fbpx
logo
Szukaj
open close

Clafoutis z rabarbarem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce0076094-ac91-445e-8a7c-88222a883888
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Clafoutis z rabarbarem

Przygotowanie

  • Rabarbar cienko obieramy i kroimy w grube plastry
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy w nim kawałki rabarbaru
  • Jaja wybijamy do miski i roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Cały czas mieszając, do miski z jajami stopniowo dodajemy mąkę ze słodzikiem i mieszamy do momentu, aż składniki się ze sobą dokładnie połączą
  • Następnie stopniowo dolewamy do jaj mleko, cały czas mieszając
  • Przygotowane ciasto odkładamy na ok. 15 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Rabarbar zalewamy ciastem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rabarbarem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Rabarbar (800 g)
  • Mleko krowie (150 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Mąka orkiszowa (30 g)
  • Masło (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Rabarbar z truskawkami

Rabarbar cienko obieramy i kroimy na kawałki o długości ok. 4-5 cm Następnie wkładamy rabarbar do miski, posypujemy słodzikiem i (…)

WIĘCEJ >

Kisiel z rabarbaru

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (6/7 ilości) i gotujemy przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Napój rabarbarowo-truskawkowy z bazylią

Rabarbar kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez ok. 10 (…)

WIĘCEJ >

Ciasto z rabarbarem

Rabarbar kroimy na kawałki i wrzucamy do rondla Dosypujemy cukier trzcinowy, dolewamy sok z pomarańczy oraz wodę i zagotowujemy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Krucha tarta z rabarbarem

Ciasto kruche Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec Dodajemy jajka i mąkę gryczaną Dodajemy słodzidło Mieszamy rękami (…)

WIĘCEJ >