fbpx
logo
Szukaj
open close

Diabelskie ciasto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c29b597a9-fa7d-42bc-a813-6183e7c497c0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Diabelskie ciasto

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Do rondla wlewamy mleko i zagotowujemy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Wsypujemy kakao oraz cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy
  • Do miski wkładamy 2/3 ilości tłuszczu, dosypujemy cukier i ucieramy na kremową masę
  • Dodajemy ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy, stopniowo dolewając jaja, aż składniki się dobrze połączą
  • Do masy dodajemy mieszankę kakaową, dosypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto przenosimy do formy i pieczemy przez ok. 45 minut
  • Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy na ok. 15 minut, po czym przenosimy ciasto na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Do rondla wkładamy połamaną czekoladę oraz pozostały tłuszcz i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
  • Polewę odstawiamy do ostygnięcia, po czym polewamy nią ciasto

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (300 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Kakao w proszku (150 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Rafaello

Migdały wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem i odkładamy na ok. 10 minut Następnie po kolei wyciągamy migdały z wody i ściągamy z nich skórki 1/14 ilości migdałów (czyli 15 g z 215 g – przepis…

WIĘCEJ >

Kokosowy pudding Yorkshire

Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 st. C Do miski wybijamy jaja, przesiewamy przez sitko mąki, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy Foremki smarujemy tłuszczem Masę przelewamy do foremek i wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >

Fondue czekoladowe z owocami

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do garnka z masłem i mlekiem kokosowym Rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Gorącą czekoladę (nie może się zagotować!) nalewamy do fontanny lub…

WIĘCEJ >

Czekoladowy krem daktylowy

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki krem

WIĘCEJ >