Bigos wegański
Bigos wegański
Przygotowanie
- Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek”
- Kapustę białą pokroić w cienkie paski
- Obie kapusty wrzucić do garnka
- Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło
- Dodać liście laurowe i ziele angielskie
- Warzywa obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Podsmażamy warzywa przez 5 min
- Dodajmy na patelnię przecier / koncentrat pomidorowy
- Podsmażamy 3 min
- I dodajemy całą zawartość patelni do kapusty
- Śliwki kroimy na połówki i dodajemy do kapusty
- Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przygotowania bigosu z dodatkiem mięsa.
Autor
Lista składników
- Kapusta kiszona (200 g)
- Kapusta biała (200 g)
- Woda (200 ml)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Śliwka wędzona (60 g)
- Przecier pomidorowy (80 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (6 g)
- Liść laurowy (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem
Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy
Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…
WIĘCEJ >Jajka zapiekane w awokado
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami
Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…
WIĘCEJ >