Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy (ale nie obieramy) i odkrawamy nóżki
- Delikatnie smarujemy tłuszczem kapelusz każdej pieczarki od wewnątrz i zewnątrz
- Nóżki pieczarek i cebulkę drobno siekamy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy nóżki pieczarek, cebulkę oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając
- Zawartość patelni przenosimy do miski
- Szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie dodajemy do miski
- Do miski dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
- Farsz nakładamy do pieczarek, mocno ugniatając i posypujemy wierzch serem
- Formę smarujemy tłuszczem i układamy na niej pieczarki, a następnie wkładamy formę do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczarek.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (240 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (75 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Bułka tarta (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pasta musztardowa z białej fasoli
Fasolę, musztardę, czosnek i oliwę z oliwek miksujemy na gładką pastę. Dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku
Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….
WIĘCEJ >Szparagi w szynce parmeńskiej
Ze szparagów odcinamy końcówki, a następnie owijamy każdego szparaga plastrem szynki Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy szparagi i smażymy przez ok. 2-3 minuty Blachę wykładamy papierem do…
WIĘCEJ >Ciasto gruszkowe z musem bananowym
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Obie części formujemy w kulkę Oba ciasta…
WIĘCEJ >