Ziemniaki z maślanką i szczypiorkiem
Ziemniaki z maślanką i szczypiorkiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Szczypiorek drobno siekamy
- Ziemniaki odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka
- Dodajemy maślankę, tłuszcz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie tłuczemy, tak aby powstała jednolita masa
- Dodajemy szczypiorek i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (1000 g)
- Maślanka (100 g)
- Masło (50 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Ziemniaczki zapiekane w ziołach
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Pieczone ziemniaczki
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (w dowolny sposób) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na blachę wylewamy tłuszcz i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut W rondlu zagotowujemy wodę Ziemniaki wkładamy do…
WIĘCEJ >Ziemniaczki z grilla
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Ziemniaki obieramy i kroimy na pół lub w ćwiartki W garnku roztapiamy tłuszcz i wyłączamy kuchenkę Rozgrzewamy grill W naczyniu płaskim rozkładamy folię aluminiową Na folii układamy cebulę, a…
WIĘCEJ >Pieczone ziemniaki z bekonem
Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki Szczypiorek siekamy Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem skórkę i wkładamy na ok. 10 minut do mikrofalówki Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Ziemniaki układamy na blachę i…
WIĘCEJ >