Ziemniaki po toskańsku
Ziemniaki po toskańsku
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Następnie skrapiamy tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
- Po tym czasie ściągamy folię, dodajemy zieleninę i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut
- Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, dodajemy sok z cytryny i przyprawy, dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (1000 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sok z cytryny (bio) (18 ml)
- Szałwia (świeża) (3 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Papryki nadziewane pęczakiem
Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….
WIĘCEJ >Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna
Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…
WIĘCEJ >Pieczony boczek w ziołach
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy plastry boczku, posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Ogórka kroimy w plastry Pomidora kroimy w cząstki…
WIĘCEJ >Kiełbasa i ziemniaki
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy na pół Następnie przenosimy ziemniaki do naczynia żaroodpornego, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i mieszamy, tak aby każdy ziemniak równomiernie był pokryty tłuszczem i przyprawami…
WIĘCEJ >