fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ćwikła z chrzanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e5951be-89d6-4c6e-8da8-c0db9e2d5254
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ćwikła z chrzanem

Przygotowanie

  • Buraki myjemy, wrzucamy do garnka
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować)
  • Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo wchodzi, jak w ugotowanego kartofla, to znaczy, że ugotowany
  • Odlewamy gorącą wodę
  • Zalewamy gorące buraki zimną wodą i zostawiamy tak na 10 minut
  • Obieramy buraki ze skórki
  • Bierzemy tarkę i trzemy na tarce na drobnych oczkach
  • Chrzan obieramy obieraczką do ziemniaków
  • Trzemy na tarce na małych oczkach i dodajemy do buraków
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy miód
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) zabrania się dodawania pieprzu do potraw. Na temat tej diety, a także kilku innych poczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Ćwikłę możesz zjeść z jajkami ugotowanymi na twardo, pieczywem lub ulubioną sałatką.

Jeśli lubisz – dodaj do ćwikły więcej chrzanu, by stała się ostrzejsza.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg buraków
  • 100 g korzenia chrzanu
  • 1 cytryna (80 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Domowa żółta musztarda

Mąkę z gorczycy mieszamy z przyprawami i zalewamy wodą, miksujemy blenderem Ustawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy do momentu aż zmniejszy się objętość o połowę przez około 40 minut Po tym czasie dolewamy ocet Gotujemy…

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette AIP z awokado

Awokado obrać, wyrzucić pestkę i skórę Miąższ awokado wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować Dodać resztę składników i zmiksować 

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…

WIĘCEJ >

Dżem z dyni

Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy) Miksujemy blenderem…

WIĘCEJ >