fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c94d8e9e0-00d2-432b-b5dd-f86e86d2ed4a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora

Przygotowanie

Chrupiąca noga z kurczaka

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz tłuszcz i wszystko dokładnie wsmarowujmy w mięso
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut (w między czasie podlewamy 2-3 razy wytworzonym sosem)

Ryż z kalafiora

  • Kalafior dzielimy na różyczki i blendujemy do momentu, aż wyglądem będzie przypominał ryż
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ryż z kalafiora podajemy z zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Chrupiąca noga z kurczaka

  • Kurczak udko (640 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Ryż z kalafiora

  • Kalafior (400 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej

Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek szynki układamy rybę i zwijamy w rulon Układamy w naczyniu żaroodpornym Pieczemy 12 min w…

WIĘCEJ >

Kaszotto grzybowe

Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr) Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min Cedzimy na sicie Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby…

WIĘCEJ >

Omlet ze świeżymi szparagami

Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy szparagi i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając Po tym czasie ściągamy szparagi z patelni i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)…

WIĘCEJ >

Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki

Polędwiczki wieprzowe Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C Cebulę obieramy i kroimy w talarki Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż stanie się szklista) Następnie…

WIĘCEJ >