fbpx
logo
Szukaj
open close

Gado-gado (indonezyjskie warzywa w sosie z orzeszków ziemnych)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4d17b16f-730c-42b2-8f6b-b8f66ccc560f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gado-gado (indonezyjskie warzywa w sosie z orzeszków ziemnych)

Przygotowanie

Gado-gado

  • Fasolkę kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm
  • Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki
  • Kapustę kroimy w paski
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
  • Do wrzącej wody wrzucamy fasolkę i gotujemy przez ok. 3 minuty (do miękkości)
  • Fasolkę wyciągamy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej, kładziemy na sitku i przelewamy zimną wodą, po czym odkładamy na półmisek
  • Kalafior i brokuł gotujemy tak samo jak fasolkę, również przelewamy zimną wodą i kładziemy oddzielnie na półmisku
  • Na sam koniec obgotowujemy kapustę przez ok. 1 minutę, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dokładamy na półmisek
  • Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
  • Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy (jak ostygną) i kroimy w ćwiartki, po czym kładziemy na półmisek
  • Pomidory kroimy w ćwiartki i kładziemy na półmisek
  • Paprykę kroimy w paski (pestki usuwamy) i kładziemy na półmisek
  • Ogórka kroimy w cienkie plasterki i kładziemy na półmisek
  • Półmisek owijamy folią i odkładamy
  • Przed podaniem polewamy warzywa sosem

Sos

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Dymkę drobno siekamy
  • W rondlu podgrzewamy bulion (nie doprowadzając do wrzenia) i ściągamy z kuchenki
  • Do osobnego rondla wkładamy masło orzechowe, dodajemy czosnek, dymkę oraz przyprawy (chili) i powoli dolewamy gorący bulion, cały czas mieszając, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Do rondla dodajemy sos i sok, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając (sos powinien mieć kremową konsystencję)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sosów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (100 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Garnek, Garnek - mały, Łyżka cedzakowa, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z roszponką i cukinią

Cukinię kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z wodą – gotujemy do miękkości Paprykę kroimy w kostkę Do miski wsypujemy roszponkę, paprykę i ugotowaną cukinię Posypujemy startym serem, polewamy oliwą i sokiem z cytryny…

WIĘCEJ >

Sos tahini

Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >

Granola orzechowa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Orzechy siekamy W garnku rozpuszczamy tłuszcz Do miski wrzucamy wiórki kokosowe, orzechy oraz pestki i mieszamy Do osobnej miski wlewamy rozpuszczony tłuszcz, dodajemy…

WIĘCEJ >

Majonez

Bierzemy miskę Kładziemy do niej żółtko, musztardę i ocet Zaczynamy mieszać rózgą Musimy dokładnie rozmieszać Zaczynamy dodawać cienkim strumieniem olej Strumień ma być cienki jak nić i lać się powoli Podczas dodawania tłuszczu cały czas…

WIĘCEJ >