fbpx
logo
Szukaj
open close

Gazpacho

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc703fd73-7713-49ae-9a64-432cc4d38c66
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gazpacho

Przygotowanie

  • Pomidory wkładamy do rondla, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 1 minutę
  • Następnie delikatnie osuszamy i obieramy ze skórki, po czym kroimy miąższ na kawałki
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli (300 ml wody na 1 bulwę)
  • Z kopru odcinamy liście oraz pędy i kroimy bulwę na kawałki
  • Następnie wrzucamy bulwę do wrzącej wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Ziarna kolendry i przyprawy (paprykę) rozcieramy w moździerzu
  • Czosnek z cebulą obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy zmiażdżone przyprawy oraz czosnek z cebulą i całość podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy ocet, sok z cytryny, pomidory oraz zieleninę (oregano) i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy koper wraz z wywarem, przecier i przyprawy (sól), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie całość blendujemy i wkładamy do lodówki na całą noc

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gazpacho.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (750 g)
  • Fenkuł (koper włoski) (300 g)
  • Woda (300 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Ocet balsamiczny (5 ml)
  • Przecier pomidorowy (5 g)
  • Kolendra – nasiona (3 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)
  • Sól kamienna (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Lodówka, Moździerz, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Słoneczna sałatka sardynkowa

Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…

WIĘCEJ >

Łosoś panierowany orzechami pekan

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem (olejem) Rybę kładziemy na blachę i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Tłuszcz (masło) roztapiamy i przelewamy do miski Orzechy oraz zieleninę…

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…

WIĘCEJ >

Bananowe kokosanki

Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…

WIĘCEJ >