
Charakteryzuje się intensywnym zapachem i ostrym smakiem. Najczęściej wykorzystuje się jego korzeń, który jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po chrzan.
Chrzan to rodzaj byliny z rodziny kapustowatych. W Polsce powszechnie występuje chrzan pospolity (Armoracia rusticana).
Ludowe nazwy chrzanu to warzęcha, warzucha. Łacińska nazwa Armoracia wywodzi się z celtyckiego ar, czyli „blisko” oraz more – „morze”, co oznacza „roślina rosnąca blisko morza”.
Ulistniona łodyga osiąga wysokość do 150 cm wysokości. Korzeń jest długi, mięsisty, o jasnej barwie i silnym aromacie oraz ostrym smaku.
Co zawiera chrzan?
Kluczowym składnikiem chrzanu są glukozynolany (siarkowe glikozydy, m.in. synigryna). Produktami ich rozkładu są izotiocyjaniany (odpowiedzialne za charakterystyczny, ostry smak chrzanu), a konkretnie izotiocyjanian fenetylu i izotiocyjanian allilu.
Świeżo tarty chrzan jest bardzo ostry i może powodować przykre dolegliwości (np. pieczenie i łzawienie oczu). W dość szybkim czasie izotiocyjanian allilu się ulatnia, dlatego chrzan w słoiczkach nie jest tak ostry jak świeży.
Korzeń chrzanu zawiera dużo witamin (A, B, C, E) oraz soli mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, fosfor, siarka, żelazo.
Na co pomaga?
Chrzan ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym:
- wzmacnia odporność – ze względu na wysoką zawartość witaminy C;
- działa antybakteryjne i przeciwwirusowo – może być wykorzystywany jako naturalny antybiotyk;
- poprawia trawienie – może działać stymulująco na trawienie, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, wspomaga produkcję soków żołądkowych, dlatego też świetnie się nadaje jako dodatek do tłustych i ciężkostrawnych dań.
Chrzan jest wykorzystywany jako przyprawa oraz składnik w medycynie naturalnej. Stosuje się go m.in. na katar, chore zatoki, problemy trawienne oraz wszelkie dolegliwości bólowe.
Co ciekawe, znajduje zastosowanie również w kosmetyce, np. jako środek na przebarwienia skóry.
Chrzan a problemy z układem pokarmowym
Roślina ta ze względu na swoje ostrzejsze właściwości może nie być zalecana w przypadku problemów z układem pokarmowym, zwłaszcza w przypadku chorób wrzodowych, refluksu żołądkowego czy nadwrażliwości jelitowej. Może on podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego i pogorszyć objawy tych schorzeń.
Osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi powinny unikać spożywania chrzanu w dużych ilościach lub całkowicie – w razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.
Pyszne przepisy na domowy chrzan znajdziesz w e-booku z przepisami na dania wielkanocne oraz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor

Iwona Wierzbicka
Charakteryzuje się intensywnym zapachem i ostrym smakiem. Najczęściej wykorzystuje się jego korzeń, który jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po chrzan.
Chrzan to rodzaj byliny z rodziny kapustowatych. W Polsce powszechnie występuje chrzan pospolity (Armoracia rusticana).
Ludowe nazwy chrzanu to warzęcha, warzucha. Łacińska nazwa Armoracia wywodzi się z celtyckiego ar, czyli „blisko” oraz more – „morze”, co oznacza „roślina rosnąca blisko morza”.
Ulistniona łodyga osiąga wysokość do 150 cm wysokości. Korzeń jest długi, mięsisty, o jasnej barwie i silnym aromacie oraz ostrym smaku.
Co zawiera chrzan?
Kluczowym składnikiem chrzanu są glukozynolany (siarkowe glikozydy, m.in. synigryna). Produktami ich rozkładu są izotiocyjaniany (odpowiedzialne za charakterystyczny, ostry smak chrzanu), a konkretnie izotiocyjanian fenetylu i izotiocyjanian allilu.
Świeżo tarty chrzan jest bardzo ostry i może powodować przykre dolegliwości (np. pieczenie i łzawienie oczu). W dość szybkim czasie izotiocyjanian allilu się ulatnia, dlatego chrzan w słoiczkach nie jest tak ostry jak świeży.
Korzeń chrzanu zawiera dużo witamin (A, B, C, E) oraz soli mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, fosfor, siarka, żelazo.
Na co pomaga?
Chrzan ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym:
- wzmacnia odporność – ze względu na wysoką zawartość witaminy C;
- działa antybakteryjne i przeciwwirusowo – może być wykorzystywany jako naturalny antybiotyk;
- poprawia trawienie – może działać stymulująco na trawienie, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, wspomaga produkcję soków żołądkowych, dlatego też świetnie się nadaje jako dodatek do tłustych i ciężkostrawnych dań.
Chrzan jest wykorzystywany jako przyprawa oraz składnik w medycynie naturalnej. Stosuje się go m.in. na katar, chore zatoki, problemy trawienne oraz wszelkie dolegliwości bólowe.
Co ciekawe, znajduje zastosowanie również w kosmetyce, np. jako środek na przebarwienia skóry.
Chrzan a problemy z układem pokarmowym
Roślina ta ze względu na swoje ostrzejsze właściwości może nie być zalecana w przypadku problemów z układem pokarmowym, zwłaszcza w przypadku chorób wrzodowych, refluksu żołądkowego czy nadwrażliwości jelitowej. Może on podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego i pogorszyć objawy tych schorzeń.
Osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi powinny unikać spożywania chrzanu w dużych ilościach lub całkowicie – w razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.
Pyszne przepisy na domowy chrzan znajdziesz w e-booku z przepisami na dania wielkanocne oraz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
12 powodów, by jeść jeżyny
Jeżyny to prawdziwa bomba witaminowa. Owoce te są znane przede wszystkich ze swoich właściwości wspomagających odporność. Ale nie jest to ich jedyna zaleta. Dowiedz się, dlaczego warto po nie sięgać. Jeżyny wyglądem przypominają maliny i…
WIĘCEJ >Co można zrobić z arbuza? 6 pomysłów
Arbuz to świetna przekąska, ale można go też wykorzystać do przygotowania smacznych dań. Sprawdź, co można zrobić z arbuza. Cechą charakterystyczną arbuza jest wysoka zawartość wody. Składa się z niej w około 90%, co sprawia,…
WIĘCEJ >Zanim wybierzesz się na zakupy… Sprawdź, o czym pamiętać!
Zanim wyruszysz na zakupy, warto przypomnieć sobie kilka ważnych informacji. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, by wybrane produkty jak najdłużej zachowały świeżość. 1. Naucz się rozróżniać daty na opakowaniach Wyróżniamy tzw. produkty mokre i suche:…
WIĘCEJ >Seler – czego o nim nie wiesz?
To dobre źródło witaminy K, potasu i fosforu. To popularne warzywo korzeniowe, które najczęściej ląduje w zupie, choć można z niego zrobić wiele innych pysznych dań. Sprawdź, co kryje w sobie seler. Seler korzeniowy (Apium…
WIĘCEJ >