Deser truskawkowy
Deser truskawkowy
Przygotowanie
- Skórki z owoców wrzucamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i odkładamy na ok. 30 sek., po czym odsączamy
- Do rondla wlewamy wino i wodę, wsypujemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż słodzik się rozpuści
- Dodajemy skórki z owoców i przyprawy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 6-8 minut
- Rondel ściągamy z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
- Z truskawek usuwamy szypułki, a następnie kroimy truskawki w kostkę
- Do miski wrzucamy truskawki, zalewamy syropem i dokładnie mieszamy
- Deser wkładamy do lodówki i trzymamy w niej do czasu podania
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z truskawkami.
Autor
Lista składników
- Truskawka (800 g)
- Woda (100 ml)
- Wino białe wytrawne (10 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Pomarańcza – skórka (9 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Anyż – nasiona (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.