Gazpacho
Gazpacho
Przygotowanie
- Pomidory wkładamy do rondla, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 1 minutę
- Następnie delikatnie osuszamy i obieramy ze skórki, po czym kroimy miąższ na kawałki
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli (300 ml wody na 1 bulwę)
- Z kopru odcinamy liście oraz pędy i kroimy bulwę na kawałki
- Następnie wrzucamy bulwę do wrzącej wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut
- Ziarna kolendry i przyprawy (paprykę) rozcieramy w moździerzu
- Czosnek z cebulą obieramy i drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy zmiażdżone przyprawy oraz czosnek z cebulą i całość podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy ocet, sok z cytryny, pomidory oraz zieleninę (oregano) i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy koper wraz z wywarem, przecier i przyprawy (sól), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
- Po tym czasie całość blendujemy i wkładamy do lodówki na całą noc
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gazpacho.
Autor
Lista składników
- Pomidor (750 g)
- Fenkuł (koper włoski) (300 g)
- Woda (300 ml)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Ocet balsamiczny (5 ml)
- Przecier pomidorowy (5 g)
- Kolendra – nasiona (3 g)
- Oregano (świeże) (3 g)
- Sól kamienna (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa koktajlowa
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pomidorki i pieczemy przez 15 minut. Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego podpieczone pomidory i przyprawy. Całość blendujemy i gotujemy jeszcze przez…
WIĘCEJ >Zupa z dyni
Dynię obieramy i kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem (olejem) Na folię kładziemy dynię, skrapiamy tłuszczem (oliwą), posypujemy przyprawami (solą) i dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Wegański rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >Bulion kostny
Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości) Dolewamy ok 50 ml octu jabłkowego (jeśli gotujemy w 3-4 litrach wody) Gotujemy na małym ogniu od 8 do…
WIĘCEJ >