fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf85aa4a3-7d1c-4548-93d3-f4699e41e099
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak z warzywami

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Chili drobno siekamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, dodajemy paprykę, chili, czosnek oraz ocet i całość dokładnie blendujemy
  • Następnie zawartość przenosimy do miski, dodajemy cebulę oraz zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy przyprawy (pieprz), mieszamy i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku co najmniej 30 cm (tyle kwadratów ile kawałków mięsa)
  • Na środku każdego kawałka papieru kładziemy mięso, nakładamy sos i zawijamy (składamy razem przeciwległe rogi papieru, później pozostałe dwa i mocno skręcamy, tak aby uformować zawiniątko)
  • Zawiniątka układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 25-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Rukola (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Bazylia suszona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.

WIĘCEJ >

Warzywa z imbirem

Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dolewamy tłuszcz i blendujemy na jednolitą konsystencję Groch kroimy wzdłuż na pół Kukurydzę kroimy wzdłuż na pół, a następnie…

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z sosem carbonara

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę Na…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka z ananasem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Piersi kroimy wzdłuż na pół, tak aby powstały cieńsze plastry Każdy plaster mięsa kładziemy na papier, a na wierzch kładziemy plaster ananasa Blachę…

WIĘCEJ >