Pieczarki z sosem tatarskim
Pieczarki z sosem tatarskim
Przygotowanie
Pieczarki
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Z pieczarek odcinamy nóżki i wyrzucamy
- Przygotowujemy 3 miski, do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wlewamy białka i lekko ubijamy, do trzeciej (miski z serem) dosypujemy bułkę tartą oraz przyprawy i mieszamy
- Pieczarki panierujemy w kolejności podanych misek, a następnie układamy na papierze i skrapiamy tłuszczem
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż panierka będzie złota, a pieczarki miękkie)
- Upieczone pieczarki nakładamy na talerze i podajemy z sosem tatarskim oraz cząstkami cytryny
Sos tatarski
- Kapary drobno siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
- Ogórka kroimy w drobną kosteczkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczarek.
Autor
Lista składników
Pieczarki
- Pieczarka (świeża) (320 g)
- Bułka tarta (150 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Jajo białko (62 g)
- Cytryna (40 g)
- Ser Parmezan (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Sos tatarski
- Majonez (200 g)
- Ogórek kiszony (60 g)
- Cebula czerwona (25 g)
- Kapary (20 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa
Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…
WIĘCEJ >Sorbet z mango
Mango obieramy, kroimy w kawałki i przenosimy do miski Miskę wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. Następnie wyciągamy i czekamy ok. 15 minut Po tym czasie sprawdzamy czy w owoce da się wbić nóż,…
WIĘCEJ >Zawijasy z szynką i ananasem
Do miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy ciepłą wodę (1/4 ilości) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut, aby wytworzyła się piana Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy…
WIĘCEJ >Sałatka ze szparagami
Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…
WIĘCEJ >