fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c13f5cc68-e7d1-4a9e-9744-c8f3a48ff7fb-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika
  • Patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy, czy są miękkie
  • Wyjmujemy z piekarnika żeby ostygły
  • Gruszkę kroimy na pół
  • Wycinamy gniazdo nasienne
  • Każdą połówkę kroimy wzdłuż na 3 części
  • Rozgrzewamy patelnię grillową (jak nie mamy to zwykłą)
  • Na suchej patelni, na średnim ogniu smażymy kawałki gruszki po 2-3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz żeby trochę ostygły
  • Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy
  • Dodajemy kawałki połamanej czekolady
  • Na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę aż będzie płynna
  • Każdy kawałek gruszki owijamy w plaster boczku
  • Bataty obieramy ze skóry kroimy w plastry
  • Na talerzach rozkładamy plastry batatów
  • Na batatach kładziemy zawinięte gruszki
  • Polewamy sosem czekoladowym 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (230 g)
  • Gruszka (65 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (25 g)
  • Mleko kokosowe (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (7 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Patelnia, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >

Szparagi z sezamem

Najpierw przygotowujemy szparagi Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem Oprószamy solą…

WIĘCEJ >

Dorsz w mleku kokosowym

Filety z dorsza solimy i pieprzymy Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut Obracamy filety i…

WIĘCEJ >

Shake z papai

Papaję obieramy, pestki wyrzucamy, kawałki owocu wkładamy do blendera kielichowego Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >