fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczarki z sosem tatarskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cafa719c8-97e1-40c2-a5ee-c4c68fe68efe
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczarki z sosem tatarskim

Przygotowanie

Pieczarki

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z pieczarek odcinamy nóżki i wyrzucamy
  • Przygotowujemy 3 miski, do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wlewamy białka i lekko ubijamy, do trzeciej (miski z serem) dosypujemy bułkę tartą oraz przyprawy i mieszamy
  • Pieczarki panierujemy w kolejności podanych misek, a następnie układamy na papierze i skrapiamy tłuszczem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż panierka będzie złota, a pieczarki miękkie)
  • Upieczone pieczarki nakładamy na talerze i podajemy z sosem tatarskim oraz cząstkami cytryny

Sos tatarski

  • Kapary drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
  • Ogórka kroimy w drobną kosteczkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczarek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pieczarki

  • Pieczarka (świeża) (320 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Sos tatarski

  • Majonez (200 g)
  • Ogórek kiszony (60 g)
  • Cebula czerwona (25 g)
  • Kapary (20 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki.  Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…

WIĘCEJ >

Sorbet z mango

Mango obieramy, kroimy w kawałki i przenosimy do miski Miskę wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. Następnie wyciągamy i czekamy ok. 15 minut Po tym czasie sprawdzamy czy w owoce da się wbić nóż,…

WIĘCEJ >

Zawijasy z szynką i ananasem

Do miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy ciepłą wodę (1/4 ilości) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę i odstawiamy na ok. 10 minut, aby wytworzyła się piana Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szparagami

Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…

WIĘCEJ >