fbpx
logo
Szukaj
open close

Dżem z dyni z masłem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc4c2b813-3194-47b8-8c4f-5d35518d2c02-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dżem z dyni z masłem kokosowym

Przygotowanie

Dżem z dyni:

  • Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę
  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę
  • Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody
  • Dodajemy cynamon
  • gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy)
  • Miksujemy blenderem
  • Wyłączamy palnik

Masło kokosowe:

  • Wiórki wsypujemy do naczynia w którym będziemy miksować
  • Zaczynamy blendować
  • I teraz UWAGA, jeśli mamy takie cudo jak młynek nakładany do blendera, to najpierw w nim zaczynamy miksować. Miksujemy też wiórki partiami, najlepiej na dwa razy
  • Jeśli nie mamy, to najlepiej folią spożywczą lub ręcznikiem owinąć naczynie w którym zaczynamy miksować, bo wiórki będą nam fruwać i robić śnieżyce w kuchni
  • Miksujemy i miksujemy aż wiórki zaczną się robić lepkie – co oznacza, że zaczynają puszczać tłuszcz i o to nam chodzi
  • Gdy masa już będzie luźna dosypujemy więcej wiórków i miksujemy dalej
  • Jeśli mamy słaby blender to zacznie nam się grzać. Gdy będziemy czuli że jest gorący, należy przerwać miksowanie i poczekać aż blender przestygnie lub użyć drugiego blendera
  • masło jest gotowe, gdy masa jest luźna i nie czuć wiórków (lekką granulowatość można czuć)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia musów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Mus z dyni

  • Dynia Hokkaido (świeża) (500 g)
  • Jabłko (500 g)
  • Woda (100 ml)
  • Cynamon mielony (4 g)

Masło kokosowe

  • Wiórki kokosowe (180 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Nóż, Pucharki do deserów

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z camembertem i z orzechami

Ser kroimy w cząstki i mieszamy z pokrojonymi warzywami Na końcu posypujemy kruszonymi orzechami Doprawiamy do smaku

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową

Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…

WIĘCEJ >