fbpx
logo
Szukaj
open close

Eskalopki piccata z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7a6a0fb6-aa5e-4369-a2dd-396b2deea4e6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Eskalopki piccata z kurczaka

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze kawałki
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Mięso obtaczamy w mące z przyprawami, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
  • Następnie ściągamy mięso z patelni, odkładamy na talerz, a na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy czosnek oraz kapary i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Zwiększamy ogień, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, a następnie smażymy przez ok. 2-3 minuty, aż wino zmniejszy objętość o połowę
  • Dolewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy zieleninę oraz tłuszcz (masło) i zmniejszamy ogień
  • Dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Masło (30 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kapary (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz biały (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb jaglany

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy mleko i miksujemy Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do…

WIĘCEJ >

Ogniste burritos z wołowiną

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Kurczak, ryż, pomidory

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…

WIĘCEJ >