Zupa z pesto i fasoli
Zupa z pesto i fasoli
Przygotowanie
- Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
- Marchew z ziemniakiem obieramy i kroimy w kostkę
- Cukinię kroimy w kostkę
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę (pestki usuwamy)
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy por i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy marchew z ziemniakiem i smażymy przez ok. 4-5 minut
- Dolewamy bulion oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
- Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy ją na kawałki o wielkości ok. 2 cm i dodajemy do rondla
- Do rondla dodajemy cukinię, fasolę i pomidora, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Zupę nalewamy na talerze i podajemy z pesto
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Zupę możesz podawać z dodatkiem chleba.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Fasola biała z puszki (400 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Woda (250 ml)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (200 g)
- Pomidor (170 g)
- Por (140 g)
- Pesto zielone (100 g)
- Ziemniak (75 g)
- Marchew (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ogniste burritos z wołowiną
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Fritatta grzybowa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby i smażymy…
WIĘCEJ >Kanapki z pomidorem i bazylią
Pomidora kroimy w kostkę i przenosimy do miski Bazylię siekamy i dodajemy do miski Dodajemy przyprawy (jeśli są dodane w składnikach) i mieszamy Kromki chleba smarujemy tłuszczem i nakładamy pomidory z bazylią
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami
Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę Dodajemy do cebuli Podsmażamy 2 minuty Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym Pigwę kroimy na…
WIĘCEJ >