fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c94d8e9e0-00d2-432b-b5dd-f86e86d2ed4a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora

Przygotowanie

Chrupiąca noga z kurczaka

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz tłuszcz i wszystko dokładnie wsmarowujmy w mięso
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut (w między czasie podlewamy 2-3 razy wytworzonym sosem)

Ryż z kalafiora

  • Kalafior dzielimy na różyczki i blendujemy do momentu, aż wyglądem będzie przypominał ryż
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ryż z kalafiora podajemy z zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Chrupiąca noga z kurczaka

  • Kurczak udko (640 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Ryż z kalafiora

  • Kalafior (400 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

Pasta z awokado Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydłubujemy miąższ Widelcem ugniatamy miąższ z awokado, tak aby powstała gęsta masa Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę) Pieczony batat z…

WIĘCEJ >

Ryż z jabłkami

Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki Dusimy 15…

WIĘCEJ >

Zapiekanka komosowo-szpinakowa

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy szpinak i podsmażamy przez ok. 3-5 minut…

WIĘCEJ >

Łosoś na szparagach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Ze szparagów odcinamy końcówki Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy szparagi oraz pomidorki, całość polewamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15…

WIĘCEJ >