Dżem z dyni z masłem kokosowym
Dżem z dyni z masłem kokosowym
Przygotowanie
Dżem z dyni:
- Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę
- Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody
- Dodajemy cynamon
- gotujemy na małym ogniu przez 30 min (pilnujemy-mieszamy)
- Miksujemy blenderem
- Wyłączamy palnik
Masło kokosowe:
- Wiórki wsypujemy do naczynia w którym będziemy miksować
- Zaczynamy blendować
- I teraz UWAGA, jeśli mamy takie cudo jak młynek nakładany do blendera, to najpierw w nim zaczynamy miksować. Miksujemy też wiórki partiami, najlepiej na dwa razy
- Jeśli nie mamy, to najlepiej folią spożywczą lub ręcznikiem owinąć naczynie w którym zaczynamy miksować, bo wiórki będą nam fruwać i robić śnieżyce w kuchni
- Miksujemy i miksujemy aż wiórki zaczną się robić lepkie – co oznacza, że zaczynają puszczać tłuszcz i o to nam chodzi
- Gdy masa już będzie luźna dosypujemy więcej wiórków i miksujemy dalej
- Jeśli mamy słaby blender to zacznie nam się grzać. Gdy będziemy czuli że jest gorący, należy przerwać miksowanie i poczekać aż blender przestygnie lub użyć drugiego blendera
- masło jest gotowe, gdy masa jest luźna i nie czuć wiórków (lekką granulowatość można czuć)
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
Możesz także przygotować mus z innych owoców, np. z banana lub mango – więcej w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg dyni Hokkaido
- 0,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu (5 g)
- 2 szklanki wiórków kokosowych (180 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki bananowe z sosem malinowym
Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…
WIĘCEJ >Kiszone buraki
Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny garnek, gliniany garnek lub duży słoik wcześniej wyparzony) Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i…
WIĘCEJ >Krem buraczany z mleczkiem kokosowym
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut Upieczone buraki należy chwilę przestudzić Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na…
WIĘCEJ >Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym
Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki W garnku roztapiamy…
WIĘCEJ >