Bigos wegański
Bigos wegański
Przygotowanie
- Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek”
- Kapustę białą pokroić w cienkie paski
- Obie kapusty wrzucić do garnka
- Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło
- Dodać liście laurowe i ziele angielskie
- Warzywa obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Podsmażamy warzywa przez 5 min
- Dodajmy na patelnię przecier / koncentrat pomidorowy
- Podsmażamy 3 min
- I dodajemy całą zawartość patelni do kapusty
- Śliwki kroimy na połówki i dodajemy do kapusty
- Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przygotowania bigosu z dodatkiem mięsa.
Autor
Lista składników
- Kapusta kiszona (200 g)
- Kapusta biała (200 g)
- Woda (200 ml)
- Cebula (105 g)
- Przecier pomidorowy (80 g)
- Śliwka wędzona (60 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Ziele angielskie – ziarno (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Liść laurowy (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.