fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gofry z syropem i owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c738072b1-c43e-4d47-8f0c-8d748b377b1f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gofry z syropem i owocami

Przygotowanie

  • Jaja i mleko wyciągamy z lodówki i odstawiamy na ok. 15 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową
  • Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek
  • Do miski z żółtkami wlewamy mleko i tłuszcz, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Do miski z białkami dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę
  • Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy
  • Do miski z ciastem stopniowo dodajemy pianę z białek i mieszamy
  • Gofrownicę delikatnie smarujemy tłuszczem i nagrzewamy do maksymalnej temp.
  • Ciasto nalewamy do gofrownicy i pieczemy przez ok. 3-4 minuty
  • Banany obieramy i kroimy w plastry
  • Na talerze nakładamy gofry, dekorujemy owocami i polewamy syropem

Rady dietetyka

Na 1 porcję przypadają 2 gofry.

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych gofrów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (375 g)
  • Banan (360 g)
  • Mąka pszenna (300 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Borówka (150 g)
  • Syrop klonowy (120 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (80 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Gofrownica, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z wędzonym boczkiem i słonecznikiem

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plastry boczku, by stały się chrupkie W misce umieszczamy jarmuż, szpinak, pomidory przekrojone w połówki i boczek Posypujemy sałatkę nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki W miseczce mieszamy składniki na sos:…

WIĘCEJ >

Tropikalna sałatka z syropem

Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki Do rondla wlewamy wodę, dodajemy imbir oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do zgęstnienia) Syrop przecedzamy przez sitko i…

WIĘCEJ >

Warzywa z mlekiem kokosowym

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Bataty obieramy i kroimy w kostkę Z fasolki odcinamy końcówki Do garnka z ziemniakami dodajemy bataty z fasolką i…

WIĘCEJ >

Owsianka – króliczek

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Jabłko…

WIĘCEJ >