fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brokuły z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb402dd3c-23df-4f7c-b54f-3636bdbc2d98
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Brokuły z orzechami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie brokuł odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy cebulę, czosnek, tłuszcz oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość miski przenosimy do naczynia żaroodpornego, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, warzywa skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy skórką cytrynową i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut
  • Orzechy prażymy na patelni przez ok. 2-4 minuty
  • Warzywa nakładamy na talerze i posypujemy orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia brokułu.

Do sałatki możesz opcjonalnie dodać żurawinę lub inne, ulubione owoce np. maliny, borówki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (300 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Orzech laskowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dziecięce kanapki 148

Kromki chleba smarujemy tłuszczem i kładziemy na talerz Ogórka, pomidora, oliwki oraz ser kroimy w plastry Na osobnym talerzu układamy wszystkie warzywa oraz ser tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Chrupiąca przekąska

Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym

WIĘCEJ >

Tęczowa sałatka

Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…

WIĘCEJ >