Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 180 stopni
- Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika
- Patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy, czy są miękkie
- Wyjmujemy z piekarnika żeby ostygły
- Gruszkę kroimy na pół
- Wycinamy gniazdo nasienne
- Każdą połówkę kroimy wzdłuż na 3 części
- Rozgrzewamy patelnię grillową (jak nie mamy to zwykłą)
- Na suchej patelni, na średnim ogniu smażymy kawałki gruszki po 2-3 minuty z każdej strony
- Przekładamy na talerz żeby trochę ostygły
- Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy
- Dodajemy kawałki połamanej czekolady
- Na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę aż będzie płynna
- Każdy kawałek gruszki owijamy w plaster boczku
- Bataty obieramy ze skóry kroimy w plastry
- Na talerzach rozkładamy plastry batatów
- Na batatach kładziemy zawinięte gruszki
- Polewamy sosem czekoladowym
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Batat (230 g)
- Gruszka (65 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (25 g)
- Mleko kokosowe (20 ml)
- Masło klarowane ghee (7 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.