logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c67b00046-8099-4617-a31f-1f13183c2f05

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c67b00046-8099-4617-a31f-1f13183c2f05

Przygotowanie

  • Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku.
  • Kroimy na podobnej wielkości kawałki.
  • Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i smażymy wszystko 20 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • W rondelku na niezbyt dużym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy marantę trzcinową i mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Dolewamy ciepłe mleko kokosowe i cierpliwie mieszamy rózgą, aż zacznie się zagęszczać. Potrwa to około 5 minut. Pod koniec dodajemy szczyptę czosnku i soli.
  • Batata obieramy i kroimy w cienkie talarki. Formę do pieczenia natłuszczamy oliwą.
  • Wykładamy warstwę batatów na spód i pokrywamy niedużą ilością sosu z mleka kokosowego. Kładziemy następną warstwę batatów, na nią kurki z cebulą i resztę sosu. Wierzch posypujemy mąką z plantanów (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na dolny poziom i zapiekamy 30 minut. Przed podaniem można jeszcze trochę posolić.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 batat
  • 2 cebule
  • 200 g kurek
  • 250 ml mleczka kokosowego (np. Real Thai)
  • 2 łyżki oliwy do sosu
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
  • 2 łyżki maranty trzcinowej
  • szczypta sproszkowanego czosnku
  • sól himalajska do smaku
  • 1 łyżka mąki z plantanów (opcjonalnie)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Garnek - mały, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Sałatka wiosenna, bazowa

Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Granat

Granata kładziemy przeciętą stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby (…)

WIĘCEJ >

Koktajl z ananasa

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Migdałowy serek „feta”

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.  (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl