Zapiekane ziemniaki z serami
Zapiekane ziemniaki z serami
Przygotowanie
- Sery ścieramy na drobnych oczkach do dwóch osobnych misek
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, a na niej warstwę rozdzielonych krążków cebuli i posypujemy serem żółtym
- Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak postępujemy z pozostałymi składnikami
- Do miski wlewamy mleko i bulion, dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą masę
- Następnie przelewamy masę do naczynia żaroodpornego i posypujemy parmezanem
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Ser żółty (200 g)
- Bulion jarski (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet ze świeżymi szparagami
Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy szparagi i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając Po tym czasie ściągamy szparagi z patelni i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)…
WIĘCEJ >Rożki z fetą i szpinakiem
Szpinak dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki, a następnie gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę (aby zmiękł, lecz nie stracił koloru) Następnie szpinak odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą, po czym znów odsączamy…
WIĘCEJ >Budyń jaglany
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie pod strumieniem ciepłej wody Przenosimy do rondelka, wlewamy mleko, przykrywamy i zagotowujemy Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z warzywami
Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…
WIĘCEJ >