fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z marchwi i soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c40c6be48-722c-487e-ac16-75b6f6678365
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa z marchwi i soczewicy

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy soczewicę, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 30 minut
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchewki obieramy i kroimy w plasterki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pastę curry i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy marchew, pastę paprykową i soczewicę, dolewamy bulion i całość zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie przenosimy zawartość rondla do blendera i blendujemy tak, aby zostały nieduże kawałki składników
  • Zawartość blendera przenosimy z powrotem do rondla i podgrzewamy przez ok. 5 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Zupę nakładamy do misek i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Zupę możesz podawać z grzankami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (2000 ml)
  • Marchew (500 g)
  • Soczewica czerwona – ziarno (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Pasta paprykowa ostra (30 g)
  • Pasta curry czerwona (14 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany camembert z rukolą i szynką parmeńską

Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (masło) Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie pomidorki kroimy na pół Na talerzu układamy rukolę, szynkę oraz pomidorki, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…

WIĘCEJ >

Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…

WIĘCEJ >

Drobiowe kotleciki z buraczkami

Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Mięso mielimy na standardowym sitku maszynki do miski Dodajemy przecier z przyprawami i dokładnie mieszamy Z…

WIĘCEJ >

Fritatta szpinakowa

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2 – 3 min Dodajemy szpinak, dusimy…

WIĘCEJ >