Gazpacho
Gazpacho
Przygotowanie
- Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem,
- Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę
- Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół
- Miąższ wkładamy do blendera
- Dolewamy wodę, oliwę i jednego wydrążonego pomidora
- Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i połówkę dodajemy do blendera
- Ogórka obieramy ze skórki i połowę dodajemy do blendera
- Miksujemy i przelewamy do garnka
- Wydrążone pomidory, paprykę i ogórka
- Kroimy w kostkę i dodajemy do zmiksowanej masy
- Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wkładamy do lodówki na minimum godzinę
- Szczypior drobno siekamy i posypujemy każdą porcję chłodnika
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Pomidor (340 g)
- Woda (200 ml)
- Papryka czerwona (115 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
- Szczypiorek (15 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.