fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Eskalopki piccata z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-75
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Eskalopki piccata z kurczaka

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze kawałki
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Mięso obtaczamy w mące z przyprawami, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
  • Następnie ściągamy mięso z patelni, odkładamy na talerz, a na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy czosnek oraz kapary i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Zwiększamy ogień, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, a następnie smażymy przez ok. 2-3 minuty, aż wino zmniejszy objętość o połowę
  • Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy zieleninę oraz tłuszcz (masło) i zmniejszamy ogień
  • Dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Mąka pszenna (100 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Masło (30 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kapary (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz biały (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Shake jaglany z owocami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Fajita z jagnięciną i warzywami

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Paprykę kroimy w paski Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry o wielkości ok. 1 cm Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Placki…

WIĘCEJ >

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu Ręką lub nożem zdejmujemy szlam i ewentualne łuski z ryby Płuczemy pod bieżącą wodą oczyszczone kawałki…

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa (wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >