fbpx
logo
Szukaj
open close

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c13f5cc68-e7d1-4a9e-9744-c8f3a48ff7fb-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika
  • Patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy, czy są miękkie
  • Wyjmujemy z piekarnika żeby ostygły
  • Gruszkę kroimy na pół
  • Wycinamy gniazdo nasienne
  • Każdą połówkę kroimy wzdłuż na 3 części
  • Rozgrzewamy patelnię grillową (jak nie mamy to zwykłą)
  • Na suchej patelni, na średnim ogniu smażymy kawałki gruszki po 2-3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz żeby trochę ostygły
  • Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy
  • Dodajemy kawałki połamanej czekolady
  • Na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę aż będzie płynna
  • Każdy kawałek gruszki owijamy w plaster boczku
  • Bataty obieramy ze skóry kroimy w plastry
  • Na talerzach rozkładamy plastry batatów
  • Na batatach kładziemy zawinięte gruszki
  • Polewamy sosem czekoladowym 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (230 g)
  • Gruszka (65 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (25 g)
  • Mleko kokosowe (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (7 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Patelnia, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ryba z warzywami

Oczyszczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni grillowej kilka minut. Cukinię oczyszczamy, czosnek drobno siekamy. Warzywa delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodając kolejno czosnek, cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem….

WIĘCEJ >

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera mieszamy z ananasem, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy.

WIĘCEJ >

Ciasto batatowo-kasztanowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do dużej miski i mieszamy, aż powstanie luźna masa, dodajemy startego na drobnych oczkach batata, wszystko…

WIĘCEJ >

Grzyby duszone z cukinią

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…

WIĘCEJ >