fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dna moczanowa – jaką dietę stosować?

Dna moczanowa – jaką dietę stosować?

dna moczanowa

Dna moczanowa – dowiedz się, co jest przyczyną tego schorzenia i jak wspomóc jego leczenie za pomocą diety.

Dna moczanowa to bolesna, przewlekła choroba wynikająca z odkładania się w organizmie kryształków moczanu sodu. Jak to się dzieje? Wysokie stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi sprzyja odkładaniu się złogów kryształów moczanu sodu, które są przyczyną tworzenia się miejscowego stanu zapalnego, napadów dny moczanowej oraz uszkodzenia stawów.

Kwas moczowy to metaboliczny produkt uboczny rozkładu białka. Za jego wzrost odpowiadają puryny, które w większości produkowane są przez nasz organizm, jednak mogą też wchodzić w skład żywności. Puryny są rozkładane przez enzymy trawienne i wydalane z moczem. Kiedy jednak wzrasta poziom kwasu moczowego, enzymy nie radzą sobie z ich rozbijaniem. W efekcie kwas zaczyna gromadzić się w tkankach i krwiobiegu. Przedostaje się też do tkanek otaczających stawy, przez co stają się one wyjątkowo tkliwe. To wywołuje ból, któremu zazwyczaj towarzyszy obrzęk i zaczerwienienie. Trwa to przez kilka dni, a nawet tygodni. Jeżeli nie są stosowane odpowiednie zmiany żywieniowe, ból często powraca.

Dna moczanowa najczęściej występuje u mężczyzn. Dawniej często nazywano ją chorobą ludzi bogatych, ponieważ cierpią na nią osoby nadużywające alkoholu i regularnie spożywające ciężkie, tłuste i słodkie pokarmy.

Dna często wiąże się też ze współistnieniem takich chorób, jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i choroba sercowo-naczyniowa. Najnowsze badania wskazują, że osoby cierpiące na insulinooporność są bardziej zagrożone występowaniem dny.

Przyczyny i leczenie

Przyczyny dny moczanowej to:

  • nieodpowiednia dieta, oparta głównie na węglowodanach,
  • nadużywanie alkoholu,
  • insulinooporność,
  • otyłość,
  • choroby nerek.

Dostępne na rynku leki obniżające stężenie kwasu powinno się stosować wyłącznie w ostateczności. Lata doświadczeń pokazują, że w przypadku dny moczanowe najskuteczniejsza terapia opiera się na diecie i naturalnym oczyszczaniu organizmu.

Badania i dieta

Aby w odpowiedni sposób ustalić plan działania, trzeba dowiedzieć się, co jest przyczyną schorzenia. W tym pomocny jest szczegółowy wywiad, jaki jest przeprowadzany podczas konsultacji z dietetykiem, oraz dokładna analiza dzienniczka żywieniowego.

Kolejnym krokiem jest ocena niedoborów w organizmie. Tu pomocne będą takie badania jak poziom magnezu, kwasu foliowego, witaminy B12, D3, żelaza, ferrytyny. Dobrze jest też sprawdzić homocysteinę i cały lipidogram, poziom cukru i insuliny, a czasem trzeba nawet wykonać badanie krzywej. Koniecznie należy systematycznie sprawdzać poziom kwasu moczowego. Bardzo ważne jest także badanie pod kątem grzybów. Warto też monitorować mocz oraz morfologię.

Sprawdź jeszcze: Candida – co to takiego?

Osoby ze zdiagnozowaną dną moczanową powinny stosować dietę niskopurynową. Oznacza to, że powinny sięgać po produkty o niskiej i średniej zawartości kwasu moczowego (dziennie nie należy przekraczać łącznie ilości 300 mg). W okresie częstych ataków należy ograniczyć ilość do 120 mg na dobę.

Zaleca się stosowanie diety opartej na warzywach, z dostosowaną ilością białka i węglowodanów, która obniża poziom kwasu i może zapobiegać nawrotom choroby.

Tradycyjną metodą leczenia dny z zastosowaniem diety jest wprowadzenie następujących zmian:

  • Wykluczenie produktów bogatych w puryny (np. czerwone mięso, wędliny, podroby, niektóre ryby i owoce morza, warzywa strączkowe itp.).
  • Fruktoza i glukoza mogą być metabolizowane do kwasu mlekowego, który zatrzymuje kwas moczowy w organizmie. Z tej przyczyny należy zrezygnować z produktów zawierających tę substancję oraz ze słodzenia cukrem. Najlepiej wybierać owoce jagodowe.
  • Alkohol zwiększa stężenie kwasu moczowego w organizmie, dlatego chorzy na dnę powinni zachować całkowitą abstynencję.
  • Wykluczenie produktów drożdżowych (również piwo)

Zalecenia dietetyczne

Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej:

  • Zachowywać regularne odstępy między posiłkami (około czterech godzin).
  • Spożywać cztery posiłki dziennie.
  • Ostatni posiłek spożywać około trzech godzin przed snem, ponieważ w nocy zwiększa się ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego.
  • Po ostatnim posiłku (w odstępie około godziny po kolacji) zaleca się wypić większą ilość wody, około pół litra. Dzięki zwiększonej ilości płynów nie dojdzie do zagęszczenia moczu i wytrąceniu się kryształków kwasu moczowego.
  • Najlepiej skomponować swój codzienny jadłospis na bazie produktów z niewielką ilością puryn. Do tej grupy należą: warzywa i owoce zawierające duże ilości witaminy C oraz nieprzetworzone produkty zbożowe.
  • Wykazano, że dieta bogata w wiśnie jest skuteczna w leczeniu dny moczanowej. Dzieje się tak za sprawą związków fenolowych, które zmniejszają ilość napadów, a także ograniczają stan zapalny oraz dolegliwości bólowe.
  • Seler ma podobne właściwości do wiśni, pomaga niwelować objawy dny moczanowej i zapobiega jej nawrotom.
  • Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu.

Bardzo ważne jest także unikanie czynników mogących wyzwalać ostre napady dny. Należą do nich stres psychiczny, gwałtowne odchudzanie się czy nadmierny wysiłek fizyczny. Osoby otyłe mają wyższe ryzyko nawrotów dny moczanowej, dlatego poza zdrowym odżywianiem wskazane jest również dbanie o odpowiednia aktywność fizyczną.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Dna moczanowa – dowiedz się, co jest przyczyną tego schorzenia i jak wspomóc jego leczenie za pomocą diety.

Dna moczanowa to bolesna, przewlekła choroba wynikająca z odkładania się w organizmie kryształków moczanu sodu. Jak to się dzieje? Wysokie stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi sprzyja odkładaniu się złogów kryształów moczanu sodu, które są przyczyną tworzenia się miejscowego stanu zapalnego, napadów dny moczanowej oraz uszkodzenia stawów.

Kwas moczowy to metaboliczny produkt uboczny rozkładu białka. Za jego wzrost odpowiadają puryny, które w większości produkowane są przez nasz organizm, jednak mogą też wchodzić w skład żywności. Puryny są rozkładane przez enzymy trawienne i wydalane z moczem. Kiedy jednak wzrasta poziom kwasu moczowego, enzymy nie radzą sobie z ich rozbijaniem. W efekcie kwas zaczyna gromadzić się w tkankach i krwiobiegu. Przedostaje się też do tkanek otaczających stawy, przez co stają się one wyjątkowo tkliwe. To wywołuje ból, któremu zazwyczaj towarzyszy obrzęk i zaczerwienienie. Trwa to przez kilka dni, a nawet tygodni. Jeżeli nie są stosowane odpowiednie zmiany żywieniowe, ból często powraca.

Dna moczanowa najczęściej występuje u mężczyzn. Dawniej często nazywano ją chorobą ludzi bogatych, ponieważ cierpią na nią osoby nadużywające alkoholu i regularnie spożywające ciężkie, tłuste i słodkie pokarmy.

Dna często wiąże się też ze współistnieniem takich chorób, jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i choroba sercowo-naczyniowa. Najnowsze badania wskazują, że osoby cierpiące na insulinooporność są bardziej zagrożone występowaniem dny.

Przyczyny i leczenie

Przyczyny dny moczanowej to:

  • nieodpowiednia dieta, oparta głównie na węglowodanach,
  • nadużywanie alkoholu,
  • insulinooporność,
  • otyłość,
  • choroby nerek.

Dostępne na rynku leki obniżające stężenie kwasu powinno się stosować wyłącznie w ostateczności. Lata doświadczeń pokazują, że w przypadku dny moczanowe najskuteczniejsza terapia opiera się na diecie i naturalnym oczyszczaniu organizmu.

Badania i dieta

Aby w odpowiedni sposób ustalić plan działania, trzeba dowiedzieć się, co jest przyczyną schorzenia. W tym pomocny jest szczegółowy wywiad, jaki jest przeprowadzany podczas konsultacji z dietetykiem, oraz dokładna analiza dzienniczka żywieniowego.

Kolejnym krokiem jest ocena niedoborów w organizmie. Tu pomocne będą takie badania jak poziom magnezu, kwasu foliowego, witaminy B12, D3, żelaza, ferrytyny. Dobrze jest też sprawdzić homocysteinę i cały lipidogram, poziom cukru i insuliny, a czasem trzeba nawet wykonać badanie krzywej. Koniecznie należy systematycznie sprawdzać poziom kwasu moczowego. Bardzo ważne jest także badanie pod kątem grzybów. Warto też monitorować mocz oraz morfologię.

Sprawdź jeszcze: Candida – co to takiego?

Osoby ze zdiagnozowaną dną moczanową powinny stosować dietę niskopurynową. Oznacza to, że powinny sięgać po produkty o niskiej i średniej zawartości kwasu moczowego (dziennie nie należy przekraczać łącznie ilości 300 mg). W okresie częstych ataków należy ograniczyć ilość do 120 mg na dobę.

Zaleca się stosowanie diety opartej na warzywach, z dostosowaną ilością białka i węglowodanów, która obniża poziom kwasu i może zapobiegać nawrotom choroby.

Tradycyjną metodą leczenia dny z zastosowaniem diety jest wprowadzenie następujących zmian:

  • Wykluczenie produktów bogatych w puryny (np. czerwone mięso, wędliny, podroby, niektóre ryby i owoce morza, warzywa strączkowe itp.).
  • Fruktoza i glukoza mogą być metabolizowane do kwasu mlekowego, który zatrzymuje kwas moczowy w organizmie. Z tej przyczyny należy zrezygnować z produktów zawierających tę substancję oraz ze słodzenia cukrem. Najlepiej wybierać owoce jagodowe.
  • Alkohol zwiększa stężenie kwasu moczowego w organizmie, dlatego chorzy na dnę powinni zachować całkowitą abstynencję.
  • Wykluczenie produktów drożdżowych (również piwo)

Zalecenia dietetyczne

Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej:

  • Zachowywać regularne odstępy między posiłkami (około czterech godzin).
  • Spożywać cztery posiłki dziennie.
  • Ostatni posiłek spożywać około trzech godzin przed snem, ponieważ w nocy zwiększa się ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego.
  • Po ostatnim posiłku (w odstępie około godziny po kolacji) zaleca się wypić większą ilość wody, około pół litra. Dzięki zwiększonej ilości płynów nie dojdzie do zagęszczenia moczu i wytrąceniu się kryształków kwasu moczowego.
  • Najlepiej skomponować swój codzienny jadłospis na bazie produktów z niewielką ilością puryn. Do tej grupy należą: warzywa i owoce zawierające duże ilości witaminy C oraz nieprzetworzone produkty zbożowe.
  • Wykazano, że dieta bogata w wiśnie jest skuteczna w leczeniu dny moczanowej. Dzieje się tak za sprawą związków fenolowych, które zmniejszają ilość napadów, a także ograniczają stan zapalny oraz dolegliwości bólowe.
  • Seler ma podobne właściwości do wiśni, pomaga niwelować objawy dny moczanowej i zapobiega jej nawrotom.
  • Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu.

Bardzo ważne jest także unikanie czynników mogących wyzwalać ostre napady dny. Należą do nich stres psychiczny, gwałtowne odchudzanie się czy nadmierny wysiłek fizyczny. Osoby otyłe mają wyższe ryzyko nawrotów dny moczanowej, dlatego poza zdrowym odżywianiem wskazane jest również dbanie o odpowiednia aktywność fizyczną.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
24 marca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czy warto oczyszczać organizm na jesień?

Zastanawiałeś się kiedyś, jaka jest przyczyna dolegliwości, z którymi się borykasz na co dzień? Dlaczego czujesz się zmęczony, rozdrażniony? Czy często dokucza Ci brak energii, ciągłe zmęczenie, ból głowy, infekcje? Oczyszczenie organizmu z toksyn może…

WIĘCEJ >
sen

Higiena snu – jak spać lepiej?

Masz trudności z zaśnięciem? Często wybudzasz się w nocy? Zdarza Ci się leżeć w łóżku i czekać na sen? Rano jesteś niewyspany? Wydaje Ci się, że tabletki nasenne są jedynym rozwiązaniem? Sprawdź, na czym polega…

WIĘCEJ >
owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Tak wiele mówi się o tym, aby jeść warzywa, ale nie zapominajmy, że owoce też mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, dlaczego warto jeść owoce. Oczywiście, nie wszyscy mogą sobie pozwolić na owoce…

WIĘCEJ >
badania profilaktyczne

Jakie badania profilaktyczne warto zrobić?

Wykonywanie badań laboratoryjnych ma ogromne znaczenie, gdy zależy nam na profilaktyce chorób i kontrolowaniu tego, co dzieje się z naszym organizmie. Jeżeli już występuje jednostka chorobowa, dzięki badaniom możemy kontrolować zachodzące zmiany. Sprawdź, jakie badania…

WIĘCEJ >