Ćwikła z chrzanem
Ćwikła z chrzanem
Przygotowanie
- Buraki myjemy, wrzucamy do garnka
- Zalewamy gorącą wodą
- Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować)
- Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo wchodzi, jak w ugotowanego kartofla, to znaczy, że ugotowany
- Odlewamy gorącą wodę
- Zalewamy gorące buraki zimną wodą i zostawiamy tak na 10 minut
- Obieramy buraki ze skórki
- Bierzemy tarkę i trzemy na tarce na drobnych oczkach
- Chrzan obieramy obieraczką do ziemniaków
- Trzemy na tarce na małych oczkach i dodajemy do buraków
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy miód
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) zabrania się dodawania pieprzu do potraw. Na temat tej diety, a także kilku innych poczytasz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Ćwikłę możesz zjeść z jajkami ugotowanymi na twardo, pieczywem lub ulubioną sałatką.
Jeśli lubisz – dodaj do ćwikły więcej chrzanu, by stała się ostrzejsza.
Autor
Lista składników
- 1 kg buraków
- 100 g korzenia chrzanu
- 1 cytryna (80 g)
- 1 łyżka miodu (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Domowa żółta musztarda
Mąkę z gorczycy mieszamy z przyprawami i zalewamy wodą, miksujemy blenderem Ustawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy do momentu aż zmniejszy się objętość o połowę przez około 40 minut Po tym czasie dolewamy ocet Gotujemy…
WIĘCEJ >Sos vinaigrette AIP z awokado
Awokado obrać, wyrzucić pestkę i skórę Miąższ awokado wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować Dodać resztę składników i zmiksować
WIĘCEJ >Purée z marchewki
Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…
WIĘCEJ >Dżem z dyni
Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon Gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy) Miksujemy blenderem…
WIĘCEJ >