
Tryptofan to aminokwas egzogenny, który w organizmie jest magazynowany w niewielkiej ilości. Jego stężenie uznaje się za jedno z najniższych w ustroju.
Organizm nie jest w stanie wytworzyć tryptofanu samodzielnie, dlatego musi być on dostarczany wraz z pożywieniem. Jego źródłem są produkty z dużą zawartością białka, takie jak: schab wieprzowy, pierś kurczaka, tuńczyk, dorsz czy wątróbka.
Niedobór tryptofanu może się objawiać m.in. zaburzeniami nastroju, stanami lękowymi, problemami ze snem, zahamowaniem wzrostu, migrenami.
Funkcje tryptofanu
Tryptofan ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy organizmu i pełni liczne funkcje. Ma wpływ na takie elementy, jak:
Pamięć
Przyczynia się do znacznej poprawy pamięci roboczej, wzrokowo-przestrzennej, sprawności psychosomatycznej oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej. Niedostateczna aktywacja tryptofanu powoduje zaburzenia uczenia się, zapamiętywania i przypominania sobie informacji.
Dobry nastrój
To naturalny prekursor serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Zwiększa odporność na stres, obniża poziom kortyzolu, przeciwdziała rozwojowi depresji.
Sen
Zbyt niski poziom tryptofanu w organizmie przyczynia się do powstawania bezsenności. Poprawę jakości snu odnotowano po suplementacji 1000 mg dziennie. Pomaga również w bezdechu sennym, ale wtedy potrzebna jest podwójna dawka. Jego optymalne stężenie przeciwdziała wybudzaniu się ze snu.

Obejrzyj webinar: Sen – wszystko, co musisz wiedzieć
Apetyt
Jest prekursorem serotoniny, która oddziałuje na neurony podwzgórza. Dzięki temu tryptofan bierze udział w pojawieniu się uczucia sytości po posiłku. Aminokwas ten umożliwia kontrolę apetytu i odczuwanie głodu, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu objadaniu się. Badania dowiodły, że suplementacja w dawkach od 1000 mg do 3000 mg przed posiłkiem u osób otyłych spowodowała znaczne ograniczenie podjadania.
Jelita
Zarówno nadmiar, jak i niedobór tryptofanu przyczynia się do nieprawidłowego funkcjonowania jelit. Dieta bogata w tryptofan jest zalecana w prewencji i leczeniu zaparć w zespole jelita drażliwego. Natomiast osoby borykające się z biegunkami powinny ograniczyć jego spożycie.
Suplementacja
Dzienne zapotrzebowanie organizmu na tryptofan to około 5 mg na kilogram masy ciała. Najczęściej zalecana dawka to 500–2000 mg na dobę. Można przyjmować ją jednorazowo wieczorem lub podzielić na części w ciągu dnia.
Aby wspomóc odpowiednie działanie tryptofanu, należy zadbać również o podaż witaminy B6, magnezu, witaminy C i kwasów omega-3.
Autor

Kamila Berdys
Tryptofan to aminokwas egzogenny, który w organizmie jest magazynowany w niewielkiej ilości. Jego stężenie uznaje się za jedno z najniższych w ustroju.
Organizm nie jest w stanie wytworzyć tryptofanu samodzielnie, dlatego musi być on dostarczany wraz z pożywieniem. Jego źródłem są produkty z dużą zawartością białka, takie jak: schab wieprzowy, pierś kurczaka, tuńczyk, dorsz czy wątróbka.
Niedobór tryptofanu może się objawiać m.in. zaburzeniami nastroju, stanami lękowymi, problemami ze snem, zahamowaniem wzrostu, migrenami.
Funkcje tryptofanu
Tryptofan ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy organizmu i pełni liczne funkcje. Ma wpływ na takie elementy, jak:
Pamięć
Przyczynia się do znacznej poprawy pamięci roboczej, wzrokowo-przestrzennej, sprawności psychosomatycznej oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej. Niedostateczna aktywacja tryptofanu powoduje zaburzenia uczenia się, zapamiętywania i przypominania sobie informacji.
Dobry nastrój
To naturalny prekursor serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Zwiększa odporność na stres, obniża poziom kortyzolu, przeciwdziała rozwojowi depresji.
Sen
Zbyt niski poziom tryptofanu w organizmie przyczynia się do powstawania bezsenności. Poprawę jakości snu odnotowano po suplementacji 1000 mg dziennie. Pomaga również w bezdechu sennym, ale wtedy potrzebna jest podwójna dawka. Jego optymalne stężenie przeciwdziała wybudzaniu się ze snu.

Obejrzyj webinar: Sen – wszystko, co musisz wiedzieć
Apetyt
Jest prekursorem serotoniny, która oddziałuje na neurony podwzgórza. Dzięki temu tryptofan bierze udział w pojawieniu się uczucia sytości po posiłku. Aminokwas ten umożliwia kontrolę apetytu i odczuwanie głodu, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu objadaniu się. Badania dowiodły, że suplementacja w dawkach od 1000 mg do 3000 mg przed posiłkiem u osób otyłych spowodowała znaczne ograniczenie podjadania.
Jelita
Zarówno nadmiar, jak i niedobór tryptofanu przyczynia się do nieprawidłowego funkcjonowania jelit. Dieta bogata w tryptofan jest zalecana w prewencji i leczeniu zaparć w zespole jelita drażliwego. Natomiast osoby borykające się z biegunkami powinny ograniczyć jego spożycie.
Suplementacja
Dzienne zapotrzebowanie organizmu na tryptofan to około 5 mg na kilogram masy ciała. Najczęściej zalecana dawka to 500–2000 mg na dobę. Można przyjmować ją jednorazowo wieczorem lub podzielić na części w ciągu dnia.
Aby wspomóc odpowiednie działanie tryptofanu, należy zadbać również o podaż witaminy B6, magnezu, witaminy C i kwasów omega-3.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zapalenie pęcherza – domowe sposoby
Zapalenie pęcherza moczowego objawia się m.in. pieczeniem i dyskomfortem w trakcie oddawania moczu. W takiej sytuacji najlepiej skonsultować się z lekarzem. Można też sobie pomóc domowymi sposobami. Sprawdź, co może być skuteczne. Tan problem głównie…
WIĘCEJ >Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z nadwrażliwością…
WIĘCEJ >3 sposoby na wsparcie pracy tarczycy
Dieta, suplementy i leki mają ogromny wpływ na prawidłowe działanie tarczycy. Istotne znaczenie ma również styl życia. Sprawdź, co gwarantuje codzienne wsparcie pracy tarczycy. Wsparcie pracy tarczycy 1. Zadbaj o sen Sen reguluje procesy hormonalne…
WIĘCEJ >Niezawodne sposoby na ból gardła
Niezawodne sposoby na ból gardła są na wyciągnięcie ręki. Wystarczy zajrzeć do kuchni albo domowej apteczki. Sprawdź, jak można złagodzić ból i zwalczać infekcje przy użyciu domowych metod. W pierwszej kolejności warto sięgnąć po domowe…
WIĘCEJ >