fbpx
logo
Szukaj
open close

Ćwikła z chrzanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e5951be-89d6-4c6e-8da8-c0db9e2d5254
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ćwikła z chrzanem

Przygotowanie

  • Buraki myjemy, wrzucamy do garnka
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować)
  • Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo wchodzi, jak w ugotowanego kartofla, to znaczy, że ugotowany
  • Odlewamy gorącą wodę
  • Zalewamy gorące buraki zimną wodą i zostawiamy tak na 10 minut
  • Obieramy buraki ze skórki
  • Bierzemy tarkę i trzemy na tarce na drobnych oczkach
  • Chrzan obieramy obieraczką do ziemniaków
  • Trzemy na tarce na małych oczkach i dodajemy do buraków
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy miód
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Ćwikłę możesz zjeść z jajami ugotowanymi na twardo, pieczywem lub ulubioną sałatką.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Burak (1000 g)
  • Chrzan korzeń (100 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chleb pytlowy z dobrej piekarni – kanapki

Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść

WIĘCEJ >

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…

WIĘCEJ >

Szpinak z cytrusową nutą

Rozgrzewamy oliwę na patelni Dodajemy szpinak, solimy Smażymy 4 minuty, zdejmujemy z ognia Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do szpinaku, mieszamy

WIĘCEJ >