fbpx
logo
Szukaj
open close

Halibut z anchois w sosie z białego wina

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd254ac0f-1e33-4cf1-b2b6-11c41867a4e0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Halibut z anchois w sosie z białego wina

Przygotowanie

  • Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w ok. 2,5-centymerowe plastry
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszcz
  • Rybę posypujemy przyprawami (solą), wrzucamy na patelnię i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i wylewamy nadmiar tłuszczu
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Anchois kroimy na kawałki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na osobnej, małej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż się zeszkli)
  • Dodajemy anchois, zielenię oraz przyprawy (sól) i smażymy przez ok. 2-4 minuty, cały czas mieszając i rozgniatając filety (smażymy do momentu, dopóki filety całkowicie nie wymieszają się z sosem)
  • Dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i odparowujemy połowę objętości
  • Rybę polewamy otrzymanym sosem i całość podgrzewamy na średnim ogniu
  • Gotową rybę przenosimy na półmisek, polewamy sosem i posypujemy przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z halibutem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Halibut (świeży) (850 g)
  • Cebula (315 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (120 ml)
  • Wino białe wytrawne (120 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Anchois (sardela) (8 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Makaron zapiekany z kurczakiem

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)…

WIĘCEJ >

Risotto bolognese

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i olej) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Kalafior ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 1-2…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, tak…

WIĘCEJ >