Chrzan z jabłkiem
Chrzan z jabłkiem
Przygotowanie
- Chrzan z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy
- Gotowy chrzan przenosimy do słoika i zakręcamy (możemy przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem chrzanu.
Autor
Lista składników
- Chrzan korzeń (300 g)
- Jabłko (90 g)
- Woda (75 ml)
- Sok z cytryny (18 ml)
- Cukier trzcinowy (4 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos vinaigrette kolendrowy
Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej) Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia Zalewamy oliwą Dodajemy czosnek Dodajemy musztardę, miód, ocet Trochę soli i pieprzu Zaczynamy…
WIĘCEJ >Buraki pieczone z miodem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Buraki dokładnie szorujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym Do naczynia dolewamy wodę, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1-1,5 godz. (pieczemy do miękkości) Następnie wyciągamy…
WIĘCEJ >Jabłko z orzechami i nasionami lnu
Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy orzechy oraz len i mieszamy
WIĘCEJ >Roladki drobiowe z serem
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy poziomo na pół, aby otrzymać cieńsze kawałki Każdy kawałek mięsa wkładamy w dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie rozbijamy wałkiem, tak aby filety miały grubość ok. 5 mm Na każdym…
WIĘCEJ >