fbpx
logo
Szukaj
open close

Gniecione ziemniaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf0b6937f-94f1-4949-a85a-ec0966aa8158
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gniecione ziemniaki

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
  • Ziemniaki obieramy
  • Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Następnie przenosimy ziemniaki na papier i za pomocą tłuczka delikatnie rozgniatamy
  • Każdy ziemniak skrapiamy tłuszczem i posypujemy zieleniną oraz przyprawami (solą i pieprzem)
  • Blachę wkładamy o piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (16 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zielone smoothie mocy

Pomarańcze obieramy na cząstki i usuwamy pestki. Wraz z bananami i szpinakiem blendujemy wszystko na gładki koktajl.

WIĘCEJ >

Marchewka z oliwkami

Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną. 

WIĘCEJ >

Grzanki z bakłażana

Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę kokosową, ocet i szczyptę soli. Odstawiamy na 5 minut. Bakłażana kroimy w cienkie plastry (maksymalnie jednocentymetrowe, ale też nie za cienkie). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Każdy z plastrów moczymy…

WIĘCEJ >

Pomidory suszone „na słońcu”

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 95 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pomidorki kroimy na pół i kładziemy na papier przekrojoną częścią do góry Następnie pomidorki lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami (solą) Blachę…

WIĘCEJ >