fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Diabelskie ciasto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c29b597a9-fa7d-42bc-a813-6183e7c497c0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Diabelskie ciasto

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Do rondla wlewamy mleko i zagotowujemy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Wsypujemy kakao oraz cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy
  • Do miski wkładamy 2/3 ilości tłuszczu, dosypujemy cukier i ucieramy na kremową masę
  • Dodajemy ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy, stopniowo dolewając jaja, aż składniki się dobrze połączą
  • Do masy dodajemy mieszankę kakaową, dosypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 45 minut
  • Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy na ok. 15 minut, po czym przenosimy ciasto na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Do rondla wkładamy połamaną czekoladę oraz pozostały tłuszcz i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
  • Polewę odstawiamy do ostygnięcia, po czym polewamy nią ciasto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (300 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Kakao w proszku (150 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tofurnik z karmelem daktylowym

Wszystkie daktyle do użycia w przepisie moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut. Następnie wodę odlewamy, ale zostawiamy jeszcze do ewentualnego użytku. Daktyle blendujemy na gładką masę. Spód: Orzechy, płatki owsiane, kakao oraz jedną dużą…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami

Z grochu odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy Pomarańczę obieramy i usuwamy z nich jak najwięcej białego włókna Następnie kroimy pomarańczę nad miską,…

WIĘCEJ >

Mamałyga z syropem klonowym

Do garnka wlewamy mleko z wodą, dodajemy kaszę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut Mamałygę przelewamy do misek i polewamy syropem

WIĘCEJ >

Sałatka z chrupiącym chlebkiem pita

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pitę smarujemy 1/3 ilości tłuszczu i posypujemy przyprawami (kminem, solą i pieprzem) Następnie kładziemy pity na papier i wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >