Ryż z fasolą
Ryż z fasolą
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Ryż odcedzamy, przenosimy do miski i rozgniatamy widelcem
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liść laurowy, goździki i tymianek) i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy pozostałe przyprawy (ziele angielskie i pieprz) i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy ryż oraz fasolę, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.
Autor
Lista składników
- Fasola czerwona z puszki (400 g)
- Ryż basmati (300 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Ziele angielskie mielone (1.5 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Goździk (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.