fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c67b00046-8099-4617-a31f-1f13183c2f05-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

Przygotowanie

  • Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku.
  • Kroimy na podobnej wielkości kawałki.
  • Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i smażymy wszystko 20 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • W rondelku na niezbyt dużym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy marantę trzcinową i mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Dolewamy ciepłe mleko kokosowe i cierpliwie mieszamy rózgą, aż zacznie się zagęszczać. Potrwa to około 5 minut. Pod koniec dodajemy szczyptę czosnku i soli.
  • Batata obieramy i kroimy w cienkie talarki. Formę do pieczenia natłuszczamy oliwą.
  • Wykładamy warstwę batatów na spód i pokrywamy niedużą ilością sosu z mleka kokosowego. Kładziemy następną warstwę batatów, na nią kurki z cebulą i resztę sosu. Wierzch posypujemy mąką z plantanów (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na dolny poziom i zapiekamy 30 minut. Przed podaniem można jeszcze trochę posolić.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 batat (230 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 200 g kurek
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy do sosu (20 ml)
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
  • 2 łyżki maranty trzcinowej (20 g)
  • 1 szczypta sproszkowanego czosnku (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka mąki z plantanów (opcjonalnie)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek - mały, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Papaja

Papaję umyć, przekroić na pół Wydrążyć pestki i obrać Pokroić na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >

Gulasz z dynią piżmową

Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażamy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy cynamonem i dusimy około 10 minut.

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…

WIĘCEJ >

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…

WIĘCEJ >