fbpx
logo
Szukaj
open close

Brokuły z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb402dd3c-23df-4f7c-b54f-3636bdbc2d98
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Brokuły z orzechami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie brokuł odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy cebulę, czosnek, tłuszcz oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, warzywa skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy skórką cytrynową i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut
  • Orzechy prażymy na patelni przez ok. 2-4 minuty
  • Warzywa nakładamy na talerze i posypujemy orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia brokułu.

Do sałatki możesz opcjonalnie dodać żurawinę lub inne, ulubione owoce np. maliny, borówki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (300 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Orzech laskowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Papryki faszerowane mięsem i fetą

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Papryki dokładnie myjemy, odcinamy „czapeczki”, czyli plastry od strony ogonka o grubości ok. 0,5-1 cm i wydrążamy gniazda nasienne Wszystkie papryki przyprawiamy…

WIĘCEJ >

Pierś indyka, zapiekane ziemniaki, awokado

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na papier Następnie ziemniaki polewamy tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa z topinamburem

Włoszczyznę obieramy i kroimy w paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy włoszczyznę Dodajemy oczyszczony topinambur Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości ok. 20 – 25 min

WIĘCEJ >

Strudel z jabłkami

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy owoce w kostkę, a następnie…

WIĘCEJ >