fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c13f5cc68-e7d1-4a9e-9744-c8f3a48ff7fb-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika
  • Patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy, czy są miękkie
  • Wyjmujemy z piekarnika żeby ostygły
  • Gruszkę kroimy na pół
  • Wycinamy gniazdo nasienne
  • Każdą połówkę kroimy wzdłuż na 3 części
  • Rozgrzewamy patelnię grillową (jak nie mamy to zwykłą)
  • Na suchej patelni, na średnim ogniu smażymy kawałki gruszki po 2-3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz żeby trochę ostygły
  • Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy
  • Dodajemy kawałki połamanej czekolady
  • Na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę aż będzie płynna
  • Każdy kawałek gruszki owijamy w plaster boczku
  • Bataty obieramy ze skóry kroimy w plastry
  • Na talerzach rozkładamy plastry batatów
  • Na batatach kładziemy zawinięte gruszki
  • Polewamy sosem czekoladowym 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz czekolady. Dopasuj każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Gruszka nie może być zbyt dojrzała – miękka i rozpadająca. Nie może być również za mało dojrzała, czyli twarda.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ gruszki (65 g)
  • 3 plastry wędzonego boczku (30 g)
  • 1 średniej wielkości batat (230 g)
  • ¼ czekolady gorzkiej 70-80% (25 g)
  • 2 łyżki mleka kokosowego (20 ml)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (8 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placuszki kasztanowe z truskawkami

Najpierw przygotowujemy ciasto na placki Przesiewamy mąkę przez sitko Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej…

WIĘCEJ >

Pieczona sałata rzymska z karkówką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Sałatę rzymską kroimy na pół, obtaczamy w przyprawach i oleju kokosowym. Na pozostałym oleju podsmażamy przez minutę mięso, następnie dodajemy mleko kokosowe, te same przyprawy i chwilę dusimy. W naczyniu…

WIĘCEJ >

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Szynka Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min Wkładamy masę mięsną do szynkowar Zakręcamy, zakładamy…

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…

WIĘCEJ >