fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczarki z sosem tatarskim

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-116
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczarki z sosem tatarskim

Przygotowanie

Pieczarki

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z pieczarek odcinamy nóżki i wyrzucamy
  • Przygotowujemy 3 miski, do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wlewamy białka i lekko ubijamy, do trzeciej (miski z serem) dosypujemy bułkę tartą oraz przyprawy i mieszamy
  • Pieczarki panierujemy w kolejności podanych misek, a następnie układamy na papierze i skrapiamy tłuszczem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż panierka będzie złota, a pieczarki miękkie)
  • Upieczone pieczarki nakładamy na talerze i podajemy z sosem tatarskim oraz cząstkami cytryny

Sos tatarski

  • Kapary drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
  • Ogórka kroimy w drobną kosteczkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczarek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczarki

  • Pieczarka (świeża) (320 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Mąka pszenna (100 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Sos tatarski

  • Majonez (200 g)
  • Ogórek kiszony (60 g)
  • Cebula czerwona (25 g)
  • Kapary (20 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone pomidory

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem Pomidory kroimy na pół i wkładamy do naczynia żaroodporne przeciętą stroną do góry Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i kładziemy na pomidory Zieleninę…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo-koperkowa

Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Pora kroimy w krążki Kalafior dzielimy na różyczki Zieleninę drobno siekamy Do garnka przenosimy zawartość miski,…

WIĘCEJ >

Poziomki

Poziomki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >