fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c67b00046-8099-4617-a31f-1f13183c2f05-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

Przygotowanie

  • Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku.
  • Kroimy na podobnej wielkości kawałki.
  • Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i smażymy wszystko 20 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • W rondelku na niezbyt dużym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy marantę trzcinową i mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Dolewamy ciepłe mleko kokosowe i cierpliwie mieszamy rózgą, aż zacznie się zagęszczać. Potrwa to około 5 minut. Pod koniec dodajemy szczyptę czosnku i soli.
  • Batata obieramy i kroimy w cienkie talarki. Formę do pieczenia natłuszczamy oliwą.
  • Wykładamy warstwę batatów na spód i pokrywamy niedużą ilością sosu z mleka kokosowego. Kładziemy następną warstwę batatów, na nią kurki z cebulą i resztę sosu. Wierzch posypujemy mąką z plantanów (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na dolny poziom i zapiekamy 30 minut. Przed podaniem można jeszcze trochę posolić.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Batat (230 g)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Kurka (świeża) (200 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Skrobia z korzenia maranty (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kaszą jaglaną i halibutem wędzonym

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Rybę oczyszczamy (obieramy ze skóry i ości) i rozdrabiamy na kawałki Cebulę obieramy Wszystkie warzywa kroimy w…

WIĘCEJ >

Cukinia z łagodnym z farszem

Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Każdą kroimy na 4 równej długości kawałki. Gniazda nasienne wydrążamy ostrożnie małą łyżeczką i odkładamy do miski. Miąższ cukinii siekamy, kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów i papryki

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…

WIĘCEJ >

Dorada duszona w pomarańczach

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę w zimnej wodzie Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym Solimy, pieprzymy z każdej strony…

WIĘCEJ >