fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c13f5cc68-e7d1-4a9e-9744-c8f3a48ff7fb-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika
  • Patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy, czy są miękkie
  • Wyjmujemy z piekarnika żeby ostygły
  • Gruszkę kroimy na pół
  • Wycinamy gniazdo nasienne
  • Każdą połówkę kroimy wzdłuż na 3 części
  • Rozgrzewamy patelnię grillową (jak nie mamy to zwykłą)
  • Na suchej patelni, na średnim ogniu smażymy kawałki gruszki po 2-3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz żeby trochę ostygły
  • Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy
  • Dodajemy kawałki połamanej czekolady
  • Na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę aż będzie płynna
  • Każdy kawałek gruszki owijamy w plaster boczku
  • Bataty obieramy ze skóry kroimy w plastry
  • Na talerzach rozkładamy plastry batatów
  • Na batatach kładziemy zawinięte gruszki
  • Polewamy sosem czekoladowym 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz czekolady. Dopasuj każdy składnik przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Gruszka nie może być zbyt dojrzała – miękka i rozpadająca. Nie może być również za mało dojrzała, czyli twarda.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ gruszki (65 g)
  • 3 plastry wędzonego boczku (30 g)
  • 1 średniej wielkości batat (230 g)
  • ¼ czekolady gorzkiej 70-80% (25 g)
  • 2 łyżki mleka kokosowego (20 ml)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (8 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…

WIĘCEJ >

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy. Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i truskawkami

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce

WIĘCEJ >

Pieczony mintaj z papryczkami padron

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plasterkami cytryny W osobnym naczyniu układamy posolone papryczki padron, a potem skrapiamy je…

WIĘCEJ >