fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c13f5cc68-e7d1-4a9e-9744-c8f3a48ff7fb-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika
  • Patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy, czy są miękkie
  • Wyjmujemy z piekarnika żeby ostygły
  • Gruszkę kroimy na pół
  • Wycinamy gniazdo nasienne
  • Każdą połówkę kroimy wzdłuż na 3 części
  • Rozgrzewamy patelnię grillową (jak nie mamy to zwykłą)
  • Na suchej patelni, na średnim ogniu smażymy kawałki gruszki po 2-3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy na talerz żeby trochę ostygły
  • Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy
  • Dodajemy kawałki połamanej czekolady
  • Na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę aż będzie płynna
  • Każdy kawałek gruszki owijamy w plaster boczku
  • Bataty obieramy ze skóry kroimy w plastry
  • Na talerzach rozkładamy plastry batatów
  • Na batatach kładziemy zawinięte gruszki
  • Polewamy sosem czekoladowym 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (230 g)
  • Gruszka (65 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (25 g)
  • Mleko kokosowe (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (7 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Patelnia, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem Spróbować…

WIĘCEJ >

Purée z dyni

Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby można było łatwo wbić w nią nóż lub widelec Po ostudzeniu wybrać miąższ Jeżeli miąższ…

WIĘCEJ >

Hummus z pieczoną marchewką

Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…

WIĘCEJ >