Halibut z anchois w sosie z białego wina
Halibut z anchois w sosie z białego wina
Przygotowanie
- Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w ok. 2,5-centymerowe plastry
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszcz
- Rybę posypujemy przyprawami (solą), wrzucamy na patelnię i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i wylewamy nadmiar tłuszczu
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Anchois kroimy na kawałki
- Zieleninę drobno siekamy
- Na osobnej, małej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż się zeszkli)
- Dodajemy anchois, zielenię oraz przyprawy (sól) i smażymy przez ok. 2-4 minuty, cały czas mieszając i rozgniatając filety (smażymy do momentu, dopóki filety całkowicie nie wymieszają się z sosem)
- Dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i odparowujemy połowę objętości
- Rybę polewamy otrzymanym sosem i całość podgrzewamy na średnim ogniu
- Gotową rybę przenosimy na półmisek, polewamy sosem i posypujemy przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z halibutem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Halibut (świeży) (850 g)
- Cebula (315 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (120 ml)
- Wino białe wytrawne (120 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Anchois (sardela) (8 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Smażony ryż z warzywami i jajami
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Szczypiorek drobno kroimy Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne usuwamy) Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szczypiorek…
WIĘCEJ >Szparagi z makrelą wędzoną
Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodze przez ok. 7-8 minut Następnie szparagi odcedzamy i kroimy na 3-4 części Pomidorki kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w krążki Rybę rozdrabiamy…
WIĘCEJ >Sałatka z kurczakiem
Mięso oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony Pomidorki kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w krążki Mięso przenosimy na…
WIĘCEJ >Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >