fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gofry z syropem i owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c738072b1-c43e-4d47-8f0c-8d748b377b1f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gofry z syropem i owocami

Przygotowanie

  • Jaja i mleko wyciągamy z lodówki i odstawiamy na ok. 15 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową
  • Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek
  • Do miski z żółtkami wlewamy mleko i tłuszcz, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Do miski z białkami dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę
  • Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy
  • Do miski z ciastem stopniowo dodajemy pianę z białek i mieszamy
  • Gofrownicę delikatnie smarujemy tłuszczem i nagrzewamy do maksymalnej temp.
  • Ciasto nalewamy do gofrownicy i pieczemy przez ok. 3-4 minuty
  • Banany obieramy i kroimy w plastry
  • Na talerze nakładamy gofry, dekorujemy owocami i polewamy syropem

Rady dietetyka

Na 1 porcję przypadają 2 gofry.

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych gofrów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (375 g)
  • Banan (360 g)
  • Mąka pszenna (300 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Borówka (150 g)
  • Syrop klonowy (120 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (80 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Gofrownica, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia

W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty Parzymy 6-8 min Wyjmujemy na sito Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ do jakiejś miski Dodajemy łososia i czosnek Wyciskamy sok z cytryny Lekko…

WIĘCEJ >

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…

WIĘCEJ >

Zupa z ziemniakami i klopsikami

Bulion zagotowujemy Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę Ziemniaki przenosimy do garnka i zalewamy wrzącym bulionem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pozostałe warzywa (połowę cebuli) i podsmażamy przez ok. 5-6 minut Zawartość patelni przenosimy…

WIĘCEJ >

Koktajl z owoców tropikalnych z dodatkiem wątróbki

Pomarańczę obieramy i dzielimy na kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Banana obieramy i dorzucamy do blendera Dodajemy wątrobę Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund 

WIĘCEJ >