fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ile posiłków należy jeść w insulinooporności?

Ile posiłków należy jeść w insulinooporności?

ile-posilkow-przy-insulinoopornosci

Ile posiłków należy jeść w insulinooporności? Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: „to zależy”.

W dodatku zależy od bardzo wielu kwestii – m.in. tego, jak wyglądają wyniki badań, czy występują inne choroby towarzyszące, czy pojawia się hipoglikemia na czczo bądź reaktywna, a także tego, jaki był nasz dotychczasowy sposób odżywiania i styl życia (w tym aktywność fizyczna, tryb pracy i sen).

Od czego to zależy?

Inaczej wygląda sytuacja osoby, która odżywia się przetworzoną, ubogą odżywczo żywnością, a inaczej osoby, która mimo stosowania racjonalnej diety, nie chudnie lub wręcz tyje. U tej pierwszej przejście na zdrowe odżywianie może być dużą rewolucją. Wystarczające okaże się wprowadzenie odpowiednich produktów oraz jedzenie o systematycznych porach i może nawet 5–6 posiłków. Natomiast u drugiej osoby konieczne mogą okazać się większe restrykcje (ale nie kaloryczne), czyli np. wydłużenie przerw między posiłkami i zjedzenie ich w sumie 3 czy 4.

Sprawdź 8 powodów, dlaczego dieta nie działa

Mniej znaczy więcej

Często sprawdza się schemat 4 lub 3 posiłków, a w niektórych przypadkach nawet 2. Dlaczego? Po pierwsze należy podkreślić mechanizm homeostazy glukozy, a konkretnie stan sytości i stan pomiędzy posiłkami.

Stan sytości to okres do 4 godzin po spożyciu posiłku, kiedy to poziom insuliny wzrasta (wywołany wzrostem poziomu glukozy). Natomiast stan pomiędzy posiłkami, który trwa od 4 do 12 godzin charakteryzuje się między innymi spadkiem poziomu insuliny oraz wzrostem poziomu glukagonu [1].

W insulinooporności szczególnie zależy nam na obniżeniu poziomu insuliny, a jej naturalny spadek następuje właśnie w okresie pomiędzy posiłkami. Dlatego też istotne jest wydłużanie przerw między posiłkami do minimum 4 godzin. U niektórych osób może się nawet sprawdzić jedzenie tylko 2 posiłków dziennie.

Dwa posiłki dziennie

W badaniu przeprowadzonym na osobach z cukrzycą typu 2 wykazano, że jedzenie 2 posiłków może być skuteczniejsze w walce z chorobą niż jedzenie 6 posiłków. Osoby badane zostały podzielone na 2 grupy – jedna zjadała 2 posiłki, a druga 6 posiłków. Dieta w obu grupach była taka sama pod względem zawartości makroskładników i wartości energetycznej. W badaniu wykazano, że osoby jedzące 2 posiłki dziennie miały większy spadek masy ciała i poziomu glukozy na czczo we krwi oraz większy wzrost wrażliwości insulinowej niż osoby jedzące 6 posiłków [2].

Wydaje się więc, że jedzenie 2 posiłków jest znacznie lepsze, ale czy dla każdego? I znowu: to zależy. Istnieją osoby, u których sprawdzi się jedzenie 5 posiłków, opartych o niski indeks glikemiczny, np. takie, które jedzą 10 posiłków czy też takie, których posiłek zaczyna się o 7:00, a kończy o 20:00. Tu dobre efekty przyniesie już regularność posiłków oraz wydłużenie przerw między nimi, może nawet początkowo do 2 godzin.

To jak to w końcu jest?

Ilość posiłków w insulinooporności to kwestia bardzo indywidualna. Należy się dokładnie obserwować – swoje objawy, samopoczucie, wyniki badań. A w razie potrzeby i trudności skontaktować się ze specjalistą, bo nie zawsze można sobie pomóc samemu.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapisz się na wykład Dieta w insulinooporności, który prowadzi Iwona Wierzbicka. Na nim otrzymasz wiele odpowiedzi na swoje pytania!

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Bibliografia:

  • [1] Horton-Szar D.: Metabolizm i żywienie. Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2007.
  • [2] Kahleova H., Belinova L., Malinska H., Oliyarnyk O., Trnovska J., Skop V., Kazdova L., Dezostova M., Hajek M., Tura A., Hill M., Terezie P.: Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study. Diabetologia 2014, 57: 1552-1560.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Ile posiłków należy jeść w insulinooporności? Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: „to zależy”.

W dodatku zależy od bardzo wielu kwestii – m.in. tego, jak wyglądają wyniki badań, czy występują inne choroby towarzyszące, czy pojawia się hipoglikemia na czczo bądź reaktywna, a także tego, jaki był nasz dotychczasowy sposób odżywiania i styl życia (w tym aktywność fizyczna, tryb pracy i sen).

Od czego to zależy?

