Marynowane pieczarki z ziołami
Marynowane pieczarki z ziołami
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Do garnka wlewamy bulion i ocet jabłkowy, mieszamy i zagotowujemy
- Wrzucamy połowę pieczarek i gotujemy przez ok. 5 minut
- Następnie wyciągamy grzyby z garnka łyżką cedzakową i odkładamy do miski
- Z drugą połową pieczarek robimy to samo co z pierwszą
- Do osobnej miski wlewamy ocet ryżowy i tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładne mieszamy
- Pieczarki polewamy przygotowaną marynatą, dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z pieczarkami.
Pieczarki możesz opcjonalnie posypać sezamem lub innymi nasionami.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (300 g)
- Bulion jarski (200 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (200 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Ocet ryżowy (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.