Fajita z pieczonego kurczaka
Fajita z pieczonego kurczaka
Przygotowanie
- Jedno udko z kurczaka powinno ważyć ok. 85 g
- Papryki kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm (gniazda nasienne usuwamy)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (olejem)
- Do naczynia wrzucamy papryki, udka oraz przyprawy (chili, sól i kminek) i całość dokładnie mieszamy
- Następnie całość skrapiamy tłuszczem (oliwą) i wkładamy do piekarnika na ok. 18-20 minut (po ok. 10 minutach obracamy udka na drugą stronę)
- Danie skrapiamy sokiem z limonki
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (300 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Papryka żółta (85 g)
- Papryka zielona (70 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Chili w proszku (6 g)
- Sól morska (3 g)
- Kminek mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.