Ryż z fasolą
Ryż z fasolą
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Ryż odcedzamy, przenosimy do miski i rozgniatamy widelcem
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liść laurowy, goździki i tymianek) i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy pozostałe przyprawy (ziele angielskie i pieprz) i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy ryż oraz fasolę, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.
Autor
Lista składników
- Fasola czerwona z puszki (400 g)
- Ryż basmati (300 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Ziele angielskie mielone (1.5 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Goździk (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczony boczek w ziołach
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy plastry boczku, posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Ogórka kroimy w plastry Pomidora kroimy w cząstki…
WIĘCEJ >Falafele z miętowym dipem
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, po czym odsączamy ją, wyciskając jak najwięcej wody Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno…
WIĘCEJ >Kurczak w sosie ananasowym
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy połowę sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut Ananasa odsączamy z zalewy (syrop zostawiamy) i kroimy na kawałki Cebulę kroimy w ćwiartki Pomidory kroimy…
WIĘCEJ >Plastry z bakłażana z mozzarellą
Bakłażana kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry bakłażana i smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony (do zarumienienia) Mozzarellę kroimy w plastry, a następnie układamy…
WIĘCEJ >