Gazpacho
Gazpacho
Przygotowanie
- Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem,
- Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę
- Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół
- Miąższ wkładamy do blendera
- Dolewamy wodę, oliwę i jednego wydrążonego pomidora
- Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i połówkę dodajemy do blendera
- Ogórka obieramy ze skórki i połowę dodajemy do blendera
- Miksujemy i przelewamy do garnka
- Wydrążone pomidory, paprykę i ogórka
- Kroimy w kostkę i dodajemy do zmiksowanej masy
- Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wkładamy do lodówki na minimum godzinę
- Szczypior drobno siekamy i posypujemy każdą porcję chłodnika
Rady dietetyka
Zajrzyj w piktogramy, które umożliwią Ci dopasowanie tej potrawy do Twojej aktualnie stosowanej diety.
Uwagi
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Autor
Lista składników
- 2 pomidory (340 g)
- ½ ogórka zielonego (90 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej (250 ml)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 2½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub oleju kokosowego (25 ml)
- ½ pęczka szczypiorku (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gryczanka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi
Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy orzechami włoskimi
WIĘCEJ >Szparagi z spaghetti warzywnym
Obieramy marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek Cukinię, marchew i pietruszkę trzemy na makaron narzędziem, które mamy (jak nie mamy nic, to nożem w podłużne plastry a potem plastry kroimy w paseczki/makaron) Cebulę i czosnek kroimy…
WIĘCEJ >Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską
Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Purée z marchewki
Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…
WIĘCEJ >