >Shake kiwi
Kiwi obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować Jabłko pokroić i dorzucić do kiwi Dodać pietruszkę Dolać wodę kokosową Zmiksować przez 30 sekund
WIĘCEJ >Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami
Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…
WIĘCEJ >