fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cielęcina po włosku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-366
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cielęcina po włosku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w plastry, a następnie wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm
  • Następnie posypujemy mięso z każdej strony mąką
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika na czas przygotowywania sosu
  • Pod patelnią zwiększamy ogień, wlewamy wino i gotujemy do momentu, aż wyparuję większość płynu
  • Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 4-5 minut
  • Wlewamy sok z cytryny, dodajemy kapary oraz posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelnię z powrotem kładziemy mięso i dusimy przez ok. 1-2 minuty
  • Mięso nakładamy na talerze i podajemy z cząstkami cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (740 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Kapary (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka parmeńska z rukolą i pomidorami suszonymi

Pomidory kroimy w paski Awokado obieramy i kroimy w plastry Wszystkie warzywa i szynkę układamy na talerzu, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami, a obok kładziemy kromki chleba

WIĘCEJ >

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę cynamonu Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę Sos: Daktyle i śliwki moczymy…

WIĘCEJ >

Zapiekane ziemniaki z serami

Sery ścieramy na drobnych oczkach do dwóch osobnych misek Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki Na dnie…

WIĘCEJ >

Lekki rosół drobiowy z makaronem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, seler oraz por i smażymy przez ok. 5…

WIĘCEJ >