fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bigos wegański

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7d99735-aed9-4797-9e42-6b5e23261f1e

Bigos wegański

Przygotowanie

  • Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek”
  • Kapustę białą pokroić w cienkie paski
  • Obie kapusty wrzucić do garnka
  • Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło
  • Dodać liście laurowe i ziele angielskie
  • Warzywa obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Podsmażamy warzywa przez 5 min
  • Dodajmy na patelnię przecier / koncentrat pomidorowy
  • Podsmażamy 3 min
  • I dodajemy całą zawartość patelni do kapusty
  • Śliwki kroimy na połówki i dodajemy do kapusty
  • Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Jeśli ktoś będzie miał ochotę na bigos mięsny, to śmiało można zajrzeć do naszych propozycji w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg kapusty białej
  • 4 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (100 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 100 g wędzonych śliwek
  • 4 liście laurowe (4 g)
  • 8 owoców ziela angielskiego (8 g)
  • 2 – 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek - duży, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa czosnkowa

Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczaka i cukinii

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…

WIĘCEJ >

Daktyle suszone z pestką

Usunąć pestki Zjeść

WIĘCEJ >

Żelki borówkowe

Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….

WIĘCEJ >