Eskalopki piccata z kurczaka
Eskalopki piccata z kurczaka
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze kawałki
- Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Mięso obtaczamy w mące z przyprawami, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
- Następnie ściągamy mięso z patelni, odkładamy na talerz, a na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy czosnek oraz kapary i smażymy przez ok. 2 minuty
- Zwiększamy ogień, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, a następnie smażymy przez ok. 2-3 minuty, aż wino zmniejszy objętość o połowę
- Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy zieleninę oraz tłuszcz (masło) i zmniejszamy ogień
- Dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Masło (30 g)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kapary (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz biały (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Cytrynowy kurczak z komosą
Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną Do miski z zieleniną wlewamy sos sojowy, połowę soku z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Kremowy kurczak curry z migdałami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >