fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gazpacho

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-2-3

Gazpacho

Przygotowanie

  • Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem,
  • Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę
  • Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół
  • Miąższ wkładamy do blendera
  • Dolewamy wodę, oliwę i jednego wydrążonego pomidora
  • Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i połówkę dodajemy do blendera
  • Ogórka obieramy ze skórki i połowę dodajemy do blendera
  • Miksujemy i przelewamy do garnka
  • Wydrążone pomidory, paprykę i ogórka
  • Kroimy w kostkę i dodajemy do zmiksowanej masy
  • Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wkładamy do lodówki na minimum godzinę
  • Szczypior drobno siekamy i posypujemy każdą porcję chłodnika

Rady dietetyka

Zajrzyj w piktogramy, które umożliwią Ci dopasowanie tej potrawy do Twojej aktualnie stosowanej diety.

Uwagi

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 pomidory (340 g)
  • ½ ogórka zielonego (90 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej (250 ml)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub oleju kokosowego (25 ml)
  • ½ pęczka szczypiorku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dip ze świeżymi ziołami

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Jagodowy pudding z tapioki

Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka. Dodać stevię, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Większą część jagód zmiksować, pozostawić kilka do ozdoby. Ostudzoną tapiokę przełożyć do słoiczka,…

WIĘCEJ >

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…

WIĘCEJ >