Ziemniaki po toskańsku
Ziemniaki po toskańsku
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Następnie skrapiamy tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
- Po tym czasie ściągamy folię, dodajemy zieleninę i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut
- Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, dodajemy sok z cytryny i przyprawy, dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (1000 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Szałwia (świeża) (3 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z mozzarellą
Pomidora kroimy w cząstki Pomidora suszonego kroimy w paski Ser kroimy w większą kostkę Na talerzu układamy sałaty, pomidory i ser, całość skrapiamy tłuszczem, sokiem z cytryny oraz octem i posypujemy posiekaną zieleniną oraz pestkami
WIĘCEJ >Zapiekanka pasterska z kurczakiem
Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i grillujemy z każdej strony przez ok. 6-8 minut Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i…
WIĘCEJ >Pieczona ryba z frytkami
Ziemniaki obieramy i kroimy w paski (w kształcie frytek) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy ziemniaki i dokładnie obtaczamy Ziemniaki wykładamy na papier i…
WIĘCEJ >Krem z cukinii i kurczaka
Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzewamy go. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy nożem. Wrzucamy cebulę i czosnek na olej i smażymy delikatnie przez około 5 minut. W trakcie posypujemy…
WIĘCEJ >