fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z fasolą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-322
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż z fasolą

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Ryż odcedzamy, przenosimy do miski i rozgniatamy widelcem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liść laurowy, goździki i tymianek) i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pozostałe przyprawy (ziele angielskie i pieprz) i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy ryż oraz fasolę, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Fasola czerwona z puszki (400 g)
  • Ryż basmati (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Ziele angielskie mielone (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Goździk (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki gryczane z jajecznicą

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji W tym czasie szczypiorek drobno siekamy Gotową jajecznicę nakładamy na kanapki i posypujemy szczypiorkiem

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym z jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone w dowolny sposób jabłko, posiekane orzechy Posypujemy wierzch komosanki cynamonem i podajemy

WIĘCEJ >