fbpx
logo
Szukaj
open close

Diabelskie ciasto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c29b597a9-fa7d-42bc-a813-6183e7c497c0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Diabelskie ciasto

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Do rondla wlewamy mleko i zagotowujemy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Wsypujemy kakao oraz cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy
  • Do miski wkładamy 2/3 ilości tłuszczu, dosypujemy cukier i ucieramy na kremową masę
  • Dodajemy ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy, stopniowo dolewając jaja, aż składniki się dobrze połączą
  • Do masy dodajemy mieszankę kakaową, dosypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 45 minut
  • Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy na ok. 15 minut, po czym przenosimy ciasto na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Do rondla wkładamy połamaną czekoladę oraz pozostały tłuszcz i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
  • Polewę odstawiamy do ostygnięcia, po czym polewamy nią ciasto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (300 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Kakao w proszku (150 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Maliny

Maliny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 7

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Kurczak duszony w winie

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy czosnek oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 2 minuty Dodajemy pomidory i…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z karczku

Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1-2 cm, a następnie każdy plaster na 2-3 części Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Do miski z marynatą…

WIĘCEJ >