fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekane ziemniaki z serami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c24ecc1c5-86bc-4de3-a02c-3c92063f08b0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekane ziemniaki z serami

Przygotowanie

  • Sery ścieramy na drobnych oczkach do dwóch osobnych misek
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, a na niej warstwę rozdzielonych krążków cebuli i posypujemy serem żółtym
  • Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy z pozostałymi składnikami
  • Do miski wlewamy mleko i bulion, dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą masę
  • Następnie przelewamy masę do naczynia żaroodpornego i posypujemy parmezanem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Ser żółty (200 g)
  • Bulion jarski (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Penne z mieszanką grzybów

Shiitake i podgrzybki moczymy w zimnej wodzie przez ok. 1-2 godz. Po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy w plasterki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na…

WIĘCEJ >

Gofry jaglane z amarantusem

Amarantusa gotujemy we wrzątku przez 15-20 minut Mieszamy go z mąką jaglaną Dodajemy sól, rozpuszczony olej i tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietamy, blendujemy Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut

WIĘCEJ >

Calzone z porem i kurczakiem

Por kroimy w cienkie plasterki Mięso kroimy w kostkę Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C Blachy wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy ciepłą wodę,…

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >