Cielęcina po włosku
Cielęcina po włosku
Przygotowanie
- Mięso kroimy w plastry, a następnie wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm
- Następnie posypujemy mięso z każdej strony mąką
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika na czas przygotowywania sosu
- Pod patelnią zwiększamy ogień, wlewamy wino i gotujemy do momentu, aż wyparuję większość płynu
- Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 4-5 minut
- Wlewamy sok z cytryny, dodajemy kapary oraz posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Na patelnię z powrotem kładziemy mięso i dusimy przez ok. 1-2 minuty
- Mięso nakładamy na talerze i podajemy z cząstkami cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.
Autor
Lista składników
- Cielęcina udziec (740 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Cytryna (80 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Kapary (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Cielęcina w sosie jeżynowym
Na talerz wysypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Mięso kroimy na kotlety o grubości ok. 3 cm, a następnie obtaczamy w mącę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Cielęcina z sosem pieczarkowym
Mięso kroimy na kotlety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), odkładamy na talerz i przykrywamy folią Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Cielęcina z serem po parmeńsku
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso i ser (mozzarellę) kroimy w plastry Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut…
WIĘCEJ >Cielęcina z szynką i ziołami
Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozbijamy tłuczkiem Na każdym kawałku mięsa kładziemy zieleninę i posypujemy przyprawami (pieprzem), a następnie owijamy…
WIĘCEJ >