Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty
Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty
Przygotowanie
- Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw
- Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence
- Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i taką pokrojoną niezbyt drobno dodajemy do gotującej się kapusty białej
- Cebulę należy pokroić, zeszklić na patelni i następnie dodać do garnka z kapustą
- Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek, a na końcu drób. Nie należy się spieszyć, mięso można dodać nawet po ponad godzinie od podstawienia garnka na ogniu
- Całość powinna się gotować około 2 godziny na niedużym ogniu (mieszamy od czasu do czasu, dolewamy troszkę wody, jeśli ta wyparuje), aż kapusta będzie odpowiednio miękka
- Pod koniec gotowania przyprawiamy solą oraz ziołami wedle uznania np. jedną łyżeczkę majeranku. Bigos doprawiamy ostrożnie, aż uzyskamy taki przeciętny smak. Przyprawy nie mogą zdominować smaku kapusty i mięsa, a tak naprawdę dopiero na drugi dzień, kiedy wszystko się przegryzie będzie wiadomo czy jest dobrze przyprawiony
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Uwagi
Gdy biała kapusta jest sezonowo niedostępna, można ją zastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5 – 2 kg.
Mięso można pomieszać w dowolnych proporcjach (ok. 1,5 – 2 kg).
Autor
Lista składników
- 750 g kiszonej kapusty
- ½ małej główki białej kapusty (ok. 1,1 kg)
- 250 g łopatki wołowej
- 250 g łopatki wieprzowej
- 250 g drobiu, np. z uda indyka
- 100 g surowego boczku
- 1 cebula (200 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego do smażenia (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżeczka majeranku (4 g)
- 1 łyżeczka kminku (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szaszłyki z szynki i ananasa
Szynkę kroimy w kostkę, ananasa na 2-3 cm kawałki i nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków W rondelku rozpuszczamy miód i mieszamy z musztardą, imbirem, solą i pieprzem Wersja na zimno: polewamy sosem szaszłyki Wersja…
WIĘCEJ >Wolnowarzona karkówka z cukinią
Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz w sosie szpinakowym
Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…
WIĘCEJ >Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym
Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…
WIĘCEJ >