Zapiekane ziemniaki z serami
Zapiekane ziemniaki z serami
Przygotowanie
- Sery ścieramy na drobnych oczkach do dwóch osobnych misek
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, a na niej warstwę rozdzielonych krążków cebuli i posypujemy serem żółtym
- Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy z pozostałymi składnikami
- Do miski wlewamy mleko i bulion, dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą masę
- Następnie przelewamy masę do naczynia żaroodpornego i posypujemy parmezanem
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Ser żółty (200 g)
- Bulion jarski (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (na pół miękko) Koper siekamy Ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz z koprem i postrząsamy garnkiem, tak aby każdy ziemniak obkleił się tłuszczem i koprem…
WIĘCEJ >Pieczone ziemniaki z czosnkiem
Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy na ręcznik kuchenny,…
WIĘCEJ >Pieczone ziemniaki z tymiankiem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy i nakłuwamy widelcem Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o wielkości ok. 20 cm i na każdym kwadracie kładziemy po 3-4 ziemniaki Do miski wkładamy…
WIĘCEJ >Podsmażane ziemniaki z bekonem
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy…
WIĘCEJ >