fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczarki z sosem tatarskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cafa719c8-97e1-40c2-a5ee-c4c68fe68efe
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczarki z sosem tatarskim

Przygotowanie

Pieczarki

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z pieczarek odcinamy nóżki i wyrzucamy
  • Przygotowujemy 3 miski, do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wlewamy białka i lekko ubijamy, do trzeciej (miski z serem) dosypujemy bułkę tartą oraz przyprawy i mieszamy
  • Pieczarki panierujemy w kolejności podanych misek, a następnie układamy na papierze i skrapiamy tłuszczem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż panierka będzie złota, a pieczarki miękkie)
  • Upieczone pieczarki nakładamy na talerze i podajemy z sosem tatarskim oraz cząstkami cytryny

Sos tatarski

  • Kapary drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
  • Ogórka kroimy w drobną kosteczkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczarek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczarki

  • Pieczarka (świeża) (320 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Sos tatarski

  • Majonez (200 g)
  • Ogórek kiszony (60 g)
  • Cebula czerwona (25 g)
  • Kapary (20 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Kapustę szatkujemy Cukinię kroimy w kostkę Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa (poza cukinią), zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia…

WIĘCEJ >

Kwaśnica podhalańska

Mięso gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 godz. (1500 ml wody) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ugotowane mięso…

WIĘCEJ >

Ślliwki

Śliwki myjemy, wydrążamy pestki

WIĘCEJ >

Sałatka z melona z miętą

Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (aby połowa płynu wyparowała) Następnie przelewamy syrop do miski i odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia Dodajemy sok z limonki oraz posiekaną…

WIĘCEJ >