fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c3a8a51-04e9-47ed-9d00-919c95fbb013
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

Przygotowanie

  • Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw
  • Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence
  • Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i taką pokrojoną niezbyt drobno dodajemy do gotującej się kapusty białej
  • Cebulę należy pokroić, zeszklić na patelni i następnie dodać do garnka z kapustą
  • Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek, a na końcu drób. Nie należy się spieszyć, mięso można dodać nawet po ponad godzinie od podstawienia garnka na ogniu
  • Całość powinna się gotować około 2 godziny na niedużym ogniu (mieszamy od czasu do czasu, dolewamy troszkę wody, jeśli ta wyparuje), aż kapusta będzie odpowiednio miękka
  • Pod koniec gotowania przyprawiamy solą oraz ziołami wedle uznania np. jedną łyżeczkę majeranku. Bigos doprawiamy ostrożnie, aż uzyskamy taki przeciętny smak. Przyprawy nie mogą zdominować smaku kapusty i mięsa, a tak naprawdę dopiero na drugi dzień, kiedy wszystko się przegryzie będzie wiadomo czy jest dobrze przyprawiony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kapusta biała (1100 g)
  • Kapusta kiszona (750 g)
  • Woda (400 ml)
  • Indyk udko (250 g)
  • Wieprzowina łopatka (250 g)
  • Wołowina łopatka (250 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (90 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kminek mielony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek - duży, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy wątróbkę Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Wątróbkę delikatnie położyć…

WIĘCEJ >

Pieczone mielone mięso z cukinią

Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z niej sok W misce mieszamy razem mięso mielone, warzywa i jajko Dodajemy curry, sól,…

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z okrasą

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka Wyrabiamy rękami…

WIĘCEJ >

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Dorsza i łososia solimy i pieprzymy Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia Zawijamy dorsza wokoło łososia Spinamy wykałaczką żeby się roladka…

WIĘCEJ >