fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bigos wegański

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7d99735-aed9-4797-9e42-6b5e23261f1e
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bigos wegański

Przygotowanie

  • Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek”
  • Kapustę białą pokroić w cienkie paski
  • Obie kapusty wrzucić do garnka
  • Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło
  • Dodać liście laurowe i ziele angielskie
  • Warzywa obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Podsmażamy warzywa przez 5 min
  • Dodajmy na patelnię przecier / koncentrat pomidorowy
  • Podsmażamy 3 min
  • I dodajemy całą zawartość patelni do kapusty
  • Śliwki kroimy na połówki i dodajemy do kapusty
  • Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Jeśli ktoś będzie miał ochotę na bigos mięsny, to śmiało można zajrzeć do naszych propozycji w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg kapusty białej
  • 4 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (100 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 100 g wędzonych śliwek
  • 4 liście laurowe (4 g)
  • 8 owoców ziela angielskiego (8 g)
  • 2 – 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek - duży, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryba po grecku

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3…

WIĘCEJ >

Roladki łososiowo-tuńczykowe

W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny

WIĘCEJ >

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…

WIĘCEJ >

Naleśniki kasztanowe

Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >