fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gazpacho

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz29-2-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gazpacho

Przygotowanie

  • Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem,
  • Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę
  • Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół
  • Miąższ wkładamy do blendera
  • Dolewamy wodę, oliwę i jednego wydrążonego pomidora
  • Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i połówkę dodajemy do blendera
  • Ogórka obieramy ze skórki i połowę dodajemy do blendera
  • Miksujemy i przelewamy do garnka
  • Wydrążone pomidory, paprykę i ogórka
  • Kroimy w kostkę i dodajemy do zmiksowanej masy
  • Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wkładamy do lodówki na minimum godzinę
  • Szczypior drobno siekamy i posypujemy każdą porcję chłodnika

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (świeży) (340 g)
  • Woda (200 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Ogórek długi (90 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…

WIĘCEJ >

Brzydka pasta z soczewicy

Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym pomidorze. Mieszamy soczewicę wraz z cebulą i przyprawami oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Można do…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki Gruszki, jabłka kroimy w kostkę Banana kroimy w plastry Winogrono kroimy na połówki, usuwamy pestki Układamy pokrojone owoce, dodajemy jeżyny i borówki 

WIĘCEJ >