Brzoskwinie z masą migdałową
Brzoskwinie z masą migdałową
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Brzoskwinię kroimy na pół i usuwamy pestki
- Następnie układamy owoce na blasze do pieczenia
- Migdały wrzucamy do blendera kielichowego i mielimy, a następnie przesypujemy do miski
- Dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę, cukier oraz tłuszcz i ucieramy palcami, aby masa nabrała konsystencji grubej bułki tartej
- Dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy
- Masę nakładamy na każdą z brzoskwiń i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż owoce zmiękną, a ciasto nabierze z wierzchu złotego koloru)
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Brzoskwinię posypujemy cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z brzoskwinią.
Brzoskwinię może opcjonalnie podawać z dodatkiem lodów.
Autor
Lista składników
- Brzoskwinia (850 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Migdał (50 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Jajo żółtko (20 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
- Wanilia – ekstrakt (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem z dyni z okrasą z boczku
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Por kroimy w plastry Boczek kroimy w drobną kostkę W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu Dodajemy pora i podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię i podsmażamy 3-4 min Zalewamy…
WIĘCEJ >Sałatka z wędzonym łososiem
Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy Ze szparagów i grochu odcinamy końcówki, a następnie gotujemy warzywa we wrzącej wodzie przez ok. 1-2 minuty Warzywa odcedzamy…
WIĘCEJ >Kokosowy budyń z pietruszki
Pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na mleku przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Wyłączamy kuchenkę, dodajemy słodzik, ziarenka laski wanilii oraz białko i całość dokładnie blendujemy Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w…
WIĘCEJ >Ziemniaki z serem w cieście francuskim
Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Szczypiorek drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Jajo wybijamy na…
WIĘCEJ >