Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy (ale nie obieramy) i odkrawamy nóżki
- Delikatnie smarujemy tłuszczem kapelusz każdej pieczarki od wewnątrz i zewnątrz
- Nóżki pieczarek i cebulkę drobno siekamy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy nóżki pieczarek, cebulkę oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając
- Zawartość patelni przenosimy do miski
- Szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie dodajemy do miski
- Do miski dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
- Farsz nakładamy do pieczarek, mocno ugniatając i posypujemy wierzch serem
- Formę smarujemy tłuszczem i układamy na niej pieczarki, a następnie wkładamy formę do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczarek.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (240 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (75 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Bułka tarta (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Surówka z marchewki z pomarańczą
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Pomarańcz obrać i pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki Z cytryny wycisnąć sok i dodać do marchewki Dodać miód Wymieszać, spróbować i ewentualnie dokwasić…
WIĘCEJ >Słodki popcorn z orzechami
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy kukurydzę, przykrywamy rondel pokrywką i zostawiamy na średnim ogniu, do momentu, aż z większości ziaren powstanie popcorn Następnie ściągamy rondel z kuchenki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >Minitarty z sosem cynamonowym
Orzechy drobno mielimy i wsypujemy do robota kuchennego Dosypujemy mąkę (pszenną) i 1/4 ilości cukru, dodajemy tłuszcz i miksujemy na konsystencję bułki tartej Dodajemy 1/4 ilości żółtek, dolewamy wodę i miksujemy Następnie formujemy z ciasta…
WIĘCEJ >Sałatka z sarniną i boczkiem
Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…
WIĘCEJ >