Ćwikła z chrzanem
Ćwikła z chrzanem
Przygotowanie
- Buraki myjemy, wrzucamy do garnka
- Zalewamy gorącą wodą
- Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować)
- Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo wchodzi, jak w ugotowanego kartofla, to znaczy, że ugotowany
- Odlewamy gorącą wodę
- Zalewamy gorące buraki zimną wodą i zostawiamy tak na 10 minut
- Obieramy buraki ze skórki
- Bierzemy tarkę i trzemy na tarce na drobnych oczkach
- Chrzan obieramy obieraczką do ziemniaków
- Trzemy na tarce na małych oczkach i dodajemy do buraków
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy miód
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy
- Próbujemy i doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Ćwikłę możesz zjeść z jajami ugotowanymi na twardo, pieczywem lub ulubioną sałatką.
Autor
Lista składników
- Burak (1000 g)
- Chrzan korzeń (100 g)
- Cytryna (80 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.