Halibut z anchois w sosie z białego wina

Halibut z anchois w sosie z białego wina
Przygotowanie
- Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w ok. 2,5-centymerowe plastry
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszcz
- Rybę posypujemy przyprawami (solą), wrzucamy na patelnię i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i wylewamy nadmiar tłuszczu
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Anchois kroimy na kawałki
- Zieleninę drobno siekamy
- Na osobnej, małej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż się zeszkli)
- Dodajemy anchois, zielenię oraz przyprawy (sól) i smażymy przez ok. 2-4 minuty, cały czas mieszając i rozgniatając filety (smażymy do momentu, dopóki filety całkowicie nie wymieszają się z sosem)
- Dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i odparowujemy połowę objętości
- Rybę polewamy otrzymanym sosem i całość podgrzewamy na średnim ogniu
- Gotową rybę przenosimy na półmisek, polewamy sosem i posypujemy przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z halibutem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Halibut (świeży) (850 g)
- Cebula (315 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (120 ml)
- Wino białe wytrawne (120 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Anchois (sardela) (8 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.