fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c94d8e9e0-00d2-432b-b5dd-f86e86d2ed4a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora

Przygotowanie

Chrupiąca noga z kurczaka

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz tłuszcz i wszystko dokładnie wsmarowujmy w mięso
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut (w między czasie podlewamy 2-3 razy wytworzonym sosem)

Ryż z kalafiora

  • Kalafior dzielimy na różyczki i blendujemy do momentu, aż wyglądem będzie przypominał ryż
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ryż z kalafiora podajemy z zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Chrupiąca noga z kurczaka

  • Kurczak udko (640 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Ryż z kalafiora

  • Kalafior (400 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak z limonką i kolendrą

Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Czosnek obieramy, siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dolewamy sos sojowy, sok z limonki i tłuszcz, dodajemy cukier oraz przyprawy (pieprz) i…

WIĘCEJ >

Chrupiąca przekąska

Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym

WIĘCEJ >

Udka drobiowe gotowane

Udka myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od…

WIĘCEJ >

Placuszki bananowe z komosy ryżowej

Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…

WIĘCEJ >