fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c3a8a51-04e9-47ed-9d00-919c95fbb013

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

Przygotowanie

  • Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw
  • Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence
  • Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i taką pokrojoną niezbyt drobno dodajemy do gotującej się kapusty białej
  • Cebulę należy pokroić, zeszklić na patelni i następnie dodać do garnka z kapustą
  • Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek, a na końcu drób. Nie należy się spieszyć, mięso można dodać nawet po ponad godzinie od podstawienia garnka na ogniu
  • Całość powinna się gotować około 2 godziny na niedużym ogniu (mieszamy od czasu do czasu, dolewamy troszkę wody, jeśli ta wyparuje), aż kapusta będzie odpowiednio miękka
  • Pod koniec gotowania przyprawiamy solą oraz ziołami wedle uznania np. jedną łyżeczkę majeranku. Bigos doprawiamy ostrożnie, aż uzyskamy taki przeciętny smak. Przyprawy nie mogą zdominować smaku kapusty i mięsa, a tak naprawdę dopiero na drugi dzień, kiedy wszystko się przegryzie będzie wiadomo czy jest dobrze przyprawiony

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

Gdy biała kapusta jest sezonowo niedostępna, można ją zastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5 – 2 kg.
Mięso można pomieszać w dowolnych proporcjach (ok. 1,5 – 2 kg).

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 750 g kiszonej kapusty
  • ½ małej główki białej kapusty (ok. 1,1 kg)
  • 250 g łopatki wołowej
  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 250 g drobiu, np. z uda indyka
  • 100 g surowego boczku
  • 1 cebula (200 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego do smażenia (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka majeranku (4 g)
  • 1 łyżeczka kminku (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek - duży, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wołowy

Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z cukinią

Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…

WIĘCEJ >

Muffinki jajeczne z warzywami

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i boczek Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy…

WIĘCEJ >