Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Przygotowanie
- Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku.
- Kroimy na podobnej wielkości kawałki.
- Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i smażymy wszystko 20 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W rondelku na niezbyt dużym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy marantę trzcinową i mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Dolewamy ciepłe mleko kokosowe i cierpliwie mieszamy rózgą, aż zacznie się zagęszczać. Potrwa to około 5 minut. Pod koniec dodajemy szczyptę czosnku i soli.
- Batata obieramy i kroimy w cienkie talarki. Formę do pieczenia natłuszczamy oliwą.
- Wykładamy warstwę batatów na spód i pokrywamy niedużą ilością sosu z mleka kokosowego. Kładziemy następną warstwę batatów, na nią kurki z cebulą i resztę sosu. Wierzch posypujemy mąką z plantanów (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na dolny poziom i zapiekamy 30 minut. Przed podaniem można jeszcze trochę posolić.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- 1 batat (230 g)
- 2 cebule (200 g)
- 200 g kurek
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oliwy do sosu (20 ml)
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (50 g)
- 2 łyżki maranty trzcinowej (20 g)
- 1 szczypta sproszkowanego czosnku (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżka mąki z plantanów (opcjonalnie)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz z dynią piżmową
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażamy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy cynamonem i dusimy około 10 minut.
WIĘCEJ >Sałatka z komosy ryżowej
Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…
WIĘCEJ >Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą
Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…
WIĘCEJ >