fbpx
logo
Szukaj
open close

Grillowane kalmary

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb8b45491-02a6-4aae-9b69-bd055b210c83
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grillowane kalmary

Przygotowanie

  • Kalmary dokładnie oczyszczamy
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dolewamy sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy tłuszcz (połowę masła) i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Następnie kładziemy kalmary i grillujemy przez ok. 0,5 minuty
  • Po tym czasie dodajemy tłuszcz (drugą połowę masła), kalmary odwracamy na drugą stronę i grillujemy przez następne ok. 0,5 minuty
  • Kalmary posypujemy przyprawami, ściągamy patelnię z kuchenki i polewamy kalmary czosnkowym tłuszczem
  • Cały proces grillowania kalmarów nie powinien trwać dłużej niż 2 minuty, ponieważ kalmary mogą zrobić się twarde i gumowe
  • Opcjonalnie możemy podawać kalmary z dodatkiem pieczywa np. bagietki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kalmarów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalmar (świeży) (500 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia grillowa, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zapiekanka z wołowiny i pieczarek

Pieczarki kroimy w plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki z cebulą i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko

Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki

WIĘCEJ >

Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami

Wątróbkę kładziemy na ręcznik papierowy, żeby woda/sok/krew nie pryskała nam na patelni Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 30 min) Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub piórka Gruszkę oczyścić z gniazda…

WIĘCEJ >

Makaron z warzywami

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu Mięso kroimy w paski i podsmażamy na maśle Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut. Co jakiś czas możemy podlać odrobiną wody Dodajemy ugotowany…

WIĘCEJ >