fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bigos wegański

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7d99735-aed9-4797-9e42-6b5e23261f1e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Bigos wegański

Przygotowanie

  • Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek”
  • Kapustę białą pokroić w cienkie paski
  • Obie kapusty wrzucić do garnka
  • Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło
  • Dodać liście laurowe i ziele angielskie
  • Warzywa obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Podsmażamy warzywa przez 5 min
  • Dodajmy na patelnię przecier / koncentrat pomidorowy
  • Podsmażamy 3 min
  • I dodajemy całą zawartość patelni do kapusty
  • Śliwki kroimy na połówki i dodajemy do kapusty
  • Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przygotowania bigosu z dodatkiem mięsa.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Kapusta biała (500 g)
  • Woda (250 ml)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Śliwka wędzona (100 g)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (6 g)
  • Liść laurowy (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…

WIĘCEJ >

Kremowa polędwiczka

Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojoną w kostkę polędwiczkę  i przyprawy. Po około 15 minutach zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietankę kokosową, energicznie mieszamy i od razu podajemy.

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i orzechami włoskimi

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy orzechami

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym, truskawkami i bazylią

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Truskawki kroimy na 4 części Orzechy siekamy (jeśli są dodane w składnikach) Gryczankę przenosimy do miski i posypujemy truskawkami, orzechami oraz…

WIĘCEJ >