Gotowany kalafior z bułką tartą
Gotowany kalafior z bułką tartą
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
- Kalafior dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wsypujemy bułkę tartą i podsmażamy, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż uzyska pożądany wygląd
- Kalafior posypujemy bułką tartą
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kalafiorem.
Autor
Lista składników
- Kalafior (1000 g)
- Masło (100 g)
- Bułka tarta (32 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Kalafior z pomidorami w sosie ziołowym
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Kalafior dzielimy na różyczki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy zieleninę i pomidory, mieszamy i gotujemy przez ok….
WIĘCEJ >Serowe purée z kalafiora
Kalafior grubo siekamy W garnku zagotowujemy wodę Wrzucamy kalafior i blanszujemy przez ok. 5 minut, po czym odcedzamy Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Kalafiora przenosimy do blendera, dodajemy ser, śmietanę oraz tłuszcz…
WIĘCEJ >Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i…
WIĘCEJ >Curry z kalafiora i cukinii
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…
WIĘCEJ >