Frittata z kurczakiem i szparagami
Frittata z kurczakiem i szparagami
Przygotowanie
- Mięso gotujemy we wrzącej wodzie pod przykryciem przez ok. 30 minut
- Ze szparagów odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-10 minut, a następnie odcedzamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Cebulę kroimy w cienkie plasterki
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Mięso odcedzamy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm
- Do miski wybijamy jaja i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną
- Dolewamy mleko, dodajemy zieleninę, cebulę, połowę sera, mięso, szparagi oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rozprowadzamy po całej powierzchni
- Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 8-10 minut
- Następnie posypujemy frittatę pozostałym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch nabierze złotego koloru)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia frittaty.
Autor
Lista składników
- Szparag (600 g)
- Kurczak pierś (450 g)
- Jajo kurze (408 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Ser Parmezan (100 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Frittata z batatami i kiełbasą
Kiełbasę nacinamy i posypujemy przyprawami (kminem rzymskim i kolendrą) Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut Bataty kroimy w 0,5 cm plastry (ze skórą) Wrzucamy je…
WIĘCEJ >Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą
Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy Pomidory i szczypior myjemy Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka…
WIĘCEJ >Frittata warzywna
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…
WIĘCEJ >Frittata grzybowa
Pieczarki kroimy w plastry Boczniaki kroimy w paski Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi Następnie kroimy por w półksiężyce Czosnek kroimy w plastry Włączamy piekarnik na 180 stopni…
WIĘCEJ >