Inaczej wygląda sytuacja osoby, która odżywia się przetworzoną, ubogą odżywczo żywnością, a inaczej osoby, która mimo stosowania racjonalnej diety, nie chudnie lub wręcz tyje. U tej pierwszej przejście na zdrowe odżywianie może być dużą rewolucją. Wystarczające okaże się wprowadzenie odpowiednich produktów oraz jedzenie o systematycznych porach i może nawet 5–6 posiłków. Natomiast u drugiej osoby konieczne mogą okazać się większe restrykcje (ale nie kaloryczne), czyli np. wydłużenie przerw między posiłkami i zjedzenie ich w sumie 3 czy 4.

Sprawdź 8 powodów, dlaczego dieta nie działa

Mniej znaczy więcej

Często sprawdza się schemat 4 lub 3 posiłków, a w niektórych przypadkach nawet 2. Dlaczego? Po pierwsze należy podkreślić mechanizm homeostazy glukozy, a konkretnie stan sytości i stan pomiędzy posiłkami.

Stan sytości to okres do 4 godzin po spożyciu posiłku, kiedy to poziom insuliny wzrasta (wywołany wzrostem poziomu glukozy). Natomiast stan pomiędzy posiłkami, który trwa od 4 do 12 godzin charakteryzuje się między innymi spadkiem poziomu insuliny oraz wzrostem poziomu glukagonu [1].

W insulinooporności szczególnie zależy nam na obniżeniu poziomu insuliny, a jej naturalny spadek następuje właśnie w okresie pomiędzy posiłkami. Dlatego też istotne jest wydłużanie przerw między posiłkami do minimum 4 godzin. U niektórych osób może się nawet sprawdzić jedzenie tylko 2 posiłków dziennie.

Dwa posiłki dziennie

W badaniu przeprowadzonym na osobach z cukrzycą typu 2 wykazano, że jedzenie 2 posiłków może być skuteczniejsze w walce z chorobą niż jedzenie 6 posiłków. Osoby badane zostały podzielone na 2 grupy – jedna zjadała 2 posiłki, a druga 6 posiłków. Dieta w obu grupach była taka sama pod względem zawartości makroskładników i wartości energetycznej. W badaniu wykazano, że osoby jedzące 2 posiłki dziennie miały większy spadek masy ciała i poziomu glukozy na czczo we krwi oraz większy wzrost wrażliwości insulinowej niż osoby jedzące 6 posiłków [2].

Wydaje się więc, że jedzenie 2 posiłków jest znacznie lepsze, ale czy dla każdego? I znowu: to zależy. Istnieją osoby, u których sprawdzi się jedzenie 5 posiłków, opartych o niski indeks glikemiczny, np. takie, które jedzą 10 posiłków czy też takie, których posiłek zaczyna się o 7:00, a kończy o 20:00. Tu dobre efekty przyniesie już regularność posiłków oraz wydłużenie przerw między nimi, może nawet początkowo do 2 godzin.

To jak to w końcu jest?

Ilość posiłków w insulinooporności to kwestia bardzo indywidualna. Należy się dokładnie obserwować – swoje objawy, samopoczucie, wyniki badań. A w razie potrzeby i trudności skontaktować się ze specjalistą, bo nie zawsze można sobie pomóc samemu.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapisz się na wykład Dieta w insulinooporności, który prowadzi Iwona Wierzbicka. Na nim otrzymasz wiele odpowiedzi na swoje pytania!

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Bibliografia:

  • [1] Horton-Szar D.: Metabolizm i żywienie. Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2007.
  • [2] Kahleova H., Belinova L., Malinska H., Oliyarnyk O., Trnovska J., Skop V., Kazdova L., Dezostova M., Hajek M., Tura A., Hill M., Terezie P.: Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study. Diabetologia 2014, 57: 1552-1560.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
19 marca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

jaja, jajka

10 powodów, dla których warto jeść jaja

Tym razem dlaczego to jaja a nie chleb powinny być na śniadanie i o wyższości jaj nad innymi produktami. Dlaczego warto jeść jaja i co wnoszą w Twoje życie, o tym że jaja to produkt...

WIĘCEJ >

Dieta Paleo – 10 najczęściej popełnianych błędów

Chcesz uniknąć błędów przy diecie Paleo? Przedstawiamy Wam 10 najczęściej popełnianych błędów w pigułce!

WIĘCEJ >
śmietana, nabiał

Śmietana – co się w niej kryje?

Kiedyś zachciało mi się jagód z cukrem i śmietaną 🙂 Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną z „normalnym” jak to przystało na śmietanę składem. Oto jedna z nich, zawiera: skrobię...

WIĘCEJ >

Jak przeżyć pierwsze dwa tygodnie po wizycie u dietetyka klinicznego? część 3

Przedstawiamy kilka kolejnych rad jak poradzić sobie po wyjściu od dietetyka, gdy chcemy wprowadzić w życie zmianę diety.

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl