Burgery meksykańskie z fasoli i buraków
Burgery meksykańskie z fasoli i buraków
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w kostkę (pestki usuwamy)
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy paprykę, dolewamy wodę i dusimy przez ok. 5-7 minut (do momentu, aż papryka będzie miękka, a woda odparuję)
- Fasolę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Buraki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do blendera z ostrzem „S” wrzucamy zawartość patelni, fasolę i buraki, dodajemy wszystkie przyprawy, dolewamy sos sojowy i całość blendujemy na zwartą, lecz niezupełnie gładką masę
- Do masy dodajemy mąkę, wsypujemy pestki i dokładnie mieszamy
- Z gotowej masy formujemy niewielkie kotleciki, zanurzając dłonie w tłuszczu i odkładamy kotleciki na ok. 15 minut (w temp. pokojowej)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Kotleciki przenosimy na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut (po ok. 15 minutach obracamy kotleciki na drugą stronę)
- Bułki rozkrajamy na pół i wkładamy do nich upieczone kotleciki
- Do burgerów możemy dodać ulubione warzywa np. sałatę, pomidora lub/i paprykę
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burgerów.
Autor
Lista składników
- Bułka żytnia (350 g)
- Fasola czerwona z puszki (170 g)
- Burak (150 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Pestki słonecznika obrane (90 g)
- Mąka kukurydziana (72 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Woda (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sos sojowy (5 g)
- Papryka wędzona mielona (proszek) (1.5 g)
- Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
- Majeranek suszony (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Imbir w proszku (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kurczak po teksańsku z chili
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Chili i zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, ocet i tłuszcz, dodajemy chili, cebulę, czosnek oraz zieleninę i dokładnie blendujemy Do…
WIĘCEJ >Zapiekane warzywa
Wszystkie warzywa kroimy według uznania i przyprawiamy czym uważamy lub mamy ochotę . Następnie polewamy olejem kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, a przed…
WIĘCEJ >Żelki borówkowe
Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….
WIĘCEJ >