Gazpacho
Gazpacho
Przygotowanie
- Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem,
- Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę
- Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół
- Miąższ wkładamy do blendera
- Dolewamy wodę, oliwę i jednego wydrążonego pomidora
- Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i połówkę dodajemy do blendera
- Ogórka obieramy ze skórki i połowę dodajemy do blendera
- Miksujemy i przelewamy do garnka
- Wydrążone pomidory, paprykę i ogórka
- Kroimy w kostkę i dodajemy do zmiksowanej masy
- Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wkładamy do lodówki na minimum godzinę
- Szczypior drobno siekamy i posypujemy każdą porcję chłodnika
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Pomidor (świeży) (340 g)
- Woda (200 ml)
- Papryka czerwona (115 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
- Szczypiorek (15 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z boczkiem
Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce, a sałatę rwiemy na małe kawałki Warzywa układamy w misce i mieszamy….
WIĘCEJ >Czekoladowa komosanka
Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…
WIĘCEJ >Gotowana szarlotka
Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…
WIĘCEJ >Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym
Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki W garnku roztapiamy…
WIĘCEJ >