Sos ze świeżych pomidorów
Sos ze świeżych pomidorów
Przygotowanie
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i drobno siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut
- Sos możemy podawać np. z ziemniakami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sosów.
Autor
Lista składników
- Pomidor (1250 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Bazylia suszona (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Migdałowy dodatek do ziemniaków
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Tłuszcz wylewamy na blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy Orzechy mieszamy z przyprawami i równomiernie rozsypujemy po tłuszczu Blachę wkładamy do piekarnika i prażymy przez ok. 20 minut,…
WIĘCEJ >Włoski sos sałatkowy
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Wszystkie składniki wrzucamy do słoika, zakręcamy i potrząsamy do momentu, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą
WIĘCEJ >Pesto z buraków
Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości. Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z…
WIĘCEJ >Dip z kalafiora i czosnku
Kalafiora gotujemy we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego kalafiora miksujemy z czosnkiem i olejem, doprawiamy solą do smaku i podajemy jako dodatek do mięs.
WIĘCEJ >