fbpx
logo
Szukaj
open close

Frittata z kurczakiem i szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbc088ae7-e5c0-4709-b269-f9f519083ff4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Frittata z kurczakiem i szparagami

Przygotowanie

  • Mięso gotujemy we wrzącej wodzie pod przykryciem przez ok. 30 minut
  • Ze szparagów odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-10 minut, a następnie odcedzamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cebulę kroimy w cienkie plasterki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Mięso odcedzamy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm
  • Do miski wybijamy jaja i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Dolewamy mleko, dodajemy zieleninę, cebulę, połowę sera, mięso, szparagi oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rozprowadzamy po całej powierzchni
  • Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Następnie posypujemy frittatę pozostałym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch nabierze złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (600 g)
  • Kurczak pierś (450 g)
  • Jajo kurze (408 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Frittata z batatami i kiełbasą

Kiełbasę nacinamy i posypujemy przyprawami (kminem rzymskim i kolendrą) Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 (…)

WIĘCEJ >

Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą

Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy Pomidory i szczypior myjemy Ser, szczypior, (…)

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Frittata grzybowa

Pieczarki kroimy w plastry Boczniaki kroimy w paski Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między (…)

WIĘCEJ >

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na (…)

WIĘCEJ >