fbpx
logo
Szukaj
open close

Halibut z anchois w sosie z białego wina

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd254ac0f-1e33-4cf1-b2b6-11c41867a4e0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Halibut z anchois w sosie z białego wina

Przygotowanie

  • Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w ok. 2,5-centymerowe plastry
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszcz
  • Rybę posypujemy przyprawami (solą), wrzucamy na patelnię i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki i wylewamy nadmiar tłuszczu
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Anchois kroimy na kawałki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na osobnej, małej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż się zeszkli)
  • Dodajemy anchois, zielenię oraz przyprawy (sól) i smażymy przez ok. 2-4 minuty, cały czas mieszając i rozgniatając filety (smażymy do momentu, dopóki filety całkowicie nie wymieszają się z sosem)
  • Dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i odparowujemy połowę objętości
  • Rybę polewamy otrzymanym sosem i całość podgrzewamy na średnim ogniu
  • Gotową rybę przenosimy na półmisek, polewamy sosem i posypujemy przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z halibutem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Halibut (świeży) (850 g)
  • Cebula (315 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (120 ml)
  • Wino białe wytrawne (120 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Anchois (sardela) (8 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Halibut z patelni w sosie maślano-cytrusowym

(Każdy filet z halibuta powinien ważyć ok. 140 g i być o grubości ok. 2,5 cm) Rybę dokładnie myjemy, osuszamy (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszą jaglaną i halibutem wędzonym

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Rybę oczyszczamy (…)

WIĘCEJ >

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Halibut: Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie (…)

WIĘCEJ >

Halibut gotowany w mleku kokosowym z brokułami na makaronie z kalarepy

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat – uzyskujemy makaron Rybę lekko solimy i pieprzymy Do rondla lub głebokiej patelni wlewamy (…)

WIĘCEJ >

Pieczony halibut na marynowanych burakach z sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C Kładziemy halibuta w naczyniu żaroodpornym Lekko solimy i pieprzymy Wyciskamy na niego sok z cytryny (…)

WIĘCEJ >