fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brzoskwinie z masą migdałową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4bbeca12-50e6-4906-9570-0a836eee7ac3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Brzoskwinie z masą migdałową

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Brzoskwinię kroimy na pół i usuwamy pestki
  • Następnie układamy owoce na blasze do pieczenia
  • Migdały wrzucamy do blendera kielichowego i mielimy, a następnie przesypujemy do miski
  • Dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę, cukier oraz tłuszcz i ucieramy palcami, aby masa nabrała konsystencji grubej bułki tartej
  • Dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy
  • Masę nakładamy na każdą z brzoskwiń i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż owoce zmiękną, a ciasto nabierze z wierzchu złotego koloru)
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Brzoskwinię posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z brzoskwinią.

Brzoskwinię może opcjonalnie podawać z dodatkiem lodów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brzoskwinia (850 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Migdał (50 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Wanilia – ekstrakt (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z dyni z okrasą z boczku

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Por kroimy w plastry Boczek kroimy w drobną kostkę W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu Dodajemy pora i podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię i podsmażamy 3-4 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonym łososiem

Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy Ze szparagów i grochu odcinamy końcówki, a następnie gotujemy warzywa we wrzącej wodzie przez ok. 1-2 minuty Warzywa odcedzamy…

WIĘCEJ >

Kokosowy budyń z pietruszki

Pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na mleku przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Wyłączamy kuchenkę, dodajemy słodzik, ziarenka laski wanilii oraz białko i całość dokładnie blendujemy Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w…

WIĘCEJ >

Ziemniaki z serem w cieście francuskim

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Szczypiorek drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Jajo wybijamy na…

WIĘCEJ >