fbpx
logo
Szukaj
open close

Frittata z kurczakiem i szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbc088ae7-e5c0-4709-b269-f9f519083ff4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Frittata z kurczakiem i szparagami

Przygotowanie

  • Mięso gotujemy we wrzącej wodzie pod przykryciem przez ok. 30 minut
  • Ze szparagów odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-10 minut, a następnie odcedzamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cebulę kroimy w cienkie plasterki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Mięso odcedzamy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm
  • Do miski wybijamy jaja i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Dolewamy mleko, dodajemy zieleninę, cebulę, połowę sera, mięso, szparagi oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rozprowadzamy po całej powierzchni
  • Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Następnie posypujemy frittatę pozostałym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch nabierze złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (600 g)
  • Kurczak pierś (450 g)
  • Jajo kurze (408 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowana cukinia nadziewana suszonymi pomidorami

Cukinię kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię Kładziemy cukinię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Następnie cukinię przyprawiamy, kładziemy suszone pomidory oraz posypujemy serem i zawijamy

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Następnego dnia podpiekamy cebule Warzywa obieramy i kroimy Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk…

WIĘCEJ >

Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Sposób pierwszy: Przekroić dynię na pół ostrym nożem, wybrać ze środka pestki, opcjonalnie posmarować miąższ olejem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut. Sposób drugi: Włożyć dynię…

WIĘCEJ >

Bakłażan grillowany

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 240 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >