fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekane ziemniaki z serami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c24ecc1c5-86bc-4de3-a02c-3c92063f08b0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekane ziemniaki z serami

Przygotowanie

  • Sery ścieramy na drobnych oczkach do dwóch osobnych misek
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, a na niej warstwę rozdzielonych krążków cebuli i posypujemy serem żółtym
  • Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy z pozostałymi składnikami
  • Do miski wlewamy mleko i bulion, dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą masę
  • Następnie przelewamy masę do naczynia żaroodpornego i posypujemy parmezanem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Ser żółty (200 g)
  • Bulion jarski (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet ze świeżymi szparagami

Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy szparagi i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając Po tym czasie ściągamy szparagi z patelni i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)…

WIĘCEJ >

Rożki z fetą i szpinakiem

Szpinak dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki, a następnie gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę (aby zmiękł, lecz nie stracił koloru) Następnie szpinak odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą, po czym znów odsączamy…

WIĘCEJ >

Budyń jaglany

Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie pod strumieniem ciepłej wody Przenosimy do rondelka, wlewamy mleko, przykrywamy i zagotowujemy Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z warzywami

Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…

WIĘCEJ >