Bigos wegański
Bigos wegański
Przygotowanie
- Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek”
- Kapustę białą pokroić w cienkie paski
- Obie kapusty wrzucić do garnka
- Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło
- Dodać liście laurowe i ziele angielskie
- Warzywa obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Podsmażamy warzywa przez 5 min
- Dodajmy na patelnię przecier / koncentrat pomidorowy
- Podsmażamy 3 min
- I dodajemy całą zawartość patelni do kapusty
- Śliwki kroimy na połówki i dodajemy do kapusty
- Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
Jeśli ktoś będzie miał ochotę na bigos mięsny, to śmiało można zajrzeć do naszych propozycji w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg kapusty białej
- 4 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (100 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 2 cebule (200 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 100 g wędzonych śliwek
- 4 liście laurowe (4 g)
- 8 owoców ziela angielskiego (8 g)
- 2 – 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tęczowa sałatka
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…
WIĘCEJ >Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła
Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony. Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku….
WIĘCEJ >Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)
Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) Do miski wkładamy twaróg Dodajemy śmietanę Siekamy szczypiorek i dodajemy Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy…
WIĘCEJ >Szybkie gofry
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Jajka mieszamy z wiórkami i masłem. Wiórków dodajemy tyle aby konsystencja ciasta nie była za gęsta ani za rzadka – trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego, ale też nie zbita. Pieczemy gofry…
WIĘCEJ >