fbpx
logo
Szukaj
open close

Gofry z syropem i owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c738072b1-c43e-4d47-8f0c-8d748b377b1f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gofry z syropem i owocami

Przygotowanie

  • Jaja i mleko wyciągamy z lodówki i odstawiamy na ok. 15 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową
  • Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek
  • Do miski z żółtkami wlewamy mleko i tłuszcz, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Do miski z białkami dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę
  • Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy
  • Do miski z ciastem stopniowo dodajemy pianę z białek i mieszamy
  • Gofrownicę delikatnie smarujemy tłuszczem i nagrzewamy do maksymalnej temp.
  • Ciasto nalewamy do gofrownicy i pieczemy przez ok. 3-4 minuty
  • Banany obieramy i kroimy w plastry
  • Na talerze nakładamy gofry, dekorujemy owocami i polewamy syropem

Rady dietetyka

Na 1 porcję przypadają 2 gofry.

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych gofrów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (375 ml)
  • Banan (360 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Borówka (150 g)
  • Syrop klonowy (120 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (80 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Gofrownica, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gnocchi

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem i…

WIĘCEJ >

Kalifornijskie sushi

Ryż płuczemy kilkakrotnie do momentu, aż woda będzie przeźroczysta, po czym dokładnie odsączamy Następnie przenosimy ryż do rondla, zalewamy wodą i zagotowujemy Rondel przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut Po tym…

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy z warzywami

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł dzielimy na różyczki Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie kroimy fasolkę na 3 części Brokuł i fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Jabłka nadziewane kokosową komosą

Komosę ryżową płuczemy i przelewamy wrzątkiem Gotujemy ją w szklance mleka kokosowego oraz szklance wody Pomarańczę myjemy bardzo ciepłą wodą i szorujemy Z tak umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach Laskę wanilii…

WIĘCEJ >