fbpx
logo
Szukaj
open close

Cielęcina po włosku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c31bd471f-8892-4b02-a055-e9494a8dcdfa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cielęcina po włosku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w plastry, a następnie wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm
  • Następnie posypujemy mięso z każdej strony mąką
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na blachę i wkładamy do piekarnika na czas przygotowywania sosu
  • Pod patelnią zwiększamy ogień, wlewamy wino i gotujemy do momentu, aż wyparuję większość płynu
  • Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 4-5 minut
  • Wlewamy sok z cytryny, dodajemy kapary oraz posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelnię z powrotem kładziemy mięso i dusimy przez ok. 1-2 minuty
  • Mięso nakładamy na talerze i podajemy z cząstkami cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (740 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Kapary (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…

WIĘCEJ >

Komosanka dyniowa

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do miski…

WIĘCEJ >

Zapiekanka warzywna

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180-200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Papryki kroimy w większą kostkę (gniazda nasienne usuwamy) Cukinię i bakłażana kroimy w plastry Pomidorki kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Wiosenne warzywa z patelni

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Cukinię kroimy w słupki Paprykę kroimy w cienkie słupki Z grochu odcinamy…

WIĘCEJ >