Bezglutenowy chlebek bananowy z marchewką
Bezglutenowy chlebek bananowy z marchewką
Przygotowanie
- Banany obieramy, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem na papkę
- Marchewki obieramy i połowę ścieramy na drobnych oczkach tarki, a drugą połowę na dużych oczkach tarki
- Orzechy i czekoladę siekamy na kawałki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C z funkcją termoobiegu
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy
- Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dolewamy syrop klonowy i ubijamy mikserem
- Następnie wybijamy do masy jaja i całość ubijamy na puszystą masę
- Do masy dodajemy jogurt, ekstrakt waniliowy oraz ocet i całość dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy banany, marchewki, orzechy z czekoladą oraz rodzynki i całość dokładnie mieszamy
- Do masy stopniowo wsypujemy mąki i mieszamy (masa powinna być luźna, jeśli będzie zbyt płynna – dosypujemy odrobinę mąki)
- Przygotowaną masę przelewamy do keksówki i wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chlebek na ok. 15 minut z uchylonymi drzwiczkami
- Następnie wyciągamy chlebek z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
- Chlebek wyciągamy z foremki, odklejamy papier i kładziemy chlebek na kratkę
- Do krojenia chlebka przystępujemy kiedy będzie całkowicie wystygnięty
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chlebków.
Autor
Lista składników
- Banan (240 g)
- Mąka ryżowa (150 g)
- Jogurt sojowy (115 g)
- Olej ryżowy ekologiczny (110 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Marchew (90 g)
- Syrop klonowy (80 g)
- Orzech włoski (60 g)
- Rodzynki (60 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
- Mąka gryczana (45 g)
- Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (24 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Wanilia – ekstrakt (5 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Soda oczyszczona (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Chleb kakaowy
Do miski wsypujemy mąkę, kakao i drożdże, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie Do osobnej miski wlewamy miód i wodę, mieszamy, po czym przelewamy mieszaninę do mąki z kakao i łączymy Jeśli ciasto jest zbyt suche…
WIĘCEJ >Chlebek orzechowo-jabłkowy
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon) Orzechy drobno siekamy i dodajemy do miski Jabłko obieramy i ścieramy na…
WIĘCEJ >Chlebek z cukinii bez jaj
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię. Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować Wyłożyć masą formę i piec ok….
WIĘCEJ >Chlebek bananowy z daktylami
Piekarnik nagrzewamy do 180°C Przesiewamy do miski mąkę Dodajemy cynamon, sól i ewentualnie karob/kakao Mieszamy łyżką do połączenia składników Dodajemy pokrojone banany, rozpuszczony olej kokosowy, sok z limonki/cytryny, obrane i pokrojone jabłko, drobno posiekane daktyle…
WIĘCEJ >