fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ćwikła z chrzanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7e5951be-89d6-4c6e-8da8-c0db9e2d5254

Ćwikła z chrzanem

Przygotowanie

  • Buraki myjemy, wrzucamy do garnka
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować)
  • Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo wchodzi, jak w ugotowanego kartofla, to znaczy, że ugotowany
  • Odlewamy gorącą wodę
  • Zalewamy gorące buraki zimną wodą i zostawiamy tak na 10 minut
  • Obieramy buraki ze skórki
  • Bierzemy tarkę i trzemy na tarce na drobnych oczkach
  • Chrzan obieramy obieraczką do ziemniaków
  • Trzemy na tarce na małych oczkach i dodajemy do buraków
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy miód
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) zabrania się dodawania pieprzu do potraw. Na temat tej diety, a także kilku innych poczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Ćwikłę możesz zjeść z jajkami ugotowanymi na twardo, pieczywem lub ulubioną sałatką.

Jeśli lubisz – dodaj do ćwikły więcej chrzanu, by stała się ostrzejsza.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kg buraków
  • 100 g korzenia chrzanu
  • 1 cytryna (80 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Nutella z daktyli

Orzechy (opcjonalnie podprażone) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem. Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli).

WIĘCEJ >

Rzodkiewka

Rzodkiewki myjemy Obcinamy liście i ogonki Zjadamy

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa biała

Komosę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Pasta pieczarkowo-bazyliowa

Obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki Przekładamy je na patelnię i dusimy bez tłuszczu Siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie Miksujemy na gładką pastę Wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny Doprawiamy do smaku sokiem z…

WIĘCEJ >