Cielęcina po włosku
Cielęcina po włosku
Przygotowanie
- Mięso kroimy w plastry, a następnie wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm
- Następnie posypujemy mięso z każdej strony mąką
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika na czas przygotowywania sosu
- Pod patelnią zwiększamy ogień, wlewamy wino i gotujemy do momentu, aż wyparuję większość płynu
- Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 4-5 minut
- Wlewamy sok z cytryny, dodajemy kapary oraz posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Na patelnię z powrotem kładziemy mięso i dusimy przez ok. 1-2 minuty
- Mięso nakładamy na talerze i podajemy z cząstkami cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.
Autor
Lista składników
- Cielęcina udziec (740 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Cytryna (80 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Kapary (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado
Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…
WIĘCEJ >Komosanka dyniowa
Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do miski…
WIĘCEJ >Zapiekanka warzywna
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180-200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Papryki kroimy w większą kostkę (gniazda nasienne usuwamy) Cukinię i bakłażana kroimy w plastry Pomidorki kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Wiosenne warzywa z patelni
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Cukinię kroimy w słupki Paprykę kroimy w cienkie słupki Z grochu odcinamy…
WIĘCEJ >