fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony kurczak z warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak z warzywami

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Chili drobno siekamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, dodajemy paprykę, chili, czosnek oraz ocet i całość dokładnie blendujemy
  • Następnie zawartość przenosimy do miski, dodajemy cebulę oraz zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy przyprawy (pieprz), mieszamy i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku co najmniej 30 cm (tyle kwadratów ile kawałków mięsa)
  • Na środku każdego kawałka papieru kładziemy mięso, nakładamy sos i zawijamy (składamy razem przeciwległe rogi papieru, później pozostałe dwa i mocno skręcamy, tak aby uformować zawiniątko)
  • Zawiniątka układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 25-35 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Papryka zielona (100 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Chili (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl (shake) z mango, miodu i daktyli

Mango obieramy, kroimy kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy miód Dodajemy daktyle (bez pestek!) Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym

makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczakiem i ziemniakami

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Chili, pomidory, cebulę oraz zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z mięsem Do miski z mięsem dodajemy musztardę, ocet oraz połowę tłuszczu i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Żeberka z włoszczyzną i chorizo

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo. W tym czasie można przygotować żeberka (umyć i oczyścić) i dodać do chorizo. Po 5 minutach dodać włoszczyznę i przyprawy. Zalać 1 szklanką…

WIĘCEJ >