fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c3a8a51-04e9-47ed-9d00-919c95fbb013
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

Przygotowanie

  • Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw
  • Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence
  • Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i taką pokrojoną niezbyt drobno dodajemy do gotującej się kapusty białej
  • Cebulę należy pokroić, zeszklić na patelni i następnie dodać do garnka z kapustą
  • Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek, a na końcu drób. Nie należy się spieszyć, mięso można dodać nawet po ponad godzinie od podstawienia garnka na ogniu
  • Całość powinna się gotować około 2 godziny na niedużym ogniu (mieszamy od czasu do czasu, dolewamy troszkę wody, jeśli ta wyparuje), aż kapusta będzie odpowiednio miękka
  • Pod koniec gotowania przyprawiamy solą oraz ziołami wedle uznania np. jedną łyżeczkę majeranku. Bigos doprawiamy ostrożnie, aż uzyskamy taki przeciętny smak. Przyprawy nie mogą zdominować smaku kapusty i mięsa, a tak naprawdę dopiero na drugi dzień, kiedy wszystko się przegryzie będzie wiadomo czy jest dobrze przyprawiony

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

Gdy biała kapusta jest sezonowo niedostępna, można ją zastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5 – 2 kg.
Mięso można pomieszać w dowolnych proporcjach (ok. 1,5 – 2 kg).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 750 g kiszonej kapusty
  • ½ małej główki białej kapusty (ok. 1,1 kg)
  • 250 g łopatki wołowej
  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 250 g drobiu, np. z uda indyka
  • 100 g surowego boczku
  • 1 cebula (200 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego do smażenia (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka majeranku (4 g)
  • 1 łyżeczka kminku (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek - duży, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo kroimy nożem w plastry a następnie w cienkie paski Dynię kroimy w cienkie plastry i…

WIĘCEJ >

Frittata z żeberkami wieprzowymi

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie na sałacie

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem (z wywarem kostnym)

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >