Gniecione ziemniaki
Gniecione ziemniaki
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
- Ziemniaki obieramy
- Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
- Następnie przenosimy ziemniaki na papier i za pomocą tłuczka delikatnie rozgniatamy
- Każdy ziemniak skrapiamy tłuszczem i posypujemy zieleniną oraz przyprawami (solą i pieprzem)
- Blachę wkładamy o piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (450 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Rozmaryn (świeży) (16 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zielone smoothie mocy
Pomarańcze obieramy na cząstki i usuwamy pestki. Wraz z bananami i szpinakiem blendujemy wszystko na gładki koktajl.
WIĘCEJ >Marchewka z oliwkami
Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną.
WIĘCEJ >Grzanki z bakłażana
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę kokosową, ocet i szczyptę soli. Odstawiamy na 5 minut. Bakłażana kroimy w cienkie plastry (maksymalnie jednocentymetrowe, ale też nie za cienkie). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Każdy z plastrów moczymy…
WIĘCEJ >Pomidory suszone „na słońcu”
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 95 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pomidorki kroimy na pół i kładziemy na papier przekrojoną częścią do góry Następnie pomidorki lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami (solą) Blachę…
WIĘCEJ >