Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie
Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 180 stopni
- Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika
- Patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy, czy są miękkie
- Wyjmujemy z piekarnika żeby ostygły
- Gruszkę kroimy na pół
- Wycinamy gniazdo nasienne
- Każdą połówkę kroimy wzdłuż na 3 części
- Rozgrzewamy patelnię grillową (jak nie mamy to zwykłą)
- Na suchej patelni, na średnim ogniu smażymy kawałki gruszki po 2-3 minuty z każdej strony
- Przekładamy na talerz żeby trochę ostygły
- Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy
- Dodajemy kawałki połamanej czekolady
- Na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę aż będzie płynna
- Każdy kawałek gruszki owijamy w plaster boczku
- Bataty obieramy ze skóry kroimy w plastry
- Na talerzach rozkładamy plastry batatów
- Na batatach kładziemy zawinięte gruszki
- Polewamy sosem czekoladowym
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Batat (230 g)
- Gruszka (65 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (25 g)
- Mleko kokosowe (20 ml)
- Masło klarowane ghee (7 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej
Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem Spróbować…
WIĘCEJ >Purée z dyni
Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby można było łatwo wbić w nią nóż lub widelec Po ostudzeniu wybrać miąższ Jeżeli miąższ…
WIĘCEJ >Hummus z pieczoną marchewką
Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado
Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…
WIĘCEJ >