Clafoutis z rabarbarem
Clafoutis z rabarbarem
Przygotowanie
- Rabarbar cienko obieramy i kroimy w grube plastry
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy w nim kawałki rabarbaru
- Jaja wybijamy do miski i roztrzepujemy rózgą kuchenną
- Cały czas mieszając, do miski z jajami stopniowo dodajemy mąkę ze słodzikiem i mieszamy do momentu, aż składniki się ze sobą dokładnie połączą
- Następnie stopniowo dolewamy do jaj mleko, cały czas mieszając
- Przygotowane ciasto odkładamy na ok. 15 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Rabarbar zalewamy ciastem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rabarbarem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Rabarbar (800 g)
- Mleko krowie (150 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Mąka orkiszowa (30 g)
- Masło (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.