fbpx
Szukaj
open close

Fajita z pieczonego kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c48953e18-a456-45d4-ac09-bb84b39158b8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Fajita z pieczonego kurczaka

Przygotowanie

  • Jedno udko z kurczaka powinno ważyć ok. 85 g
  • Papryki kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm (gniazda nasienne usuwamy)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (olejem)
  • Do naczynia wrzucamy papryki, udka oraz przyprawy (chili, sól i kminek) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie całość skrapiamy tłuszczem (oliwą) i wkładamy do piekarnika na ok. 18-20 minut (po ok. 10 minutach obracamy udka na drugą stronę)
  • Danie skrapiamy sokiem z limonki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka żółta (85 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Chili w proszku (6 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Kminek mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak z szałwią

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy (…)

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak z warzywami

Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy) Chili drobno siekamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno (…)

WIĘCEJ >

Gotowany kurczak z imbirem

Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do (…)

WIĘCEJ >

Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora

Chrupiąca noga z kurczaka Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Mięso oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym Dodajemy przyprawy, (…)

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kurczaka z grzybami na bobie

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wlewamy tłuszcz, ocet oraz sos sojowy, dodajemy miód, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (…)

WIĘCEJ >