fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c94d8e9e0-00d2-432b-b5dd-f86e86d2ed4a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora

Przygotowanie

Chrupiąca noga z kurczaka

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz tłuszcz i wszystko dokładnie wsmarowujmy w mięso
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut (w między czasie podlewamy 2-3 razy wytworzonym sosem)

Ryż z kalafiora

  • Kalafior dzielimy na różyczki i blendujemy do momentu, aż wyglądem będzie przypominał ryż
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ryż z kalafiora podajemy z zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Chrupiąca noga z kurczaka

  • Kurczak udko (640 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Ryż z kalafiora

  • Kalafior (400 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Owocowy ptaszek

Kulkę winogrona kroimy na pół Kiwi obieramy i kroimy w plastry Jabłko kroimy na plastry Brzoskwinię kroimy w pół plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado, chorizo i jajem na twardo

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w paski Chorizo kroimy w plastry Na talerzu układamy szpinak, a na wierzch kładziemy pozostałe…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i bananem

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Wkrajamy pół banana

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z suszonymi pomidorami, jajkiem i płatkami migdałów

Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą. Pomidory pokroić w paski. Na sałacie ułożyć pomidory, oliwki, połówki jajek i posypać płatkami migdałowymi.

WIĘCEJ >