fbpx
Szukaj
open close

Cholesterol – 10 ważnych faktów

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
cholesterol

Choć wiele osób panicznie się go obawia, cholesterol to związek o kluczowym znaczeniu dla zdrowia. Jego zbyt niski poziom wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego jest on ważny.

Rola cholesterolu – 10 faktów

Cholesterol to m.in.:

  1. Prekursor kortyzolu. Kortyzol to najważniejszy hormon stresu, wydzielany przez nadnercza, który odpowiada m.in. za metabolizm glukozy, białek i tłuszczów oraz regulację ciśnienia krwi i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wpływa on także na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, naszą reakcję na stres psychiczny i fizyczny.
  2. Uczestnik syntezy hormonów płciowych męskich i żeńskich (testosteron, DHEA, ADT, estradiol, progesteron). Spełniają one mnóstwo ważnych funkcji w organizmie. Na przykład wpływają na strukturę białkową mięśni, potencję seksualną mężczyzny, płodność kobiety, sprawność mięśni, właściwy rozwój kości i stawów.
  3. Fundamentalny składnik błon komórkowych i mitochondriów naszych komórek, zapewniający prawidłową czynność wszystkich narządów (92% cholesterolu występuję w komórkach).
  4. Niezbędny związek dla właściwego rozwoju układu nerwowego i mózgu u dzieci.
  5. Substancja nadająca komórkom należną formę i sztywność, co wspomaga ich naturalną obronę przed atakiem drobnoustrojów.
  6. Jeden z elementów strukturalnych receptorów błony komórkowej. Jest konieczny zwłaszcza do poprawnego działania receptorów serotoniny w mózgu. A ta jest bardzo istotnym neuroprzekaźnikiem i oprócz samopoczucia reguluje m.in. perystaltykę jelit, sen, zdolności poznawcze, funkcje seksualne.
  7. Uczestnik wielu procesów przemiany materii białek, hormonów, elektrolitów, witamin, który wpływa na uwalnianie wszystkich substancji energetycznych.
  8. Twórca prowitaminy D3, która po dalszych przemianach w wątrobie i nerkach staje się aktywną postacią. Ma ona bardzo szeroki wpływ na samopoczucie, absorpcję i transport wapnia, układ kostny, zapobieganie chorobom przewlekłym i nowotworom.
  9. Związek kluczowy dla wytwarzania kwasów żółciowych w wątrobie, które są odpowiedzialne za emulgację, trawienie i wchłanianie tłuszczów pokarmowych oraz lepszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
  10. Silny antyoksydant w walce z wolnymi rodnikami.
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Choć wiele osób panicznie się go obawia, cholesterol to związek o kluczowym znaczeniu dla zdrowia. Jego zbyt niski poziom wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego jest on ważny.

Rola cholesterolu – 10 faktów

Cholesterol to m.in.:

  1. Prekursor kortyzolu. Kortyzol to najważniejszy hormon stresu, wydzielany przez nadnercza, który odpowiada m.in. za metabolizm glukozy, białek i tłuszczów oraz regulację ciśnienia krwi i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wpływa on także na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, naszą reakcję na stres psychiczny i fizyczny.
  2. Uczestnik syntezy hormonów płciowych męskich i żeńskich (testosteron, DHEA, ADT, estradiol, progesteron). Spełniają one mnóstwo ważnych funkcji w organizmie. Na przykład wpływają na strukturę białkową mięśni, potencję seksualną mężczyzny, płodność kobiety, sprawność mięśni, właściwy rozwój kości i stawów.
  3. Fundamentalny składnik błon komórkowych i mitochondriów naszych komórek, zapewniający prawidłową czynność wszystkich narządów (92% cholesterolu występuję w komórkach).
  4. Niezbędny związek dla właściwego rozwoju układu nerwowego i mózgu u dzieci.
  5. Substancja nadająca komórkom należną formę i sztywność, co wspomaga ich naturalną obronę przed atakiem drobnoustrojów.
  6. Jeden z elementów strukturalnych receptorów błony komórkowej. Jest konieczny zwłaszcza do poprawnego działania receptorów serotoniny w mózgu. A ta jest bardzo istotnym neuroprzekaźnikiem i oprócz samopoczucia reguluje m.in. perystaltykę jelit, sen, zdolności poznawcze, funkcje seksualne.
  7. Uczestnik wielu procesów przemiany materii białek, hormonów, elektrolitów, witamin, który wpływa na uwalnianie wszystkich substancji energetycznych.
  8. Twórca prowitaminy D3, która po dalszych przemianach w wątrobie i nerkach staje się aktywną postacią. Ma ona bardzo szeroki wpływ na samopoczucie, absorpcję i transport wapnia, układ kostny, zapobieganie chorobom przewlekłym i nowotworom.
  9. Związek kluczowy dla wytwarzania kwasów żółciowych w wątrobie, które są odpowiedzialne za emulgację, trawienie i wchłanianie tłuszczów pokarmowych oraz lepszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
  10. Silny antyoksydant w walce z wolnymi rodnikami.
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
6 listopada 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Radio Opole: Jesienna depresja

O tym co wpływa na depresję, dlaczego może się pojawić jesienią, o witaminie D3, cholesterolu, tłuszczach, o jedzeniu i aktywności fizycznej. Żyj Zdrowo i Kolorowo - Radio Opole 30-09-2014.

WIĘCEJ >
warzywa

Jak przygotowywać warzywa, aby nie traciły cennych wartości?

Dużo warzyw w diecie = zdrowie! To chyba wie już każdy. Ale czy wiesz, jak przygotowywać warzywa, aby dostarczały maksymalnej ilości składników odżywczych? Sprawdź, o czym warto pamiętać. Podczas obróbki termicznej tracimy z warzyw część…

WIĘCEJ >
rośliny strączkowe, ciecierzyca, soczewica

Strączki – jeść czy nie jeść?

Sprawdź, o czym warto wiedzieć, zanim sięgniemy po strączki. Rośliny strączkowe to niekwestionowane bogate źródło białka, ale i węglowodanów. Profil aminokwasowy soi jest podobny do białka wzorcowego, jakim jest jajo kurze, zatem idealnie nadaje się…

WIĘCEJ >

Zioła w diecie paleo

Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o ziołach, których używa podczas przygotowywania dań zgodnych z dietą paleo, oraz pokazuje, jak je prawidłowo przechowywać. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z…

WIĘCEJ >