fbpx
logo
Szukaj
open close

Gofry z syropem i owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c738072b1-c43e-4d47-8f0c-8d748b377b1f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gofry z syropem i owocami

Przygotowanie

  • Jaja i mleko wyciągamy z lodówki i odstawiamy na ok. 15 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową
  • Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek
  • Do miski z żółtkami wlewamy mleko i tłuszcz, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Do miski z białkami dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę
  • Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy
  • Do miski z ciastem stopniowo dodajemy pianę z białek i mieszamy
  • Gofrownicę delikatnie smarujemy tłuszczem i nagrzewamy do maksymalnej temp.
  • Ciasto nalewamy do gofrownicy i pieczemy przez ok. 3-4 minuty
  • Banany obieramy i kroimy w plastry
  • Na talerze nakładamy gofry, dekorujemy owocami i polewamy syropem

Rady dietetyka

Na 1 porcję przypadają 2 gofry.

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych gofrów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (375 ml)
  • Banan (360 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Borówka (150 g)
  • Syrop klonowy (120 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (80 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Gofrownica, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grillowany stek z pieczarkami

Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dolewamy sos sojowy i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i dokładnie mieszamy Do naczynia płaskiego (niemetalowego) wkładamy mięso, dodajemy pieczarki, dolewamy marynatę i całość dokładnie mieszamy,…

WIĘCEJ >

Bagietka na ciepło z wołowiną, cebulą i serem feta

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę kroimy na 2-3 części Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kawałki bagietki, a na nich układamy ser Blachę…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.

WIĘCEJ >

Proste rybne curry

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę Rybę oczyszczamy i kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Jarmuż rozdrabniamy Zieleninę (kolendrę) drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy…

WIĘCEJ >