fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ćwikła z chrzanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e5951be-89d6-4c6e-8da8-c0db9e2d5254
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ćwikła z chrzanem

Przygotowanie

  • Buraki myjemy, wrzucamy do garnka
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować)
  • Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo wchodzi, jak w ugotowanego kartofla, to znaczy, że ugotowany
  • Odlewamy gorącą wodę
  • Zalewamy gorące buraki zimną wodą i zostawiamy tak na 10 minut
  • Obieramy buraki ze skórki
  • Bierzemy tarkę i trzemy na tarce na drobnych oczkach
  • Chrzan obieramy obieraczką do ziemniaków
  • Trzemy na tarce na małych oczkach i dodajemy do buraków
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy miód
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Ćwikłę możesz zjeść z jajami ugotowanymi na twardo, pieczywem lub ulubioną sałatką.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Burak (świeży) (1000 g)
  • Chrzan korzeń (100 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Orzechy włoskie

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Majonez

Bierzemy miskę Kładziemy do niej żółtko, musztardę i ocet Zaczynamy mieszać rózgą Musimy dokładnie rozmieszać Zaczynamy dodawać cienkim strumieniem olej Strumień ma być cienki jak nić i lać się powoli Podczas dodawania tłuszczu cały czas…

WIĘCEJ >

Koktajl owocowy

Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Bekonowe kulki

Blachę wykładamy papierem do pieczenia Boczek oraz ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które układamy na papierze Blachę wkładamy do…

WIĘCEJ >