fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ćwikła z chrzanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e5951be-89d6-4c6e-8da8-c0db9e2d5254
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ćwikła z chrzanem

Przygotowanie

  • Buraki myjemy, wrzucamy do garnka
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować)
  • Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo wchodzi, jak w ugotowanego kartofla, to znaczy, że ugotowany
  • Odlewamy gorącą wodę
  • Zalewamy gorące buraki zimną wodą i zostawiamy tak na 10 minut
  • Obieramy buraki ze skórki
  • Bierzemy tarkę i trzemy na tarce na drobnych oczkach
  • Chrzan obieramy obieraczką do ziemniaków
  • Trzemy na tarce na małych oczkach i dodajemy do buraków
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy miód
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Ćwikłę możesz zjeść z jajami ugotowanymi na twardo, pieczywem lub ulubioną sałatką.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Burak (świeży) (1000 g)
  • Chrzan korzeń (100 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Obieraczka do warzyw, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ekspresowy majonez domowy

Należy przygotować słoik lub inne wąskie naczynie, do którego zmieści się końcówka blendera Końcówkę blendera wkładamy na 15 minut do zamrażarki (to bardzo ważne – bez tego majonez nie wyjdzie gęsty) Do słoika wbijamy jajo,…

WIĘCEJ >

Nutella z daktyli

Orzechy (opcjonalnie podprażone) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem. Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli).

WIĘCEJ >

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.

WIĘCEJ >

Sałatka z kalafiora i batatu

Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szynkę kroimy…

WIĘCEJ >