fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaki po toskańsku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-74
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziemniaki po toskańsku

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Następnie skrapiamy tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię, dodajemy zieleninę i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut
  • Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, dodajemy sok z cytryny i przyprawy, dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Szałwia (świeża) (3 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Marynowana ryba z patelni

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy na kawałki Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy) Zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy cebulę z czosnkiem, chili, oraz zieleninę i dokładnie blendujemy…

WIĘCEJ >

Pieczony bakłażan z nadzieniem

Cebulę obieramy i kroimy w plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy miąższ na krzyż (nie naruszając skórki)…

WIĘCEJ >

Kanapka na ciepło z kurczakiem i warzywami

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy Dodajemy kawałki mięsa i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso…

WIĘCEJ >

Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok…

WIĘCEJ >