fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dżem z dyni z masłem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc4c2b813-3194-47b8-8c4f-5d35518d2c02-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dżem z dyni z masłem kokosowym

Przygotowanie

Dżem z dyni:

  • Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę
  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę
  • Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody
  • Dodajemy cynamon
  • gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy)
  • Miksujemy blenderem
  • Wyłączamy palnik

Masło kokosowe:

  • Wiórki wsypujemy do naczynia w którym będziemy miksować
  • Zaczynamy blendować
  • I teraz UWAGA, jeśli mamy takie cudo jak młynek nakładany do blendera, to najpierw w nim zaczynamy miksować. Miksujemy też wiórki partiami, najlepiej na dwa razy
  • Jeśli nie mamy, to najlepiej folią spożywczą lub ręcznikiem owinąć naczynie w którym zaczynamy miksować, bo wiórki będą nam fruwać i robić śnieżyce w kuchni
  • Miksujemy i miksujemy aż wiórki zaczną się robić lepkie – co oznacza, że zaczynają puszczać tłuszcz i o to nam chodzi
  • Gdy masa już będzie luźna dosypujemy więcej wiórków i miksujemy dalej
  • Jeśli mamy słaby blender to zacznie nam się grzać. Gdy będziemy czuli że jest gorący, należy przerwać miksowanie i poczekać aż blender przestygnie lub użyć drugiego blendera
  • masło jest gotowe, gdy masa jest luźna i nie czuć wiórków (lekką granulowatość można czuć)

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Możesz także przygotować mus z innych owoców, np. z banana lub mango – więcej w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 3
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 0,5 kg dyni Hokkaido
  • 0,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu (5 g)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (180 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Witariańskie pomidorki nadziewane

Pomidorki wydrążamy. Szpinak, paprykę, marchew, cebulę i pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w drobną kostkę. Miąższ awokado widelcem ugniatamy na miazgę. Mieszamy go z sokiem z limonki, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy razem wszystkie składniki…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z serem kozim

Paprykę, bakłażana i ser kroimy w kostkę. Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. W żaroodpornym naczyniu układamy wszystkie warzywa i ser, dodajemy kozieradkę i odrobinę solimy.  Całość polewamy rozpuszczonym wcześniej olejem kokosowym i wstawiamy do…

WIĘCEJ >