fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ile posiłków należy jeść w insulinooporności?

Ile posiłków należy jeść w insulinooporności?

ile-posilkow-przy-insulinoopornosci

Ile posiłków należy jeść w insulinooporności? Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: to zależy.

W dodatku zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. tego, jak wyglądają wyniki badań, czy występują inne choroby towarzyszące, czy pojawia się hipoglikemia na czczo bądź reaktywna, a także tego, jaki był nasz dotychczasowy sposób odżywiania i styl życia (w tym aktywność fizyczna, tryb pracy i sen).

Od czego to zależy?

Inaczej wygląda sytuacja osoby, która odżywia się przetworzoną, ubogą odżywczo żywnością, a inaczej osoby, która mimo stosowania racjonalnej diety, nie chudnie lub wręcz tyje. U tej pierwszej przejście na zdrowe odżywianie może być dużą rewolucją. Wystarczające okaże się wprowadzenie odpowiednich produktów oraz jedzenie o systematycznych porach i może nawet 5–6 posiłków. Natomiast u drugiej osoby konieczne mogą okazać się większe restrykcje (ale nie kaloryczne), czyli np. wydłużenie przerw między posiłkami i zjedzenie ich w sumie 3 czy 4.

Sprawdź: 8 powodów, dlaczego dieta nie działa

Mniej znaczy więcej

Często sprawdza się schemat 4 lub 3 posiłków, a w niektórych przypadkach nawet 2. Dlaczego? Po pierwsze należy podkreślić mechanizm homeostazy glukozy, a konkretnie stan sytości i stan pomiędzy posiłkami.

Stan sytości to okres do 4 godzin po spożyciu posiłku, kiedy to poziom insuliny wzrasta (wywołany wzrostem poziomu glukozy). Natomiast stan pomiędzy posiłkami, który trwa od 4 do 12 godzin charakteryzuje się m.in. spadkiem poziomu insuliny oraz wzrostem poziomu glukagonu [1].

W insulinooporności szczególnie zależy nam na obniżeniu poziomu insuliny, a jej naturalny spadek następuje właśnie w okresie pomiędzy posiłkami. Dlatego też istotne jest wydłużanie przerw między posiłkami do minimum 4 godzin. U niektórych osób może się nawet sprawdzić jedzenie tylko 2 posiłków dziennie.

Dwa posiłki dziennie

W badaniu przeprowadzonym na osobach z cukrzycą typu 2 wykazano, że jedzenie 2 posiłków może być skuteczniejsze w walce z chorobą niż jedzenie 6 posiłków. Osoby badane zostały podzielone na 2 grupy – jedna zjadała 2 posiłki, a druga 6 posiłków. Dieta w obu grupach była taka sama pod względem zawartości makroskładników i wartości energetycznej. W badaniu wykazano, że osoby jedzące 2 posiłki dziennie miały większy spadek masy ciała i poziomu glukozy na czczo we krwi oraz większy wzrost wrażliwości insulinowej niż osoby jedzące 6 posiłków [2].

Wydaje się więc, że jedzenie 2 posiłków jest znacznie lepsze, ale czy dla każdego? I znowu: to zależy. Istnieją osoby, u których sprawdzi się jedzenie 5 posiłków, opartych o niski indeks glikemiczny, np. takie, które jedzą 10 posiłków czy też takie, których posiłek zaczyna się o 7:00, a kończy o 20:00. Tu dobre efekty przyniesie już regularność posiłków oraz wydłużenie przerw między nimi, może nawet początkowo do 2 godzin.

To jak to w końcu jest?

Ilość posiłków w insulinooporności to kwestia bardzo indywidualna. Należy się dokładnie obserwować – swoje objawy, samopoczucie, wyniki badań. A w razie potrzeby i trudności skontaktować się ze specjalistą, bo nie zawsze można sobie pomóc samemu.

Chcesz wiedzieć więcej?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Bibliografia

  • [1] Horton-Szar D.: Metabolizm i żywienie. Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2007.
  • [2] Kahleova H., Belinova L., Malinska H., Oliyarnyk O., Trnovska J., Skop V., Kazdova L., Dezostova M., Hajek M., Tura A., Hill M., Terezie P.: Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study. Diabetologia 2014, 57: 1552-1560.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Ile posiłków należy jeść w insulinooporności? Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: to zależy.

W dodatku zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. tego, jak wyglądają wyniki badań, czy występują inne choroby towarzyszące, czy pojawia się hipoglikemia na czczo bądź reaktywna, a także tego, jaki był nasz dotychczasowy sposób odżywiania i styl życia (w tym aktywność fizyczna, tryb pracy i sen).

Od czego to zależy?

Inaczej wygląda sytuacja osoby, która odżywia się przetworzoną, ubogą odżywczo żywnością, a inaczej osoby, która mimo stosowania racjonalnej diety, nie chudnie lub wręcz tyje. U tej pierwszej przejście na zdrowe odżywianie może być dużą rewolucją. Wystarczające okaże się wprowadzenie odpowiednich produktów oraz jedzenie o systematycznych porach i może nawet 5–6 posiłków. Natomiast u drugiej osoby konieczne mogą okazać się większe restrykcje (ale nie kaloryczne), czyli np. wydłużenie przerw między posiłkami i zjedzenie ich w sumie 3 czy 4.

Sprawdź: 8 powodów, dlaczego dieta nie działa

Mniej znaczy więcej

Często sprawdza się schemat 4 lub 3 posiłków, a w niektórych przypadkach nawet 2. Dlaczego? Po pierwsze należy podkreślić mechanizm homeostazy glukozy, a konkretnie stan sytości i stan pomiędzy posiłkami.

Stan sytości to okres do 4 godzin po spożyciu posiłku, kiedy to poziom insuliny wzrasta (wywołany wzrostem poziomu glukozy). Natomiast stan pomiędzy posiłkami, który trwa od 4 do 12 godzin charakteryzuje się m.in. spadkiem poziomu insuliny oraz wzrostem poziomu glukagonu [1].

W insulinooporności szczególnie zależy nam na obniżeniu poziomu insuliny, a jej naturalny spadek następuje właśnie w okresie pomiędzy posiłkami. Dlatego też istotne jest wydłużanie przerw między posiłkami do minimum 4 godzin. U niektórych osób może się nawet sprawdzić jedzenie tylko 2 posiłków dziennie.

Dwa posiłki dziennie

W badaniu przeprowadzonym na osobach z cukrzycą typu 2 wykazano, że jedzenie 2 posiłków może być skuteczniejsze w walce z chorobą niż jedzenie 6 posiłków. Osoby badane zostały podzielone na 2 grupy – jedna zjadała 2 posiłki, a druga 6 posiłków. Dieta w obu grupach była taka sama pod względem zawartości makroskładników i wartości energetycznej. W badaniu wykazano, że osoby jedzące 2 posiłki dziennie miały większy spadek masy ciała i poziomu glukozy na czczo we krwi oraz większy wzrost wrażliwości insulinowej niż osoby jedzące 6 posiłków [2].

Wydaje się więc, że jedzenie 2 posiłków jest znacznie lepsze, ale czy dla każdego? I znowu: to zależy. Istnieją osoby, u których sprawdzi się jedzenie 5 posiłków, opartych o niski indeks glikemiczny, np. takie, które jedzą 10 posiłków czy też takie, których posiłek zaczyna się o 7:00, a kończy o 20:00. Tu dobre efekty przyniesie już regularność posiłków oraz wydłużenie przerw między nimi, może nawet początkowo do 2 godzin.

To jak to w końcu jest?

Ilość posiłków w insulinooporności to kwestia bardzo indywidualna. Należy się dokładnie obserwować – swoje objawy, samopoczucie, wyniki badań. A w razie potrzeby i trudności skontaktować się ze specjalistą, bo nie zawsze można sobie pomóc samemu.

Chcesz wiedzieć więcej?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Bibliografia

  • [1] Horton-Szar D.: Metabolizm i żywienie. Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2007.
  • [2] Kahleova H., Belinova L., Malinska H., Oliyarnyk O., Trnovska J., Skop V., Kazdova L., Dezostova M., Hajek M., Tura A., Hill M., Terezie P.: Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study. Diabetologia 2014, 57: 1552-1560.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
19 marca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

jak robić zakupy

Jak robić zakupy? Sprawdź!

Jak bumerang powracają tematy w stylu: nie mam co jeść, nie mam gdzie kupić, czy nie umiem zrobić. Dziś pokażemy Wam, jak wyglądają zakupy w Ajwen. Zwykle gdy już znajdziemy jakieś miejsce, gdzie można kupić coś…

WIĘCEJ >

Czy można jeść owoce przy insulinooporności?

Czy można jeść owoce przy insulinooporności? Tak i nie! To zależy. Każdy jest inny i każdy inaczej zareaguje na określony pokarm. Można jeść jaja i tyć, bo ma się na nie nietolerancję, można jeść chleb…

WIĘCEJ >
Syrop pulneo

Pulneo – niewinny syrop?

Pulneo - syrop od przeziębień. Reklama w telewizji zachęca: Masz chore dziecko, podaj mu Pulneo (teraz jest już bez recepty), szybko rozprawi się z przeziębieniem Twojego dziecka. Syrop syntetyczny, ponadto E218, E216, E202 i E110

WIĘCEJ >
kawa rozpuszczalna, kawa

Kawa rozpuszczalna – pić czy nie pić?

Kawa rozpuszczalna przez większość z nas nie jest uznawana za  wysokiej jakości produkt spożywczy. Jej smak, sposób pozyskania, a także szybki proces parzenia nie wiąże się w żaden sposób z tradycyjnym rytuałem przygotowywania porannej kawy…

WIĘCEJ >