fbpx
logo
Szukaj
open close

Grzanki z pastą z czerwonej fasoli i balsamicznym winegretem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce39b25a0-6c27-4a85-adf8-f8d4e8dd4148
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grzanki z pastą z czerwonej fasoli i balsamicznym winegretem

Przygotowanie

Grzanki z czerwoną fasolą

  • Fasolę wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc
  • Po tym czasie cebulę obieramy i szpikujemy goździkami
  • Marchewkę obieramy i kroimy na pół
  • Fasolę odsączamy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia
  • Dodajemy cebulę, marchewkę oraz przyprawy (liść laurowy, tymianek i połowę natki pietruszki) i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 2-2,5 godz. (do miękkości)
  • Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy (sól)
  • Po tym czasie wyciągamy z garnka cebulę, marchewkę i przyprawy, a fasolę przecedzamy przez sitko i przekładamy na talerz
  • Następnie rozgniatamy fasolę widelcem na gładką masę
  • Jeżeli masa jest za gęsta – możemy dodać trochę wywaru z gotowania
  • Kromki chleba opiekamy w tosterze (lub grillu)
  • Grzanki smarujemy pastą fasolową, polewamy winegretem i posypujemy pozostałą, posiekaną zieleniną

Winegret

  • Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem fasoli.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Grzanki z czerwoną fasolą

  • Fasola czerwona (sucha) (400 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (4.5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Goździk (1 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)

Winegret

  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Woda (10 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko, Talerz, Toster

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chili z fasolką

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę drobno siekamy (pestki usuwamy) W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem (…)

WIĘCEJ >

Sałatka fasolowa z ziołami

Fasolę z soczewicą odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, (…)

WIĘCEJ >

Zupa fasolowa z warzywami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki z marchewką obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Fasolę (…)

WIĘCEJ >

Ryż z fasolą

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko (…)

WIĘCEJ >

Fasolowy mix z boczkiem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w kostkę Fasolę z puszki odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy (…)

WIĘCEJ >