Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Przygotowanie
- Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku.
- Kroimy na podobnej wielkości kawałki.
- Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i smażymy wszystko 20 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W rondelku na niezbyt dużym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy marantę trzcinową i mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Dolewamy ciepłe mleko kokosowe i cierpliwie mieszamy rózgą, aż zacznie się zagęszczać. Potrwa to około 5 minut. Pod koniec dodajemy szczyptę czosnku i soli.
- Batata obieramy i kroimy w cienkie talarki. Formę do pieczenia natłuszczamy oliwą.
- Wykładamy warstwę batatów na spód i pokrywamy niedużą ilością sosu z mleka kokosowego. Kładziemy następną warstwę batatów, na nią kurki z cebulą i resztę sosu. Wierzch posypujemy mąką z plantanów (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na dolny poziom i zapiekamy 30 minut. Przed podaniem można jeszcze trochę posolić.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Batat (230 g)
- Cebula (210 g)
- Kurka – pieprznik jadalny (świeża) (200 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Skrobia z korzenia maranty (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pasztet z wiśniami
Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…
WIĘCEJ >Żurek Paleo
Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki Boczek pokroić w małą kostkę W…
WIĘCEJ >Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą
Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce…
WIĘCEJ >Wytrawny omlet kokosowy
Pastę kokosową rozpuszczamy we wrzątku w małym naczyniu. Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy płynną pastę kokosową, ocet jabłkowy i sól. Omlet smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż do ścięcia jajka do preferowanego stopnia. Podajemy z…
WIĘCEJ >