fbpx
logo
Szukaj
open close

Diabelskie ciasto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c29b597a9-fa7d-42bc-a813-6183e7c497c0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Diabelskie ciasto

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Do rondla wlewamy mleko i zagotowujemy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Wsypujemy kakao oraz cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy
  • Do miski wkładamy 2/3 ilości tłuszczu, dosypujemy cukier i ucieramy na kremową masę
  • Dodajemy ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy, stopniowo dolewając jaja, aż składniki się dobrze połączą
  • Do masy dodajemy mieszankę kakaową, dosypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 45 minut
  • Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy na ok. 15 minut, po czym przenosimy ciasto na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Do rondla wkładamy połamaną czekoladę oraz pozostały tłuszcz i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
  • Polewę odstawiamy do ostygnięcia, po czym polewamy nią ciasto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (300 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Kakao w proszku (150 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto śliwkowo-pistacjowe

Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki Orzechy grubo siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę smarujemy tłuszczem (…)

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa (…)

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >