
Resweratrol to naturalny związek chemiczny z grupy polifenoli. Występuje on w pewnych roślinach, w tym w skórkach czerwonych winogron, orzeszkach ziemnych, jagodach, a także w czerwonym winie. Jest popularny ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne i właściwości antyoksydacyjne.
Mechanizm działania resweratrolu jest złożony i nadal jest przedmiotem badań. Jeden z głównych mechanizmów to jego zdolność do aktywowania enzymu zwanego sirtuina 1 (SIRT1). Może on wpływać na procesy starzenia się komórek i regulować metabolizm.
Na co wpływa resweratrol?
Resweratrol:
- działa antyoksydacyjne – to silny antyoksydant, który pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, a te mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do procesów starzenia i rozwoju chorób;
- chroni serce – może pomóc w utrzymaniu zdrowia serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL, poprawę funkcji naczyń krwionośnych oraz redukcję stanów zapalnych;
- wpływa na ciśnienie krwi – może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, co jest ważne w kontekście zdrowia układu sercowo-naczyniowego;
- wspomaga zdrowie mózgu – może wpływać na funkcje poznawcze i wspierać zdrowie mózgu, co bada się w kontekście zapobiegania chorobie Alzheimera;
- ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe – niektóre badania sugerują, że resweratrol może wykazywać działanie przeciwnowotworowe poprzez hamowanie wzrostu komórek nowotworowych.
W czym jest najwięcej resweratrolu?
Produkty zawierające resweratrol:
- czerwone wino (to najbardziej znane źródło resweratrolu, ale występuje w tym trunku w ograniczonej ilości, więc nie zaleca się picia wina w nadmiarze);
- winogrona (szczególnie skórki czerwonych winogron zawierają ten składnik);
- orzeszki ziemne;
- jagody, borówki.
Resweratrol jest dostępny również w postaci suplementów diety, które są dostępne bez recepty. Przed rozpoczęciem suplementacji lub wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Tym bardziej należy to zrobić, jeśli masz istniejące schorzenia zdrowotne lub przyjmujesz inne leki.
To może cię zainteresować:
Autor

Iwona Wierzbicka
Resweratrol to naturalny związek chemiczny z grupy polifenoli. Występuje on w pewnych roślinach, w tym w skórkach czerwonych winogron, orzeszkach ziemnych, jagodach, a także w czerwonym winie. Jest popularny ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne i właściwości antyoksydacyjne.
Mechanizm działania resweratrolu jest złożony i nadal jest przedmiotem badań. Jeden z głównych mechanizmów to jego zdolność do aktywowania enzymu zwanego sirtuina 1 (SIRT1). Może on wpływać na procesy starzenia się komórek i regulować metabolizm.
Na co wpływa resweratrol?
Resweratrol:
- działa antyoksydacyjne – to silny antyoksydant, który pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, a te mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do procesów starzenia i rozwoju chorób;
- chroni serce – może pomóc w utrzymaniu zdrowia serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL, poprawę funkcji naczyń krwionośnych oraz redukcję stanów zapalnych;
- wpływa na ciśnienie krwi – może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, co jest ważne w kontekście zdrowia układu sercowo-naczyniowego;
- wspomaga zdrowie mózgu – może wpływać na funkcje poznawcze i wspierać zdrowie mózgu, co bada się w kontekście zapobiegania chorobie Alzheimera;
- ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe – niektóre badania sugerują, że resweratrol może wykazywać działanie przeciwnowotworowe poprzez hamowanie wzrostu komórek nowotworowych.
W czym jest najwięcej resweratrolu?
Produkty zawierające resweratrol:
- czerwone wino (to najbardziej znane źródło resweratrolu, ale występuje w tym trunku w ograniczonej ilości, więc nie zaleca się picia wina w nadmiarze);
- winogrona (szczególnie skórki czerwonych winogron zawierają ten składnik);
- orzeszki ziemne;
- jagody, borówki.
Resweratrol jest dostępny również w postaci suplementów diety, które są dostępne bez recepty. Przed rozpoczęciem suplementacji lub wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. Tym bardziej należy to zrobić, jeśli masz istniejące schorzenia zdrowotne lub przyjmujesz inne leki.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pestki dyni – dlaczego warto po nie sięgać?
Pestki dyni są bogate w wiele witamin i minerałów. Zawierają m.in.: witaminę A, E, K, C, witaminy z grupy B (przede wszystkim B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy), cynk, potas, wapń, magnez, żelazo i…
WIĘCEJ >Zasada 80/20 w diecie – na czym polega?
„Należy jeść z rozsądkiem” – często słyszymy to od specjalistów. Niby wiesz, co wybrać do jedzenia, ale nie do końca jest to zrozumiałe. W takim podejściu do żywienia dobrze sprawdza się zasada 80/20. O co…
WIĘCEJ >Radio Opole: Cukier uzależnia
Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Jak wrócić do „normalności” po wakacjach. Jak skończyć ze słodyczami, złymi przyzwyczajeniami i takim wakacyjnym rozpasaniem. O tym jak cukier uzależnia i jak można skończyć z tym nałogiem. Dietetyk…
WIĘCEJ >SIBO – diagnoza to nie wszystko!
Gdy ktoś ma wzdęcia (nawet po wypiciu wody), ból brzucha, biegunki, zaparcia, nadmierne gazy czy często odczuwa przelewanie się w jelitach – możemy podejrzewać SIBO. Ale ten problem może być objawem innych zaburzeń. Samo zdiagnozowanie…
WIĘCEJ >