Marynowane pieczarki z ziołami
Marynowane pieczarki z ziołami
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Do garnka wlewamy bulion i ocet jabłkowy, mieszamy i zagotowujemy
- Wrzucamy połowę pieczarek i gotujemy przez ok. 5 minut
- Następnie wyciągamy grzyby z garnka łyżką cedzakową i odkładamy do miski
- Z drugą połową pieczarek robimy to samo co z pierwszą
- Do osobnej miski wlewamy ocet ryżowy i tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładne mieszamy
- Pieczarki polewamy przygotowaną marynatą, dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok. 1 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z pieczarkami.
Pieczarki możesz opcjonalnie posypać sezamem lub innymi nasionami.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (300 g)
- Bulion jarski (200 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (200 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Bazylia (świeża) (6 g)
- Ocet ryżowy (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >Sernik cytrynowy
Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści Herbatniki drobno kruszymy do miski Następnie dolewamy do herbatników roztopiony tłuszcz i dokładnie mieszamy Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy…
WIĘCEJ >Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków
Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…
WIĘCEJ >Pulpeciki z sarny w warzywach
Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…
WIĘCEJ >