fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C
  • Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa
  • Solimy i pieprzymy
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony
  • Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania
  • Pomidora kroimy w 3 grube plastry i kładziemy na kurczaku
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mozzarelle kroimy w 3 plastry i kładziemy na pomidora
  • Kładziemy liście bazylii
  • Pieczemy w piekarniku 15 min

Rady dietetyka

Możesz zmienić rodzaj tłuszczu, którym polejesz potrawę.

Uwagi

Potrawa dobrze komponuje się z ziemniakami gotowanymi lub podsmażanymi na smalcu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (ok. 200 g)
  • ½ mozzarelli (ok. 60 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu lub łoju wołowego (15 g)
  • 1 garść świeżej bazylii (ok. 3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab z gotowaną marchewką

Marchewkę kroimy w słupki, przekładamy do garnka i gotujemy Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa i dusimy na patelni z odrobiną wody i masłem Doprawiamy solą i pieprzem Po około 15 minutach jest gotowy Duszony schab…

WIĘCEJ >

Sałatka z pieczoną kaczką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę. Kaczkę…

WIĘCEJ >

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe

WIĘCEJ >

Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki

Kapustę pekińską siekamy dość drobno. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki,…

WIĘCEJ >