Eskalopki piccata z kurczaka
Eskalopki piccata z kurczaka
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze kawałki
- Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Mięso obtaczamy w mące z przyprawami, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
- Następnie ściągamy mięso z patelni, odkładamy na talerz, a na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy czosnek oraz kapary i smażymy przez ok. 2 minuty
- Zwiększamy ogień, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, a następnie smażymy przez ok. 2-3 minuty, aż wino zmniejszy objętość o połowę
- Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy zieleninę oraz tłuszcz (masło) i zmniejszamy ogień
- Dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Masło (30 g)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Czosnek (10 g)
- Kapary (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz biały (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb jaglany
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy mleko i miksujemy Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do…
WIĘCEJ >Ogniste burritos z wołowiną
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Kurczak, ryż, pomidory
Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….
WIĘCEJ >Sałatka z komosy ryżowej
Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…
WIĘCEJ >