fbpx
logo
Szukaj
open close

Burgery meksykańskie z fasoli i buraków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c62db2e10-3f79-45c9-88e3-ff2f478453aa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Burgery meksykańskie z fasoli i buraków

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w kostkę (pestki usuwamy)
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy paprykę, dolewamy wodę i dusimy przez ok. 5-7 minut (do momentu, aż papryka będzie miękka, a woda odparuję)
  • Fasolę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Buraki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do blendera z ostrzem „S” wrzucamy zawartość patelni, fasolę i buraki, dodajemy wszystkie przyprawy, dolewamy sos sojowy i całość blendujemy na zwartą, lecz niezupełnie gładką masę
  • Do masy dodajemy mąkę, wsypujemy pestki i dokładnie mieszamy
  • Z gotowej masy formujemy niewielkie kotleciki, zanurzając dłonie w tłuszczu i odkładamy kotleciki na ok. 15 minut (w temp. pokojowej)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Kotleciki przenosimy na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut (po ok. 15 minutach obracamy kotleciki na drugą stronę)
  • Bułki rozkrajamy na pół i wkładamy do nich upieczone kotleciki
  • Do burgerów możemy dodać ulubione warzywa np. sałatę, pomidora lub/i paprykę

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia burgerów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bułka żytnia (350 g)
  • Fasola czerwona z puszki (170 g)
  • Burak (150 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Pestki słonecznika obrane (90 g)
  • Mąka kukurydziana (72 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Woda (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sos sojowy (5 g)
  • Papryka wędzona mielona (proszek) (1.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Imbir w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sorbet malinowy

Obieramy jabłko i banana, kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce Dodajemy maliny i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Kanapki portobello z jajem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy trzonki Następnie smarujemy pieczarki tłuszczem, posypujemy przyprawami i kładziemy na papier Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut Następnie…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka lub indyka po włosku

Mięso myjemy i kroimy w paski szerokości 1-1,5 cm.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, pokrojone na pół lub całe oliwki i…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szparagami i pieczarkami

Pieczarki oczyszczamy i przenosimy do miski Dodajemy połowę tłuszczu, ocet oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy miskę na ok. 6 godz. Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej wodzie…

WIĘCEJ >