fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z kurczakiem i szparagami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-112
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Frittata z kurczakiem i szparagami

Przygotowanie

  • Mięso gotujemy we wrzącej wodzie pod przykryciem przez ok. 30 minut
  • Ze szparagów odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-10 minut, a następnie odcedzamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Cebulę kroimy w cienkie plasterki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Mięso odcedzamy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm
  • Do miski wybijamy jaja i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Dolewamy mleko, dodajemy zieleninę, cebulę, połowę sera, mięso, szparagi oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rozprowadzamy po całej powierzchni
  • Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Następnie posypujemy frittatę pozostałym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch nabierze złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (600 g)
  • Kurczak pierś (450 g)
  • Jajo kurze (408 g)
  • Mleko krowie (100 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Masło (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Steki z papryką chili i kuskusem

Czosnek obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek, chili, tłuszcz (oliwę) oraz ocet i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz….

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Gołąbki w sosie pomidorowym

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z ryżem Do miski z ryżem dodajemy mięso oraz przyprawy i całość…

WIĘCEJ >

Pasta z zielonego groszku i pesto

Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.

WIĘCEJ >